Island

Mer into kommer inom kort.

Fakta om Island

Officiellt namn: Island
Flagga: Rött kors med vita kanter på blå botten. Färgerna är symboliska för Island: rött står för vulkanutbrotten, vitt refererar till snö och glaciärer, medan det blå speglar himlen ovanför.
Storlek: 103 000 km2 , något mindre än Lappland, vilket motsvarar ungefär 1/4 av Sveriges yta.
Befolkning: 325 000 (januari 2014).
Huvudstad: Reykjavík (118 000 invånare).
Styre: Parlamentarisk demokrati, republik.

De största tätorterna är Kópavogur* (30 000), Hafnarfjördur* (25 000), Akureyri (17 000), Reykjanesbær (14 000). *kommuner i huvudstadsregionen.
Medelåldern är 35,6 år.

Språk:
Isländska. Engelska förstås av de flesta.
Religion: Huvudsakligen kristendom.
Valuta: Isländsk króna (plural krónur) – ISK. Ca 12 ISK på en svensk krona
Tid: Island följer Greenwich Mean Time (GMT) hela året.
Glaciärer: Glaciärer täcker 11 922 km2 av landets yta. Vatnajökull nationalpark är den största nationalparken i Europa.
Högsta punkt: Hvannadalshnjúkurs topp 2 110 m
Naturresurser: Fisk, vattenkraft, geotermisk energi
Naturliga faror: Vulkanisk aktivitet, jordbävningar, laviner, ”jökulhlaup” eller glaciäröversvämningar (GLOF).
Nyttiga webbplatser:
iceland.is
visiticeland.com
inspiredbyiceland.com
safetravel.is
en.vedur.is (motsvarigheten till SMHI)
road.is

 

DÄR DET OVÄNTADE HÄNDER VARJE DAG
Island är ett land med skarpa kontraster. Här finns den största glaciären i Europa samt några av världens mest aktiva vulkaner – därför är Island allmänt känt som ”Eldens och isens rike”.

Men Island är också mörkrets och ljusets rike. På grund av läget strax under polcirkeln blir det också långa sommardagar med solljus nästan dygnet runt, i kontrast till korta vinterdagar med nästan inget solljus alls. Lyckligtvis är vintrarna relativt milda trots mörkret och bjuder på ett av naturens mest spektakulära skådespel – Aurora Borealis, norrsken. En mörk och klar natt kan norrskenet ofta ses dansa över himlen i all sin gröna glans. Men du bör vara snabb om du vill hinna se det – det försvinner ofta lika snabbt som det kommit. Det är ungefär så som Islands väder också beter sig, det skiftar på det mest oväntade sätt.

Om du inte gillar vädret räcker det att du väntar i fem minuter. Det påstår åtminstone lokalbefolkningen. Även om den genomsnittliga temperaturen är ganska behaglig kan väderförhållandena snabbt skifta från sol till regn och till sol igen. Detta kan göra det svårt att välja rätt klädsel, men Islands dramatiska väder bidrar till den redan enorma mångfalden av landskap och ljus som ändras vid varje vägkrök och varje ny årstid.

Med tanke på naturens oförutsägbara element är det inte konstigt att islänningarna har en rik folkloretradition full av trollkarlar, spöken, älvor, troll, huldufólk (det osynliga folket) och andra mystiska varelser. Många historier bär prägel av de långa mörka vinterkvällarna, medan andra hör till de korta och ljusa sommarnätterna. Island är både gammalt och nytt – den yngsta landmassan i Europa, men samtidigt har landet kontinentens äldsta parlament, grundat år 930. Parlamentets ursprungliga plats, Thingvellir, finns med på UNESCOs världsarvslista. Den ligger precis där de nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattorna möts och de glider isär med några centimeter varje år. På Thingvellir kan man gå eller till och med dyka mellan de två kontinenterna.

Från de mosstäckta lavafälten i sydväst genom det karga höglandet mitt på ön till de djupa fjordarna i nordväst uppvisar det isländska landskapet och ljuset en enorm mångfald. Det sägs också ofta att delar av Island, såsom det karga höglandet, känns så overkliga att folk tror att de har kommit till Mars. Bilder som tagits av landfarkosten Curiosity på Mars kan verkligen intyga likheten. Inte nog med det – på ett lavafält på norra Island genomförde NASA-astronauterna, däribland Neil Armstrong, sin markträning före deras första expedition till månen. Som om Island inte var häpnadsväckande nog ovan mark finns det ännu mer att se under jordytan. Island har hundratals underjordiska grottor och många av dem kan utforskas i all sin prakt.

 

VULKANER – EN DEL AV TILLVARON
Vulkanisk aktivitet är en del av livet på Island, där människor har lärt sig att leva med såväl dess nackdelar som dess betydande fördelar, såsom jordvärme och dramatisk natur. Island ligger längst norrut på den mittatlantiska ryggen – en 40 000 km lång spricka i havsbotten som uppstått när de nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattorna separerades. Än idag växer landmassan med cirka 2,5 cm per år då den blir allt bredare vid de punkter där de två plattorna möts. Således tillhör den västra delen av Island, som ligger väster om de vulkaniska zonerna, den nordamerikanska plattan medan den östra delen tillhör den eurasiska plattan, vilket innebär att Island faktiskt ligger i två världsdelar, precis som Turkiet. Detta är också ett av de mest vulkaniskt aktiva områdena på jordklotet. I genomsnitt blir det en vulkanisk händelse vart femte år på Island. Alltsedan medeltiden har en tredjedel av all lava som täcker jordens yta kommit upp på Island. Det största registrerade lavaflödet i världshistorien ägde rum på Island under sommaren 1783 då en 25 km lång rad av kratrar, Lakagígar, sydväst om Vatnajökull, vräkte ut 14 km3 lava! Denna geologiska aktivitet har också givit upphov till några av de mest dramatiska inslagen i den isländska naturen. Det bergiga landskapet, de svarta lavafälten, varma källor och gejsrar är resultatet av det ständiga samspelet mellan vulkanisk aktivitet och de naturliga elementen. Islänningarna har också dragit nytta av stora resurser med geotermisk energi. Över 90 % av Islands bostadshus värms upp med naturlig jordvärme – en av de billigaste och renaste energiformer som finns. Varma källor hittar man nästan överallt, och det smältvatten som bildas av vulkaner under glaciärerna förser landet med en riklig källa till vattenkraft. Med all denna energi strax under jordskorpan är säkerheten högsta prioritet på Island. All seismisk aktivitet övervakas noga och infrastrukturen har utvecklats för att kunna hantera naturkatastrofer. Därför är allvarliga incidenter extremt sällsynta.

  

ISLAND: NATURENS KÄLLA
Jordvärmeenergi värmer mer än 170 simbassänger på Island.
Spa är en modern uppfinning, men att bada i varma bassänger är en gammal tradition som går ända tillbaks till landnamstiden.

Den isländska kosten är rik på kvalitetsråvaror som är odlade, uppfödda eller fångade i ren natur och sedan bearbetade med största möjliga omsorg. Fisket har historiskt sett varit Islands största näringsgren. Det har i huvudsak rört sig om torsk och kolja som länge varit en huvudingrediens i den isländska mathållningen. Lax och röding finns i Islands många älvar och vattendrag. Landets får njuter av ett fridfullt och fritt liv på fjällbete innan de åter vallas ner till bygderna på hösten. Detta goda, naturliga liv är säkert en av anledningarna till att isländskt lammkött är världsberömt för sin utsökt goda smak. Luftkvaliteten på Island är bra tack vare öns nordatlantiska havsklimat och stadiga vindar.

Dessutom tillgodoses majoriteten av landets elbehov med förnybara energikällor. Jordvärmeenergi, ett mycket renare alternativ till fossila bränslen, används för att värma upp mer än 90 % av landets byggnader och de flesta av landets 170 simbassänger. Islänningarna njuter också av naturligt varma källor och laguner, som till exempel den berömda Blå Lagunen och naturbadet vid Mývatn, vars höga halter av silikater och andra mineraler har en särskilt vitaliserande effekt på huden. Simning har länge varit ett populärt tidsfördriv på Island. I huvudstadsområdet finns ett antal bassänger och nästan varje ort på Island, oavsett hur liten den är, har en egen offentlig simhall. Att lära sig simma ingår i skolans läroplan och folk i alla åldrar träffas vid bassängen och njuter av en avkopplande stund i geotermiska pooler, som ofta fungerar som en lokal version av pubar och barer i en del andra länder – här får man ofta höra en del skvaller. Kvaliteten på dricksvattnet på Island är också exceptionellt hög tack vare det rika flöde av sötvatten som strömmar ner från berg och glaciärer. Det är hundraprocentigt säkert (och rekommenderas) att dricka detta vatten direkt vid källan. Annars har du ju alltid nära till en kran.

 

NJUT AV EN MUNSBIT AV ISLAND
Det bästa med det isländska köket är dess belägenhet. Islands restauranger, nära några av världens finaste fiskevatten och ren natur, kan göra bruk av några av de renaste råvaror som finns. Isländsk livsmedelsproduktion är inriktad på kvalitet och färska råvaror. Oavsett om det rör sig om nyfångad fisk, fritt betande isländska lamm, ekologiskt odlade grönsaker eller havssalt – man gör det på gammalt sätt. Den rena isländska naturen skänker hälsosam mat till lokala och globala marknader, där hållbarhet och säker produktion är viktiga element. I århundraden har Islänningarna förlitat sig på sin innovation och kreativitet för att producera, förvara och laga mat. Kreativ mentalitet föder nya, fräscha produkter och spännande delikatesser. Isländsk fisk är känd för sin kvalitet. Eftersom fisket sker på ett hållbart sätt och produceras till högsta industristandard, är fisken väldigt eftertraktad. Isländskt lamm är också en källa till nationell stolthet och det är känt för det möra köttet. Ekologiska grönsaker odlas på många ställen i växthus, uppvärmda med jordvärme, och där produceras en stor del av landets behov. Skyr – en välsmakande mejeriprodukt som liknar yoghurt, med låg fetthalt och hög halt av protein – är en annan unik delikatess på Island. Dessa och andra färska ingredienser ligger till grund för den rika isländska matkulturen. Islands kockar har varit ivriga att anamma det nya nordiska köket. En filosofi som främjar regionala råvaror och värdesätter renhet, enkelhet och etisk produktion. Menyerna kan alltså ändras beroende på vilka ingredienser som finns för säsongen. Den isländska naturen, människorna och kulturen påverkar Islands matproduktion och kök. Utbudet av högklassiga restauranger är stort, och många av dem är specialiserade på inhemska råvaror.

Vissa väljer en traditionell meny medan andra utforskar nya och innovativa vägar i tillberedningen. Många isländska kockar som vunnit högt ansedda internationella utmärkelser flätar samman färska kvalitetsingredienser med den egna familjens mattraditioner, ett innovativt sätt att kunna erbjuda minnesvärda och läckra måltider.

 

ISLÄNDSKA SPECIALITETER

PYLSA MEÐ ÖLLU
Island har med åren blivit känt för sin varmkorv. Vill du beställa på riktigt heter det ”eina með öllu” (en med allt), varpå korven serveras med rå lök, stekt lök, ketchup, senap och remouladsås.

SKYR
Skyr är en mejeriprodukt som liknar yoghurt till konsistensen, men den är tekniskt sett en mjukost. Skyr är populärt för sin låga fetthalt och höga halt av protein och är läcker med blåbär och en skvätt grädde till, och kallas gärna Islands ”supermat”.

LAMB
Isländska lamm betar fritt hela sommaren på det isländska höglandet. De lever mestadels av vilda fjällörter och gräs, vilket ger detta gourmetkött sin fina smak.

PLOKKFISKUR
Plokkfiskur är stuvad fisk med potatis och lök i vit sås som serveras med rúgbrauð. Förr i tiden var detta ett sätt att ta hand om matrester.

RÚGBRAUÐ
Isländskt rågbröd är ett mörkt och kompakt bröd, oftast ganska sött, traditionellt bakat i en kruka eller ångat i speciella trätunnor, nedgrävda i marken i närheten av en varm källa. Ofta serveras brödet till fisk. Mycket nyttigt, dessutom.

HARÐFISKUR
Torkad fisk, oftast kolja, havskatt eller torsk. Torrfisk är ännu ett exempel på isländsk supermat eftersom den består nästan helt av protein. Ett populärt mellanmål för barn och vuxna, och läckert med lite smör ovanpå.

ÍSLENSKT BRENNIVÍN
Även om det inte är en maträtt så utgör den isländska snapsen, allmänt känd som ”Svarti dauði ” (svarta döden), en mycket viktig del av isländsk matkultur. Den tillverkas av potatis och smaksätts med kummin. Serveras vanligen kyld. Var försiktig.

SILUNGUR
Fjällrödingen är en läcker sötvattenfisk som fångas längst i norr. En grundråvara i det isländska köket som serveras saltad, rökt eller grillad.

ISLANDSK ØL
Förbudet att brygga alkoholhaltigt öl till försäljning inom landet, som blev infört år 1915, upphävdes 1. mars 1989. Under de senaste åren har ett antal mikrobryggerier vuxit upp runt om i landet och isländskt öl är nu lätt att få tag på.

KJÖTSÚPA
Isländsk köttsoppa är en rejäl soppa på lammkött med grönsaker, en populär och värmande maträtt.

 

DET ISLÄNDSKA SPRÅKET
Det isländska språket har alltid varit en viktig del av landets identitet. Jämfört med de moderna nordiska språken liknar isländskan närmast den fornnordiska som en gång talades i de nordiska länderna. Island var det sista landet i Europa att befolkas och än i dag är det kontinentens mest glesbefolkade land. Från början var det utvandrare från Skandinavien och de brittiska öarna som bosatte sig i landet under slutet av 800-talet och början av 900-talet. På grund av läget i Nordatlanten förblev Island en isolerad nation av mestadels bönder och fiskare ända fram till början av 1900-talet. Isoleringen och de extrema naturkrafterna har format den isländska kulturen genom åren och skapat en motståndskraftig nation där familjebanden är täta, känslan av tradition stark och kopplingen till naturen intensiv.

Genom århundradena har islänningarna utvecklat en unik tradition för berättande och litteratur, med början i de högt värderade isländska sagorna som utspelar sig under 900- och 1000-talen.

Det isländska språket har förändrats minst av de nordiska språken genom århundradena och islänningarna kan, om än med viss möda, ännu i dag läsa de gamla sagorna så som de nedtecknades. Detta litteratur- och språkarv formar den isländska kulturen än i dag. År 2011 utsågs Reykjavík, som den första staden i världen utanför det engelska språkområdet, till UNESCOs litteraturstad, och varje år publiceras fler böcker per capita på Island än i något annat land.

Islänningarna bibehåller sin starka anknytning till folklore och tradition. De firar ett antal unika helger och många festligheter relaterar till fornnordiska traditioner, medan andra knyter an till den kristna kalendern, även om de flesta islänningar numera firar dessa på ett mer sekulariserat sätt. Trots de starka rötter som Island har i seder och traditioner är dagens samhälle både modernt och progressivt. Island har en hög levnadsstandard, betydlig politisk frihet, och spelar en aktiv roll inom hållbar utveckling och miljöengagemang.

Den 16 november varje år hålls ”isländska språkets dag” då landets utbildnings- och kulturminister förärar priset till Jónas Hallgrímssons minne till en islänning som på något sätt har bidragit till växt och utveckling av det isländska språket. Detta datum är födelsedagen till Islands älskade nationalskald, Jónas Hallgrímsson – han kämpade för att skydda det isländska språket från danskt inflytande på 1800-talet. Hellre än att anamma främmande ord för nya begrepp strävar man efter att skapa nya och unika isländska ord eller återanvända gamla ord som förlorat sin relevans över tid. Ordet för dator är exempelvis tölva, som är en kombination av tala (“siffra”) och völva (“sierska”). Och ordet för iPad är spjaldtölva, en sammansättning av spjald (“tavla”) och tölva (“dator”). För att ytterligare skydda språket måste alla isländska barn ges ett namn ur en databas över godkända namn, alternativt måste föräldrarna lägga namnförslag fram för en särskild namnkommitté som antingen godkänner eller avvisar namnet, främst baserat på om det är förenligt med isländska regler för ortografi och grammatik. På Island brukas allmänt inte det europeiska systemet med släktnamn utan man upprätthåller traditionen med patronymer eller matronymer. Förnamnet är individens namn, men “efternamnet” anger endast vems son eller dotter man är. Följaktligen tilltalas alla – även presidenten och premiärministern – med förnamn och telefonkatalogen är ordnad efter förnamn. Det har blivit allt mer vanligt att välja moderns namn. Således är Jóhann Pálsson (eller Margrétarson) son till Páll Guðmundsson och Margrét Stefánsdóttir. Jóhann är gift med Katrín Pétursdóttir och deras barn blir då Stefanía Jóhannsdóttir (eller Katrínardóttir) och Karl Jóhannsson (eller Katrínarson). Två isländska ord har faktiskt hittat in i det engelska språket och föga förvånande relaterar båda till geologi. Det är orden ”geyser”, som härrör från en gejser på Island som heter Geysir och ”jökulhlaup”, en vetenskaplig term som används för att beskriva en glacial översvämning efter plötslig och snabb avsmältning av is, exempelvis på grund av ett underglaciärt vulkanutbrott. *Isländsk kultur.

 

ISLAND – ALLMÄN INFORMATION

PASS- OCH VISABESTÄMMELSER
Island är medlem av Schengenavtalet, som undantar resenärer från personkontroll vid gränserna mellan 22 EU-länder. För boende utanför Schengenområdet krävs ett pass med minst tre månaders giltighetstid efter dagen för ankomst. För information om pass- och visumkrav samt föreskrifter för Schengenområdet kan du besöka det isländska migrationsverket på www.utl.is.

 

SPRÅK
Isländska är det nationella språket. Engelska talas allmänt. Danska är det tredje språket som lärs ut i skolorna på Island.

 

MEDICINSK BEHANDLING
Apotek heter även på isländska ”Apótek” och de har normala affärstider. Endast ett fåtal är öppna nattetid. Läkarvård kan erhållas genom att besöka en vårdcentral som på isländska kallas ”Heilsugæslustöð” under respektive öppettider. För information, ring +354 585 1300 eller besök www.heilsugaeslan.is. Medicinsk hjälp: Det finns en vårdcentral eller ett sjukhus i alla städer och tätorter på Island. Nödnummer (dygnet runt) är 112. Sjukförsäkring: Medborgare i EES-länderna måste medföra sitt europeiska sjukförsäkringskort eftersom man annars debiteras fullt ut. Medborgare utanför EES omfattas inte av dessa regler utan debiteras hela kostnaden. För ytterligare information kontakta den isländska sjukförsäkringen. Tel: +354 515 0100, Fax: +354 515 0051. Öppettider: 10:00-15:00. www.sjukra.is. Speciella vaccinationer behövs inte vid besök på Island.

 

BILKÖRNING PÅ ISLAND
Ringleden Nr 1 runt Island är 1 332 km lång. Den allmänna hastighetsbegränsningen är 50 km/t i tätbebyggelse, 80 km/t på grusvägar på landsbygden och 90 km/t på asfalterad landsväg. Större huvudvägar är asfalterade. De flesta fjällvägar är stängda fram till slutet av juni, eller ännu längre, på grund av snö och leriga förhållanden som gör dem oframkomliga. Ytterligare information finns på www.safetravel.is. De flesta vägar i inlandet har lösgrusbeläggning, som ofta är särskilt lös längs vägrenen. Fjällvägarna är ganska smala och inte gjorda för körning i hög hastighet. Det samma gäller för vissa broar som enbart tillåter att en bil åt gången passerar. Information om vägförhållanden, kan fås på tel: +354 522 1000, dagligen 08:00-16:00. www.road.is. All terrängkörning och körning utanför markerade vägar är förbjuden enligt lag. Den isländska naturen är känslig och däckspår från terrängkörning kan orsaka betydande skador på vegetationen samt lämna märken som varar i decennier. Respektera naturen och kör försiktigt. På vissa fjällvägar rekommenderas det starkt att två eller flera bilar kör tillsammans. Passagerare både fram och bak i bilen är enligt lag skyldiga att använda säkerhetsbälten. Isländsk lag förbjuder körning under påverkan av alkohol och det är också förbjudet att köra bil när man pratar i mobiltelefon.

 

NATIONALPARKER
Det finns tre nationalparker på Island, som alla har sina egna särdrag. Thingvellir ligger i en förkastningssänka mellan de nordatlantiska och eurasiska kontinentalplattorna. Det är en plats med stor historisk, kulturell och geologisk betydelse som står på UNESCO:s världsarvslista. Nationalparken Snæfellsjökull med sin vulkan och glaciär genomsyras av mystik och romantik – det är den enda parken som når hela vägen från kusten upp till bergstopparna. Vatnajökull nationalpark är den största nationalparken i hela Europa, med en yta på 13 600 km2. Parken omfattar bland annat glaciären Vatnajökull, Skaftafell, Jökulsárgljúfur, Lakagígar och Langisjór.

 

BANK OCH POST
Öppettider är måndag-fredag 09:00-16:00. Dygnet-runt-öppna bankomater finns i städer och byar runt om i landet. Leta efter skylten ”Hraðbanki”. Alla vanliga kredit- och betalkort accepteras, speciellt på hotell, restauranger, butiker och bensinstationer över hela landet. Resecheckar accepteras på många hotell och turistbyråer. De vanligaste korten på Island är MasterCard och VISA. Valutaväxling: Islands myntenhet är króna (ISK). Alla isländska banker växlar utländsk valuta. Postkontor: Allmänna öppettider är mån-fre 09:00-18:00. Mer information finns på www. postur.is/en

 

KLIMAT OCH KLÄDER
Tack vare Golfströmmen har Island ett svalt, tempererat kustklimat. Det är svalt på sommaren och milt på vintern. Dock kan vädret skifta snabbt och som besökare bör du vara beredd på det oväntade. För väderinformation på engelska, ring 902 0600, http://en.vedur.is. När du reser på Island bör du medta lätta ylleplagg, en tröja eller kofta, en regntät (vindtät) jacka och rejäla promenadskor. Resenärer som campar eller reser inåt landet behöver varma underkläder och strumpor, gummistövlar och en varm sovsäck.

Medeldygnstemperatur månadsvis i Reykjavik (celcius)

 

Jan        + 1,0                      Maj        + 6,0                 Sept.             +  7,9

Feb       –  1,3                       Juni        + 8,4                 Okt.              +  5,6

Mars    –  0,3                       Juli          + 12,0              Nov.             +  3,9
April     + 3,9                      Aug         + 11,3                Dec.             +  2,8

 

 

SHOPPING
Butikerna på Island har internationell standard och ett brett utbud av varor. Lokala specialiteter är exempelvis yllevaror (exempelvis tröjor, mössor och vantar), keramik, glas och silversmycken. Allmänna öppettider är 10-18. Lördagar 10/11-14/18.

 

KVALITETSSÄKRING/TAXFREE
Vakinn är den officiella organisation som ansvarar för kvalitetssäkring inom isländsk turism. Endast de företag som upprätthåller högsta standard i alla avseenden beträffande affärsmetoder samt uppfyller omfattande bedömningskriterier har rätten att bära Vakinn, Islands officiella kvalitetsmärkning inom turism. När du ser ett företag som skyltar med Vakinn-symbolen, kan du vara säker på att det är pålitligt och professionellt. Övernattningsfaciliteter är uppdelade i flera kategorier. Inom varje kategori kan betyg från en till fem stjärnor tilldelas, som de flesta känner till.

 

TAXFREE
Momsen på Island är 24,5 % eller 12 % på baslivsmedel och en del specialvaror. För att vara berättigad till återbetalning måste du vara bofast utanför Island. För berättigande till taxfree shopping måste det lägsta beloppet på ett enda kvitto vara minst ISK 4 000. Varorna måste föras ut ur landet inom tre månader från inköpsdatum.
Maximal återbetalning är 15 % av köpet.

Fredrik Brekkan

Friðrik Brekkan

 

Fredrik Asmundsson Brekkan, Reykjavik, är en av Islands mest efterfrågade guider. Han är mycket kunnig och har lång och gedigen erfarenhet. Fredrik har tidigare varit bosatt i Sverige och bl.a. studerat vid Göteborgs universitet. Fredrik arbetade under tre år som handels- och informationssekreterare på svenska ambassaden i Reykjavik. Han har också varit press- och informationschef vid Amerikanska ambassaden i Reykjavik. Han är en humoristisk föredragshållare och han har skrivit ett stort antal reseskildringar. I dagarna skriver han på en samling spännande resenoveller.

Galleri