resor-img

Peru

Mer information kommer inom kort

Kommer inom kort

Fakta om Peru

Peru består av tre separata naturområden. Väster om Anderna ligger kustlandet som är relativt kyligt och en av världens torraste platser. Den långa smala kusten är mellan 1,6-16 mil bred och här ligger några av Perus mest fascinerande arkeologiska områden. Kusten omfattar 12% av ytan men hela 44% av befolkningen. Sedan tornar Anderna upp sig och de upptar ca 26% av landets yta (och 50% av befolkningen). Här finns toppar på över 6000 m – genomsnittshöjden är ca 3000 m –, gröna dalar samt högslätten med den märkliga Titicacasjön. Öster om Anderna breder Amazonasbäckenet ut sig. Djungeln täcker 62% av landets yta, som är totalt ca 3 ggr Sveriges. Här bor dock endast 5% av Perus befolkning. Peru är på plats 20 över världens största länder och på tredje i Sydamerika.

Kusten

Lima, Perus huvudstad, ligger vid den kalla Stilla Havskusten. Det är världens näst största ökenstad efter Kairo. Staden grundades av Pizarro och blev därmed den viktigaste staden i det spanska Sydamerika. Den är byggd på Rimacflodens stränder och är en blandning av kolonial och modern arkitektur. Plaza de Armas har behållit sin koloniala prägel och här finns bl.a. katedralen med Pizarros grav. Staden har många sevärda museer bl.a. Guldmuseet, det innehållsrika Antropologiska Museet och Larco Herreramuseet med en otrolig samling (bl.a. erotiska) keramikföremål från Mochicakulturen. I närheten ligger ruinerna av Pachacamac, det största Inkafortet vid kusten.

Idag är Lima är likt andra latinamerikanska huvudstäder förvuxen. Inflyttningen har varit enorm under de sista tjugo åren, och slumområdena har växt. Lima har ändå stora fashionabla delar i Miraflores och San Isidro.

Caral med sina 4,700 år är den äldsta kända staden i Amerika och som var en blomstrande storstad samtidigt som Egyptens stora pyramiderna byggdes. Här finns trettiotvå imponerande byggnader, en amfiteater och ett stort tempel som är hela 18 meter högt. Runtom utspritt över 150 tunnland finns torg och bostadshus. Stadens stadsplanering verkar sedan blivit modell för senare kulturer. Bland de föremål som funnits är bland annat en quipu (trådknippen som användes som informationsbärare i Inkariket och äldre kulturer i Anderna) som annars anses vara typisk för Inkaindianerna. Utöver att man har fått skriva om historieböckerna, så är den intressant då den inte påvisar några som helst försvarsanläggningar som tolkas med att människan inte börja bygga städer som försvar utan för handel och religion. Här finns en hel del som kommer att förknippas med den andinska religionen, runda nersänkta torget, pyramiderna, stenen som kallas huacan men även inristade figurer i stenarna.

Nazca, 619 möh, ligger 7-8 timmars körning söder om Lima. Här råder det solsken 360 dagar om året. I öknen norr om staden finns den berömda samlingen “linjer”. Linjerna täcker 133 km² och består av att man tagit bort det täckande stenlagret i marken och man tror att de är gjorda av tre olika kulturer från 900 f Kr fram till 630 e Kr. Några av teckningarna är stora som två fotbollsplaner och några av linjerna är 6.4 mil långa. Teckningarna består av fåglar och andra figurer i öknen, samt spiraler, geometriska figurer och spikraka linjer.

Ica, 420 möh och 4½ timmes resa söderut från Lima, är det typiska peru­anska brännvinets, “pisco”, födel­seplats. Ica är också ett vin­centrum och i närheten ligger stuterier med passgångare samt ruiner av ett Inkafort. Här finns ett intressant museum med föremål från kulturer­na mellan paracasperioden och Inkaperiod­en. Staden ligger som en grön oas mellan enorma rullande sanddyner.

Paracas, som är en halvö, ligger 3 timmars resa söder om Lima längs Pan American Highway. Här finns en nationalpark utanför kusten, Ballestasöarna, ett marin­reservat med en stor koncen­tration av sjöfågel och ett litet museum med mumier och keramik. Här ligger även den märkliga jättekandela­bern, 45 m, urgröpt på sluttningen på den norra sidan av Paracas­bukten och som bäst ses från båt eller flyg­plan.

Andinska höglandet

Cusco, 3310 möh, var naveln i det rike indianerna själva kallade Tahuantinsuyo (de fyra hörnen). Det är en kolonial stad byggd ovanpå de väldiga jordbävningssäkra murar som uppfördes under Inkatiden. Bäst stiftar man sin första bekantskap med staden under en stadsrundtur till fots då samtliga attraktioner finns inom gångavstånd; I stadsrundturen ingår besök i Katedralen med sina körstolar och målningar från ”Cuscoskolan” och Santo Domingo-klostret som byggdes ovanpå de gamla murarna från solens tempel, Coricancha. Man bör dock inte missa Museo del Inca som har just en bra utställning från tiden före Inkas till idag. Värt ett besök är också jesuiternas kyrka La Compañia.

Strax ovanför staden finns de närbelägna ruinerna av Qenko, Puca-Pucara, Tambo-Machay och Sacsayhuaman.

Urubambadalen kallas ofta för Inkafolkets kornbod. Detta epitet är nästan självklart då höjdskillnaderna gör den lämplig för så gott som alla slags grödor, såväl för tempererade som för tropiska klimat. Dalgången sträcker sig från Pisac via Ollantaytambo förbi Machu Picchu och vidare ned mot Amazonas.

Pisac, 2900 möh, ligger i den övre Urubambadalen och består av själva byn, som är både kolonial och modern, samt Inkastaden på berget ovanför. Byn är mest känd för sin söndagsmarknad.

Ollantaytambo, 2800 möh, har en mäktig fortruin ovanför själva byn. Ollantaytambo är den enda byn i Peru som har en intakt stadsplan sedan Inkatiden. Innevånarna bor i hela muromgärdade kvarter s.k. “canchas”.

Machu Picchu, 2380 möh, är en av Sydamerikas mest kända turistattraktioner och byggdes med all sannolikhet till största del under 1400-talet under Inkan Pachacutecs expansiva regeringsperiod. Denna dramatiskt belägna legendomspunna lilla Inkastad ligger på en bergskam som på tre sidor omsluts av Urubambafloden. Det strategiska läget var nog ingen tillfällighet. Amazonas klättrar här på insidan av Anderna upp till en nivå ungefär i höjd med Machu Picchu. Ruinerna ligger i en utomordentligt intressant nationalpark bestående av molnskog, med mängder av orkidéer och andra epifyter.

Juliaca, 3822 möh, den största staden på den peruanska altiplanon, är en livlig stad med den enda flygplatsen i området. Det är även en järnvägsknut varifrån sidspåret till Puno från Arequipa-Cusco-järnvägen utgår.

Sillustani ligger på en udde i en sjö mellan Juliaca och Puno. Här finns s.k. chullpas, dvs. begravnings­torn som användes långt före Inkatiden.

Puno, 3810 möh, ligger vid stranden av Titicacasjön. Puno är en stad med ganska ointressant arkitektur. Befolkningen runt sjön talar indianspråket aymará och indianerna här bor i adobehus (lerhus) som man gjort sedan tiden före Inkas.

Titicacasjön, ca 3800 möh. Detta sägs vara jordens högst belägna farbara sjö (med båtar i reguljär trafik). En del indianer bor på flytande vassöar ute i sjön. Dessa s.k. Urosindianer är inga riktiga Uros utan nuförtiden ganska uppblandade med Aymarás. Dessa är en ganska beklämmande syn att besöka, då folket på öarna lärt sig leva av turister och de lever under svåra förhållanden.

Taquile är en av de större fasta öarna i sjön. Detta är en fascinerande ö där man har lyckats bevara traditionerna samt den politiska och sociala strukturen från Inkatiden.

Kallawayafolket bor norr om Titicaca i några av Bolivias mera otillgängliga delar. De kände redan vid spanjorernas ankomst till användandet av primitiv antibiotikaterapi såsom penicillin och terramicin. Man använde sig av hipecacauna (numera känt även hos oss) som är ett quechuaord för en febernedsättande medicinalväxt. Man kände till användandet av kinabarken till kinin som än idag används som malariaprofylax.

Då områdena kring Titicacasjön erövrades av Inkafolket förflyttades Kallawayas till huvudstaden Cusco, för att där verka som medicinmän till de aristokratiska Inkafamiljerna. Vid spanjorernas erövring flyttade Kallawayas tillbaka till sina hemtrakter men förblev berömda som resande medicinmän och de var bland de få indianer som tilläts använda hästar. Kallawayas är än idag kända i hela Anderna som duktiga örtdoktorer.

Kallawayas är idag cirka 2000 individer och begränsas av de vars familjer är kulturbärare inom farmakologin. De skiljer sig också från den övriga befolkningen med att de behärskar det ceremoniella språket machaj juyai (måhända det gamla hovspråket för Inkas). Det sistnämnda används vid riterna då man botar människor.

Kommer inom kort

Mer information kommer inom kort

Shaman

Shamanism är urgamla traditioner som syftar till att bevara hälsa, bota sjukdomar och upprätthålla balansen mellan människor och naturen. Det är en slags basläkekonst som förekommer än i dag över hela världen, inkl. Sverige. Shamaner har funnits i de flesta kulturer världen över och ännu idag finns shamanska traditioner bland indianer i Nord- och Sydamerika, bland inuiter och samer, i Sibirien, Korea, Tibet och bland aboriginer i Australien. Under vår resa får vi möta Peruanska shamaner.

Per Gunnar Ling – vår guide under hela Peruresan

Per Gunnar är uppväxt i Latinamerika och pratar flytande spanska i tal och skrift. Han har rest runt i Latinamerika sedan 1973 och genomfört ett hundratal Peruresor.

Per Gunnar är en välkänd person i resebranschen och har bl.a. jobbat som producent och färdledare för såväl SJ Specialresor, Reso Specialresor, Havanatur och Gullivers. De senaste femton åren har han arbetat som reseproducent på Jambo Tours med huvudinriktning på Latinamerika och Peru.

Han har besökt nästan alla länder i Latinamerika och öar i Karibien både som reseledare och privat. Vi kommer att få möta en del av hans vänner och han kommer att bjuda på lite överraskningar under resan.

Under resan kommer vi att träffa shamaner och vi kommer delvis ha guider som kan utföra olika cermonier där Per Gunnar kommer ledsaga oss och berätta om innebörden av ceremonierna.

Kommer inom kort

Galleri

Frågor om resan?

Vår färdledare under hela Peruresan är Per Gunnar Ling.
Har ni några frågor om resan eller allmänt om Peru, ring Per Gunnar
(inte Grönlandsresor, då Per Gunnar är mest insatt i resans upplägg)
Han kan svara på alla typer av frågor.

Per Gunnar är anträffbar för det mesta under vardagar mellan
kl. 13.00 – 19.00 på telefon 0157-602 00.