Yoga och retreatresa till Kreta

16-23 september 2019

Välkommen att ta del av en avstressande, hälsosam, kravlös resa. Som är välgörande för kropp, själ och sinne. Du får göra lugn, mjuk, avstressande yoga som passar alla och enkla mindfulnessövningar som hjälper dig att vara närvarande här och nu. Du behöver inte ha gjort yoga tidigare. Du får även egen tid för att vila, att bara vara och njuta av tillvaron.

Du kommer att få göra MediYoga och MIMY. MediYoga är en terapeutisk yogaform som innehåller mjuka rörelser, andningsteknik, avslappning och meditation. Den är utformad så att alla kan göra den efter sin förmåga. Passar även dig som är frisk då yogan är en fysisk, mental och andlig träning som främjar inre utveckling mot ökad medvetenhet.

MIMY är en kombination av Mindfulness och MediYoga. Två metoder som ger ökad närvaro och mindre stress. Träningen består av enkla övningar och andningstekniker som stärker din förmåga att vara här och nu.

Landet i korthet

Huvudstad: Heraklion
Yta: 8 336 km²
Statsskick: Republik
Religion: Grekisk-ortodox kristendom
Folkmängd: 623 666
Språk: Grekiska
Valuta: Euro (€)
Tidsskillnad: +1 timme
Antal öar: 25

Kreta är en stor ö, 260 km lång och mellan 15 och 60 km bred. Västra Kreta brukar anses vara den vackraste delen. Östra delen av ön är lite kargare och saknar samma variation i landskapet.

Kreta är en av Greklands tretton regioner. Regionen uppdelas i de fyra prefekturerna Chania, Heraklion, Lasithi och Rethymno. En person från Kreta kallas kretensare.

Kreta är Medelhavets femte största ö och har en yta på 8 261 km². Kreta ligger längs 35:e breddgraden, vilket är i jämnhöjd med bland annat norra delarna av Marocko, Algeriet och Tunisien. Cirka 50 km söder om Kreta ligger den lilla ön Gavdos som är världsdelen Europas sydligaste plats.

Det finns fyra stora bergskedjor på Kreta: Lefka Ori (Vita bergen), Psiloritisbergen (Idabergen), Lasithibergen och Sitiabergen. Kretas högsta berg finns i Psiloritisbergen; berget Ida eller Psiloritisberget, som är 2456 m högt. Det finns många högplatåer i bergskedjorna, där jorden är bördig och odlingsklimatet gynnsamt. Där odlas bland annat oliver, vindruvor och apelsiner.

Kretas längsta flod, Geropotamus, är 45 km lång. Den längsta bergsklyftan är Samaria-ravinen i Lefka Ori. Den är 17 km lång och faller 1200 m. Det finns bara en insjö på ön, sjön Kournas.

Kretas största stad är Heraklion, som är Greklands femte största stad. Strax söder om Heraklion ligger det minoiskapalatset Knossos. Kreta har ett stort antal turistorter, framförallt Chania med dess omnejd samt Rethymnon. Mindre turistorter är Agia Pelagia, Agios Nikolaos och Hersonnisos som några exempel.
Källa: Wikipedia

Maleme är en liten och rofylld semesterort längs Chaniakusten på Kreta och här finns alla förutsättningar för en avkopplande semester. I ortens mysiga centrum kan du slå dig ner på en inbjudande restaurang, en trevlig bar eller avnjuta en eftermiddagsfika på ett kafé. Lagom till solnedgången kan du spana in utbudet av butiker och souvenirer. Tillbringa lata dagar under ett parasoll på stranden eller upptäck små badvikar längs kusten på egen hand. Önskar du ett högre tempo för en kväll kan du med fördel ta dig in till livliga Platanias eller besöka vackra Chania. Här finner du ett större utbud av såväl restauranger, barer och butiker och i Chania hittar du även internationella klädeskedjor.

Bra att veta inför resan

Affärstider

I Chania har de större butikerna öppet alla dagar utom söndagar till klockan 14.00. På tisdagar, torsdagar och fredagar har de kvällsöppet mellan 17.30 och 21.00. I den gamla stadsdelen och på Platanias är butikerna oftast öppna hela dagen, alla veckans dagar. En del affärer stänger dock för siesta.

I Chanias centrum hittar du Kretas största saluhall Agora. Här finns en mängd butiker som säljer lokala produkter såsom olivolja, örter, kryddor, ost, vin, raki, frukt och grönsaker. Öppen måndag till lördag kl 8.00-14.30 samt tisdag, torsdag och fredag kl 18.00-21.00.

Ankomst och transfer

Vi blir mötta på flygplatsen. Från Flygplats till Maleme tar det ca 45 min. tidsangivelsen avser direkttransfer till första hotell på resp. resmål. Beroende på fördelningen av gäster mellan resmål och hotell kan transfertiden variera.

Apotek

De flesta mediciner i Grekland går att handla utan recept. Apotekarna har en bred utbildning och de talar god engelska. Vissa mediciner kan ha olika namn, men om du vet vilka mediciner du tar och behöver, ta reda på den verkande substansen så kan du få en ersättningsmedicin. Vissa apotekare gör även egna mediciner som naturprodukter och det kan vara väldigt intressant att se. I turistområden stänger apoteken inte för siesta.

Det mesta går att köpa utan recept förutom starka kodeinbaserade värktabletter, hormonpreparat och p-piller. Dock gör vissa apotek undantag. Behöver du ett recept ska du fråga läkaren hur mycket det kostar för att få ett utskrivet. Du ska inte betala mer än 20 euro. Vanliga värktabletter såsom Alvedon (Paracetamol), kondomer och myggmedel finns också att köpa i snabbköpen.

Banker

Bankväsendet är väl utbyggt på Kreta. Grekiska bankkontor för alla Greklands banker finns i städerna Chania och Heraklion Bankomater eller uttagsautomater finns i mängder. De bästa bankkort att använda för uttag är VISA, MASTECARD, och EUROCARD, MAESTRO. Uttagsautomater finns i alla städer och större samhällen, och i mängder på orter med mycket turism. I stort sätt alla valutor kan växlas i Grekland, men resecheckar har mer eller mindre avskaffats genom att man tar ut oskäligt höga avgifter för dessa. Grekland tillhör EURO-zonen, dvs i Grekland används euro och cent som officiell betalning för varor och tjänster.

Dricks

Dricks är inräknad i noten på både restauranger och barer, men det är vanligt att man lämnar 5–10 procent i småpengar på bordet. Hotellstäderskan bör få dricks motsvarande 1 Euro per dag.

Dricksvatten

Du bör inte dricka vatten från kranen, utan köp vatten på flaska. Det går dock bra att borsta tänderna eller duscha med kranvatten.

Elektricitet

Grekland har 220 V växelström. Stickkontakter och uttag är av europeisk standard med två stift.

Hotell

Välkända Maleme Mare i Maleme på Kreta har ett lugnt läge vid den fina stranden. Hotellet erbjuder två mysiga poolområden där det självklart finns barnpool, en poolbar och gratis tillgång till solstolar och parasoller.

På hotellet bor du i fräscha och rymliga enrumslägenheter för 2–3 personer med balkong/terrass, alla med balkong/terrass. Alla lägenheter är välutrustade med minikök med kylskåp, luftkonditionering (avgift), WiFi, satellit-tv, telefon och komplett badrum.

Kring de två inbjudande poolerna, med separat barnpool, finns gott om plats och här erbjuds en fantastisk sol- och badmiljö. Hotellet har ett mycket attraktivt läge längs den långsträckta stranden (grovkornig sand/klappersten) där det också finns solstolar och parasoller (mot avgift).

 • Frukost kl. 08.00-10.00
 • Lunch kl. 13.00-14.30
 • Smörgåsar i poolbaren kl. 11.00-18.00
 • Glass kl. 17.00-21.00
 • Middag kl. 19.00-21.00
 • Drycker kl. 10.30-22.30. Inkluderar drinkar, kaffe, te, lokala läskedrycker, vatten, raki (turkisk nationaldryck), lokalt rött och vitt vin samt öl.
 • Alkoholhaltiga drycker kl. 18.30-22.30. Exempelvis gin, vodka, whiskey, rom, tequila, likörer, ouzo, brandy och många cocktails

Adress: Maleme 730 14, Grekland
Telefon: +30 2821 062121
Hemsida: ww.maleme-mare.gr

Klädsel

Mjuk ledig klädsel vid yogan.

Mobiltelefoni

Reglerna för samtal skiljer sig mellan de olika nätoperatörerna. Kolla innan du reser från Sverige.

Packning

Medtag egen yogamatta.

Pass/giltigt ID

Grekland ingår i Schengenområdet vilket betyder att du kan resa dit med antingen ett pass eller ett nationellt ID-kort. Båda handlingarna är giltiga i fem år efter utfärdandet. Glöm inte att kontrollera om dina resehandlingar är giltiga i god tid innan resan. Ett körkort räknas inte som ett nationellt ID-kort eftersom det saknar uppgift om nationalitet.

Polis

Polisen bär blå uniform. Turistpolisen har också blå uniform med en liten flagga som visar vilket språk de kan förutom grekiska. Polisstationer finns på följande platser: Heraklion, Agios Nikolaos, Rethymnon, Chania

Nödtelefon

 • Nödsamtal SOS – 112
 • Polis – 112
 • Luftpolis – 210-964 2000
 • Turistpolis – 171
 • Trafikpolis – 210-5230111
 • Ambulans – 166
 • Brandkår – 199
 • Kustvakt – 108
 • Jourapotek – 1434
 • Förgiftningsjour – 210-779 3777
 • Med. rådgivning – 197

Resecheckar, debetkort och kreditkort

Kreditkort är gångbara. Uttagsautomat finns i samtliga turistorter. Bank finns i Platanias, Agia Marina, Kolymbari och Chania stad.

Shopping

Ett stort utbud av shopping erbjuds i de större städerna, som Chania, Heraklion och Rethymnon. Chanias gator kan erbjuda det mesta att inhandla. I de äldre kvarteren kring hamnen finns många butiker och souveniraffärer med hantverk, bälten, handväskor, skor och konst. Längs ”lädergatan” kan du fynda lädervaror till bra pris. Kretensisk olivolja, honung, kryddor och ost handlas gärna i stadens saluhall tillsammans med annat smått och gott.

Sjukförsäkring

I Grekland får du samma sjukvård som i Sverige om du visar upp ditt europeiska sjukförsäkringskort. Beställ det hos Försäkringskassan innan du reser ner. Kortet ger dig rätt till akutsjukvård. Dock gäller inga ersättningar eller hemtransport med det europeiska kortet så vi rekommenderar alla att ha en bra reseförsäkring. En reseförsäkring täcker även kostnader för mediciner och eventuell rehabilitering.

Tax free shopping

Svenskar har rätt att föra in tobak och alkohol från andra EU-länder som redan har beskattats i inköpslandet, så länge det är för eget bruk.

Reser du mellan Grekland och ett annat EU-land är det inte tillåtet att ha med sig skattefria handelsvaror. När det gäller varor inhandlade i vanliga affärer får du resa med 90 liter vin, 10 liter sprit, 800 cigaretter och obegränsat med parfym. Reser du med en ny kamera eller dator utan kvitto kan det vara klokt att be tullen skriva ett intyg på att du tar med dig produkten in i landet. Särskilda regler gäller om du ska resa med djur, läkemedel, vissa livsmedel, vapen eller andra farliga föremål. Läs mer om vad som gäller på Tullverkets hemsida.

Tidsskillnad

Sverige +1 timme.

Turistskatt

Den 1 januari 2018 införs obligatorisk turistskatt i Grekland. Skatten betalas direkt av gästen till hotellet vid incheckning och priserna är satta utifrån officiell hotellkategori.

Följande skattesatser gäller:
Hotell/lägenhet med 1–2 stjärnor: 0,5 €
Hotell/lägenhet med 3 stjärnor: 1,5 €
Hotell/lägenhet med 4 stjärnor: 3 €
Hotell/lägenhet med 5 stjärnor: 4 €

Vaccination

Det krävs inga särskilda vaccinationer när man åker till Kreta

Valuta

Euro

Väder

Solsäkert och behagligt. Milda vintrar och varma men inte alltför heta somrar. Den nederbörd som faller gör det normalt i perioden november-mars.

Vädret på Kreta, Grekland året runt.

Månad Max. temperatur Min. temperatur Vatten temperatur Soltimmar Regndagar
Januari 14 8 16 4 11
Februari 15 8 15 5 10
Mars 17 9 15 6 8
April 20 12 16 8 6
Maj 24 15 19 10 4
Juni 28 19 22 12 2
Juli 30 21 24 12 1
Augusti 30 21 25 12 1
September 27 19 24 10 2
Oktober 23 16 22 6 5
November 20 13 20 5 7
December 16 10 17 4 12

Reseöversikt

Måndag 16 september 2019
Avresa Stockholm/Arlanda kl. 06.55
Ankomst Kreta kl. 12.00

Måndag 23 september 2019
Avresa Kreta kl. 13.00
Ankomst Stockholm/Arlanda kl. 15.55

Program

Preliminärt dag-program

 • 7.45 – 9.00 Yoga
 • 9.00 – 11.30 Frukost egen tid vila. Frukost serveras tom kl 10.00
 • 11.30 – 13.00 MIMY= Mindfulness & MediYoga
 • 13.00 – 18.00 Lunch och egen tid. Lunch serveras 13.00 -14.00
 • 18.00 19.00 Meditation och avslappning
 • 19.00 – 21.00 serveras middag

Reservation för ändringar i programmet

Förslag till utflykter:

Äkta Kreta fr. 375 kr/vuxen

Utflykten börjar i den lilla tvålfabriken i byn Tavronitis. Här kommer de två systrarna, som har startat företaget från grunden, berätta för oss hur en tvålproduktion fungerar. Deras produkter är baserade endast på naturliga ingredienser där olivolja utgör den största delen.Vi fortsätter till eremiten Johannes grotta. Det var, enligt legenden, här han bodde på väg till sin slutdestination. I grottan ser vi en gammal skollokal som kretensarna använde i hemlighet under den turkiska ockupationen. Idag används grottan vid religiösa tillfällen. Dagen erbjuder också ett stopp vid ett av världens äldsta olivträd. Trädet sägs vara cirka 4000 år gammalt och finns i byn AnoVouves. Här finns det möjlighet att köpa en kopp kaffe ellerett glas färskpressad apelsinjuice. Det finns även ett litet museum som visar hur olivproduktionen gick till förr i tiden.Nästa stopp blir en lokal vingård och här får vi en lektion i vinproduktion. Vi avslutar besöket med en liten vinprovning på gården. Vid lunchtid stannar vi på en restaurang i byn Neriana där det finns möjlighet att äta en fin kretensisk måltid. All mat lagas utomhus, över öppen eld och i en vedspis.

Information:

 • Cirka pris 40 €/vuxen 20 €/barn
 • Heldag
 • Lunch ingår ej
 • Kan förbokas samt bokas direkt på resmålet

Knossos fr. 500 kr/vuxen

Stäng ögonen och försök föreställa dig ett 4000 år gammalt bysamhälle med förbipasserande knarrande hästvagnar och en stor öppen marknadsplats med full aktivitet och försäljning av frukt, grönsaker och lerkrukor. Här regerar Kung Minos och i byn finns det såväl fungerande avloppssystem, teater, luftkonditionering och toaletter. Hela samhället levde nära naturen och tillbad Moder Jord samt sedemera de stora grekiska gudarna såsom Zeus, Hera och Poseidon.

Knossos har naturligtvis förändrats en hel del på 4000 år men ruinerna finns kvar som en påminnelse över hur högtstående denna kultur var. Platsen är idag ett utav Greklands mest besökta turistmål och ett givet besök för den historie- och kulturintresserade. Du får med en guidad rundvandring en bra bild av hur Europas första civilisation levde och kan bland ruinerna föreställa dig hur palatset såg ut under dess glansdagar. Du får även egentid till att häpnas över vad som för flera tusen år sedan gjorde just Knossos till en stor mötesplats för den minoiska civilisationen. Efter att vi under förmiddagen gjort vårt besök på Knossos tar vi oss vid lunchtid in till Heraklion stad där du har möjlighet att besöka det arkeologiska museet, äta lunch och/eller upptäcka Kretas största stad på egen hand.

Information:

 • Cirka pris 51 €/vuxen 25 €/barn
 • Heldag
 • Lunch ingår ej
 • Kan förbokas samt bokas direkt på resmålet

Samaria fr. 375 kr/vuxen

Samaria-ravinen är med sina 16km inte bara Europas längsta utan också en av de mest imponerande. Ravinen är idag ett naturreservat och har under säsongen ett skiftande utseende. Oavsett när du väljer att genomföra denna ravinvandring garanteras du oförglömliga minnen och unika naturupplevelser. Du vandrar i egen takt och möter under eftermiddagen upp vår representant i byn Agia Roumeli på Kretas sydkust. I Agia Roumeli finns flera tavernor för att njuta en välförtjänt lunch. Beroende på din vandringstid finns här även möjlighet för sol och bad.

Utflykten kräver att du är vid god hälsa och har en god grundkondition. Du går i egen takt men kommer av vår representant få vissa hålltider vi rekommenderar dig att följa. Vår representant under utflykten är engelsktalande.

Information:

 • Cirka pris 39 €/vuxen 19 €/barn
 • Heldag
 • Lunch ingår ej
 • Kan förbokas samt bokas direkt på resmålet

Kursledare

Inger Solén är utbildad MediYogaTerapeut och lärare av Göran Boll, som tagit fram MediYogan. Hon är även Barn- & Ungdomsyoga-instruktör samt MIMY-instruktör, vilket är en kombination av Mindfulness och MediYoga. MIMY är framtaget av Sara Emilyona, som även var Ingers lärare.

Hon har också utbildat sig till Spaterapeut hos Kerstin Florian och har gått Massage/energimassage-utbildning på Axelssons samt är utbildad Örtterapeut.

Hon har tidigare jobbat med människor inom olika områden inom frisk- och sjukvård bla som spaterapeut, undersköterska och barnskötare. Yoga och hälsa är hennes stora intresse och livsstil.

Hon bor i Mora i vackra Dalarna där hon håller yogakurser och enskilda yogakonsultationer. Hon har även ambulerande verksamhet till andra orter där hon har yogakurser.

Mer om Inger hittar du på den här länken solensnaturpraktik.blogspot.com

Fakta och priser

Resa till Kreta

16-23 september 2019

Pris per person
12.990 SEK

Priset inkluderar

 • Flygresa Stockholm/Kreta t.r
 • Flygmåltider
 • 7 nätter i delat dubbelrum
 • All inclusive
 • Yogapass med Yogalärare Inger Solén

Tillägg

 • Enkel rum: 1995 SEK

Priset inkluderar ej

 • Försäkring
 • Vaccination
 • Avbeställningsskydd

Utflykter

 • Samariaravinen från 375 kr
 • Knossos från 500 kr
 • Äkta Kreta från 375 kr

För genomförande av resan krävs minst 15 betalande resenärer. Maximalt 20 deltagare

Guide

.