Återhämtningsvecka, La Palma

2–9 april 2020

En högkänslig sa till mig ”jag vill åka på solsemester det är bara synd att jag behöver släpa på mig själv”.

Känner du så, vad kan då vara bättre än att ta med ”dig och ditt stressade jag” på en härlig retreat till den mysiga och avslappnande ön La Palma som är en av fem öar som tillhör ö-gruppen Kanarieöarna.

Bjud dig själv på en vilsam återhämtningsvecka tillsammans med Ingrid och Maria.

Unna dig en resa bestående av både yttre och inre upplevelser. Väck dina sinnen till liv med MediYoga (kundaliniyoga) och zumbainspirerad dans i vacker natur och på orörda stränder. Yoga och dans för både nybörjare och mer erfarna.

En resa som bejakar dig som är högkänslig eller stressad i behov av att varva ner och en digital ditox. Törs du lämna i från dig mobilen? Det är frivilligt och en rofylld upplevelse för dig om du gör det. Låt veckan bli en viktig men kravlös återhämtning.

La Palma med sitt lugna tempo och med en smittande harmoni bidrar till en viktig avslappning. Målet är att du åker hem utvilad i kropp och själ med ett antal praktiska knep, bra förnuftigt tänk och metoder som du kan använda för att hantera vardagen som högkänslig eller vid stress.

Givetvis är du varmt välkommen om du enbart vill yoga och dansa och är nyfiken på vad La Palma har att erbjuda. Det viktigast av allt, du kommer som du är och MediYoga passen vi arbetar med är terapeutiska och lämpar sig för alla då de kan utövas på både stol och matta utifrån dina egna förutsättningar. Dansen är för alla som älskar glädjen i att röra sig till medryckande musik. Inget kan bli fel!

Resmålet/Landet i korthet

La Palma är den nordvästligaste ön i den spanska ögruppen Kanarieöarna, belägen ca 38 mil väster om Afrikas västkust. Ön är nummer fem i storlek, efter de större öarna Teneriffa, Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote. Yta ca 706 km².

Befolkning: La Palma har en fast befolkning på ca 86 000 invånare, varav ca 20 000 bor i huvudstaden Santa Cruz de la Palma.

Ön är en vulkanö och det senaste stora utbrottet var på 1970-talet. Ön blev 2002 förklarat av Unesco som biosfärreservat.

Huvudstad: Santa Cruz de la Palma

Ön ligger längst i nordväst och är nästan outforskad av turister. Istället livnär sig innevånarna på export av bananer. När du åker längs vägarna är bananplantager en vanlig och vacker syn. Kulturen är präglad av jordbruket. På landsbyggden finns små pittoreska hus med jordbruksredskap utanför, allt från vinpressar, väderkvarnar till stall för hästar. Städernas arkitektur har influerats utifrån och här finns en mer kolonial stil med byggnader öppna mot havet. Oavsett om du vill bo på landsbyggden eller i en stad finns små hus att hyra eller mysiga hotell.

Atmosfären på ön är otroligt lugn och harmonisk och innevånarnas avslappnade livsstil smittar snabbt av sig på besökaren. Här blir man inbjuden till att njuta av en ö där ingenting är bråttom.

Vandra på La Palma

Den mest lockande aktiviteten på resan är vandring. Här finns härliga vandringsleder för alla. De som gillar utmaningen kan vandra upp mot den kollapsade gamla vulkanens bergssida på 2000 meters höjd. Även den 24 kilometer långa vandringen Ruta de los Volcanes, Vulkanleden, är väldigt populär. Den går från norr till söder längst den långsträckta bergsryggen. Vandringarna är fantastiska naturupplevelser som går genom den vackra gröna naturen som breder ut sig över grönskande berg och svarta lavastränder.

Santa Cruz de la Palma

Här är en stad nästan opåverkad av turismen. Du möter det äkta lokala kanariska livet där barnen leker längs gatorna medan de vuxna unnar sig lång tid att handla i de små butikerna. Huvudstaden har många charmiga restauranger i en mysig miljö. Här njuter man av spanska delikatesser serverade med ett av La Palmas lokala viner. Vinerna har fått erkännande och omnämndes redan av William Shakespeare i hans verk.

Sol och bad

Trots att ön i första hand inte är ett resmål för sol- och badsemester finns här orörda sandstränder och kristallklart vatten. Stränderna är nästan obesökta och ger möjlighet att njuta i lugn och stillhet. Efter en lång dags vandring kan det vara skönt att vila fötterna i det varma azurblå havet. Den längsta stranden heter Puerto Naos och ligger på öns västra sida. Här krävs ibland lite försiktighet eftersom stranden ligger oskyddad och har utsikt över hela Atlanten. Det kan bli blåsigt och ge höga imponerade vågor.

Källa: https://kanarieoarna.nu

Bra att veta inför resan

Affärstider

De vanligaste öppettiderna är måndag till lördag, från kl. 9.30 till 13.30, och från 16.30 till 20.00. Stora köpcentra och varuhus öppnar 10.00 – 21.00 eller 22.00 oavbrutet. Dessa stora butiker är ibland öppna på söndagar. Apotek ha öppet från 9.30 till 13.30 h, och från 16.30 till 20.00. I alla större städer hittar du apotek som har öppet 24 timmar.

Ankomst och transfer

Från La Palmas flygplats tar bussresan ca 45 minuter till hotellet i Fuencaliente.

Apotek

I Spanien erhålls läkemedel på apotek. De är alla markerade med ett grönt kors. Du kommer att få dina recept från din läkare. Om du kommer från ett land i Europeiska unionen, eller om ditt land har hälsoavtal med Spanien, kommer du att ha samma förmån när det gäller receptbelagda läkemedel som spanska medborgare.

Banker

Oftast har bankerna öppet kl 8-14. Några har även öppet till kl 13 på lördagar.

Dricks

I Spanien är betjäningen inkluderad i priset. Dock är det vanligt att lämna dricks på mellan fem och tio procent av det totala beloppet på barer, restauranger, hotell och taxi, beroende på beloppet och klientens generositet.

Dricksvatten

Dricksvattenförsörjning garanteras i hela Spanien. Dei har stränga kontrollsystem som garanterar vattenkvaliteten. Men i vissa Medelhavsområdet kustområden är förbrukningen av flaskvatten utbredd.

Elektricitet

I Spanien används 220 volt och ingen adapter behövs.

Hotell

Rakt i sydväst nedanför byn Fuencaliente, på en av öns soligaste platser, ligger resorten La Palma Princess. Den grönskande hotellparken ligger på en sluttning ned mot havet, med härlig utsikt över Atlanten. I fonden finns höga, branta och delvis vinodlingsbeklädda bergssluttningar som skyddar området från vind och moln.

Hotelldrömmen som ursprungligen uppfördes som två hotell – Teneguía Princess och La Palma Princess – består av flera vackra hotellbyggnader i kolonial stil. Området kan liknas vid en liten kanarisk by i en jättelik hotellträdgård. Vid det havsnära poolområdet finns tio bassänger av olika karaktär. I anslutning till en av poolerna finns en anlagd sandstrand. En vuxen- och en barnpool är uppvärmda under vintermånaderna. Poolhanddukar finns att låna och går att byta mot en liten avgift.

Invid poolområdet finns ett utmärkt litet spa “Aqua Princess” med uppvärmd vattenmassagebassäng, jacuzzi, kallvattenpool samt möjlighet till olika typer av massage och skönhetsbehandlingar. På temat friskvård finns även sex tennisbanor och ett stort gym, bastu och turkiskt bad. Terrassen utanför den stora trivsamma receptionslobbyn vetter ut mot poolområdet och havet och utgör en utmärkt plats för en drink efter middagen i den ljumma La Palmakvällen. För våra gäster ingår all inclusive, vilket ger en extra bekväm semester.

Hotel La Palma Princess är en fullserviceanläggning och här erbjuds aktiviteter för både vuxna och barn. Bland annat kan du prova aerobics, vattengympa och beachvolleyboll under ledning av hotellets animatörer. För barn finns internationell barnklubb och lekplats. De flesta kvällar ordnar hotellet underhållning eller levande musik. Gratis wifi finns i allmänna utrymmen samt på rummen. På rummen kan 2 enheter användas samtidigt.

Klädsel

Tag med kläder som det är lätt att röra sig och andas i.

Mobiltelefoni

Kostnaderna för roaming när man använder mobiltelefon varierar kraftigt beroende på operatör, men det har blivit billigare sedan operatörerna börjat erbjuda fast pris. Kolla med din operatör innan utresa.

 • Om du vill ringa till Spanien från utlandet, slår du +34 (koden för Spanien) följt av telefonnumret (9 siffror).
 • Om du vill ringa ett annat land från Spanien, ring 00 följt av landskoden och telefonnumret.
 • Om du vill ringa nationella samtal inom Spanien slår du numret utan prefix. Detta nummer ska innehålla 9 siffror, oavsett om det är en fast eller mobil.

Packning

Tag med handduk som du kan rulla ihop och sitta på vid olika övningar. Yogamatta tillhandhålls av hotellet.

Pass/giltigt ID

Vi rekommenderar att du har med dig ett giltigt pass och gärna ett ID-kort också, då de i affärerna kommer att fråga efter kompletterande id-handling med foto då du betalar med kort.

Polis

Polisen i Spanien är organiserad på tre nivåer, nationellt, regionalt och kommunalt. Huvudansvaret för polisväsendet åvilar de nationella poliskårerna som bägge lyder under samma generaldirektör. Vissa av de autonoma regionerna har dock regionala poliskårer med stora befogenheter. Vissa andra regioner har enheter från den nationella civila poliskåren avdelad som regional polis och underställd de regionala myndigheterna. Den kommunala polisen finns i de flesta kommuner, men har begränsade uppgifter huvudsakligen rörande trafikbrott, småbrott och ordningsstörningar.

Telefonnummer för nödsituationer

Skulle det uppstå en nödsituation ringer man följande lokala nödnummer:

 • Akuta fall – alla öar – 112
 • Ambulans – ring 112 så kopplas man vidare
 • Polisen – 091
 • Brandkåren – ring 112 så kopplas man vidare

Tjänsten ges på spanska, och även på engelska, franska och tyska i vissa turistområden.

Resecheckar, debetkort och kreditkort

De mest allmänt accepterade korten i Spanien är VISA och MasterCard men American Express kan också fungera. Användningen av resecheckar minskar och det är inte längre lika lätt att hitta ställen som löser in resecheckar.

Reseförsäkring

Se till att vara försäkrad! Det är alltid lämpligt att teckna en privat heltäckande sjukförsäkring vid utlandsresa.
EU-kortet ger er rätt till vård de första tre månaderna ni vistas i annat Schengenland. Information om hur du kan beställa ett Eu-kort eller vilka kostnader EU-kortet täcker på försäkringskassans hemsida.

Shopping

Mandelkonfektyr, fina broderier, ostar, smycken som representerar ön och cigarrer är några av de presentartiklar man kan hitta.

Sjukförsäkring

Du har rätt till gratis läkarvård och vård på sjukhus:

Vården, mot uppvisande av det europeiska sjukförsäkringskortet, tillhandahålls av en husläkare på en hälsovårdscentral eller där du bor, om du inte kan förflytta dig. Om du behöver specialistvård eller vård på sjukhus får du lämpligt intyg av läkaren. Sjukhusen tar hand om akutfall.

Du behöver ett europeiskt sjukförsäkringskort:

Med det europeiska sjukförsäkringskortet får du den sjukvård som behövs under en begränsad vistelse, precis som spanska medborgare. Giltighetsperioden finns angiven på det europeiska sjukförsäkringskortet och det gäller i länderna i Europeiska unionen, Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein.
Privata läkare och sjukhus i Spanien accepterar inte det europeiska sjukförsäkringskortet. Om du vill få sjukvård på denna typ av inrättningar bör du betala för detta själv eller teckna en försäkring som täcker det. Via denna länk kan du se var du kan skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort: Europeiskt sjukförsäkringskort

Om du behöver planerad medicinsk behandling måste du ha ett S2-intyg samt lämpligt intyg från behörig myndighet i ditt hemland. Tänk på att tandvård (med undantag för akuta utdragningar) och hemtransport vid sjukdom inte täcks i Spanien.

Om du har glömt ditt europeiska sjukförsäkringskort:

Du måste betala kostnaden för sjukhusvistelse, läkarvård och läkemedel i förskott och begära återbetalning från ansvarig myndighet. Visa alltid upp fakturorna.

Tidsskillnad

Sverige -1 timma.

Vaccination

För att resa till Spanien behöver du inte vaccinera dig mot någon sjukdom. Som i andra delar av världen rekommenderas att ha stelkrampsvaccinet uppdaterat om du ska vara i kontakt med naturen och landsbygden och även ha resten av allmänna vaccinen uppdaterade.

Valuta

I Spanien används euron, precis som i alla andra länder i EMU.
En euro delas upp i 100 cent.

 • Det finns åtta olika mynt: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euro.
 • Det finns sju olika sedlar med följande valörer: 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro.

På följande sida hittar du information om växelkurser som kan vara användbara för att planera din resa: https://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html

Väder

Genomsnittstemperatur på La Palma.

DAG NATT HAV
Januari 20 11 20
Februari 20 10 19
Mars 21 11 19
April 21 11 19
Maj 19 13 20
Juni 21 15 21
Juli 23 17 22
Augusti 24 18 23
September 23 17 24
Oktober 25 15 23
November 23 13 22
December 21 12 21

Reseöversikt

Torsdag den 2 april 2020
Avresa Stockholm/Arlanda kl. 09.05 med DY 9630
Ankomst La Palma 15.35
Busstransfer till Hotell La Palma Princess
Incheckning på hotellet

Fredag den 3 april 2020
Informationsmöte om veckan
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Lördag den 4 april 2020
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Söndag den 5 april 2020
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Måndag den 6 april 2020
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Tisdag den 7 april 2020
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Onsdag den 8 april 2020
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Torsdag den 9 april 2020
Avresa från La Palma 16.25 med DY 9631
Ankomst Stockholm/Arlanda kl. 00.25

Med reservation för förändringar i programmet

För genomförande av resan krävs minst 20 betalande resenärer.

Program

(med reservation för ändring av tider, men ej av innehåll)

Den praktiska stresshanteringen som står på schemat innebär ett nytt tema varje dag med fokus på stresshantering och högkänslighet. Med praktisk stresshantering avser jag att du själv får prova på och uppleva olika stresshanteringsverktyg som du kan använda i stunden när du blir stressad. Det låter allvarligt men jag hoppas dela med mig på ett lättsamt vis.

Maria bjuder på ett härligt danspass varje dag.

8.00 – 9.30 Morgonyoga på matta och stol

9.30 – 11.30 God frukost och härlig vila och egen tid

11.30 – 13.00 Praktisk stresshantering

13.00 – 16.30 Välsmakande lunch och därefter egen tid att göra ingenting eller att upptäcka omgivningarna.

16.30 – 17.30 Härlig dans med Maria.

17.30 – 19.00 Egen tid.

19.00 – 19.30 Inom yogafilosofin säger man att när du styr din tanke styr du ditt liv. Att meditera är berikande för kropp och själ. När du vinner över ditt inre motstånd och alla distraktioner blir meditationen en källa till lugna tankar eller inga alls i bland. Därför är meditation jätteviktig för vila och återhämtning. Under din vistelse på La Palma vill jag servera dig ett smörgåsbord av olika slags meditationer.

19.30 – 21.00 Middag

I kostnaden för veckan ingår kurslitteraturen ”En kurs i praktisk stresshantering” och MediYogapass på CD eller online samt anteckningsbok.

Kursledare

Vi som leder resan är Ingrid och Maria. Vilka är vi?

Ingrid

Jag är den som ska inspirera dig till personligt ledarskap den här veckan – för vem vet bättre än du vad du behöver. Jag föddes och växte upp i Mora, och har bott i Solna sedan mitten på 1980–talet och i alla år åkt masrally mellan Stockholm och Mora–Orsa tur och retur. ”I Orsa lever jag och i Stockholm bor jag” var det någon som sa. Och så är det. Det är en del av mitt välbefinnande att få ha dessa två världar. Numera är jag verksam som friskvårdare både i Orsa och i Stockholm.

Stress har varit ett återkommande tema i mitt eget liv. För att slippa konsekvenserna och obehaget av stress har jag alltid sökt efter lösningar själv. När jag i tjugoårsåldern började uppleva stressens konsekvenser som besvärande talades det inte alls om utmattning och utbrändhet till följd av stress som det görs i dag. Och högkänsligheten kände ingen till.

Kundaliniyoga och MediYoga blev och är ett av de viktigaste verktygen för min inre stabilitet. I MediYoga ingår andning som en röd tråd genom passet. Andningen är det absolut det viktigaste stresshanteringsverktyget och därför livsviktig. I dag har jag stresskänsligheten under kontroll. Trots släktens anlag för högt blodtryck, stroke och hjärtproblematik har jag klarat mig mycket tack vare andning, yoga och ett positivt sinnelag. Det är min starka övertygelse som i dag stärks av vetenskapen.

Erfarenheter

Innan jag började min bana med som friskvårdare arbetade jag som ekonom i olika roller och de sista åren som chef. Min erfarenhet sträcker sig genom olika branscher. Sedan 2010 arbetar jag som friskvårdare med företagsmassage och övrig tid har jag fokuserat på yoga, praktisk stresshantering och högkänslighetsperspektivet i som företagsuppdrag och i egen regi. Jag har skrivit två böcker varav den senaste: Är högkänslighet en kameleont i sjukfrånvaron – behövs i så fall mer specifik rehabilitering?

Min specialistkompetens och stora intresse är stressfrågor ur ett individperspektiv oavsett din roll i samhället. Jag möter många människor som lider av stressens konsekvenser på olika vis som uppstår av en mängd olika anledningar bland annat krav på oss själva och andra. Det är konsekvenserna av stress vi brottas med, exempelvis sömnlöshet, ryggproblematik, högt blodtryck med mera. Stressen kan också leda till emotionella och sociala konsekvenser, exempelvis ångest eller där en person känner sig låst eller tror sig vara låst i en situation. Här kan både jag och Maria finnas som ett bollplank för dig. För det handlar om ett personligt ledarskap – vem kan leda dig bättre än du själv?

Kunskaper och erfarenheter

Enligt Elaine N. Arons forskning om högkänsliga framgår att många högkänsliga går mycket utbildningar vilket även jag har gjort. Det jag presenterar här är relevant för det här sammanhanget. Tack vare just den insikten kan jag nu andas ut, spara pengar och framförallt väva ihop min erfarenhet med all kunskap till något bra. Enligt forskningen är högkänsliga bra på att söka efter helheten och det kanske är just det du längtar efter. Någon form av helhet, känslan av att känna sig hel. Nu kanske inte La Palma löser allt men det kanske är en början.

Formella kunskaper

Under åren har jag samlat på mig en hel del utbildning och kunskap som jag väver ihop med mina erfarenheter från olika roller inom näringslivet eller andra sammanhang, inte minst med livet:

 • Magisterexamen i företagsekonomi, Stockholms universitet
 • IRMA mentorprogram för kvinnliga chefer i idéburna organisationer, Ledarinstitutet
 • Kommunikation, ledarskap och hälsa, Stockholms universitet
 • MediYogaTerapeut och lärare med specialkompetens inom Stress och utbrändhet, Institutet för MedicinskYoga, Stockholm
 • Friskvårdskonsult, Axelsons Gymnastiska Institut
 • Ackrediterad handledare av Team Management System, Kontura International (mäter bland annat arbetspreferenser och utmärkt att lösa konflikter i team)

Maria

Jag är född och uppvuxen i Mora. Efter att antal varv med flyttar Stockholm-Falun-Mora är jag nu sedan 25 år bosatt i Mora igen!

Jag har arbetat flera år inom tandvården, både som tandsköterska och tandhygienist.

Tidigt vaknade intresset för kropp och själ, och under tiden som jag arbetade som hygienist gick jag min första massageutbildning – Massage för hemmabruk, helgkurs.

Kursen gav blodad tand och det slutade med att jag knöt ihop alla kortkurser jag gått i olika behandlingsformer med att skaffa en yrkesutbildning – Massageterapeut. Senare blev det även en energimassageutbildning samt en kurs till spaterapeut. För att få en större förståelse för hur kroppen, och själen, fungerar i både friskt och sjukt tillstånd har jag gått en 2-årig basmedicinsk utbildning.

År 2001 gick jag in ”i väggen”. Detta gjorde att jag, efter en tids återhämtning, började med att titta på mig själv. Varför hamnade jag ”i väggen”?, Varför drev jag mig att göra mer än jag orkade? Vem var jag? Jag fick hjälp på olika sätt att arbeta med mig själv, och ”rensa” i själen”.

Jag har ett stort intresse av att röra på kroppen, och har lett pass i både motions- och vattengympa. När jag gick utbildning Latinmoves och sedan till zumbainstruktör hittade jag hem. Jag älskar att skaka loss och låta kroppen röra sig till dessa härliga rytmer och jag ser fram emot att vi under den här veckan får ett härligt möte i dansen!

Själslig och andlig hälsa

I en del av programmet ingår att arbeta med intuitionen som en gränssättare. Som högkänslig fångar man upp det subtila och upplever andras känslor väldigt starkt. Att lära sig hantera intuitionen, ta ansvar för den, har bland annat hjälpt mig att ta tillbaka min självtillit och gränsdragning. Det är viktigt stresshantering. Och det ingår i själslig och andlig hälsa.

Väl mött på en trevlig och lättsam återhämtningsvecka på La Palma hälsar Ingrid och Maria!

Fakta och priser

Resa till La Palma

2–9 april 2020

Pris per person 16.390 kr

Priset inkluderar

 • Flygresa Stockholm/La Palma tur och retur
 • 7 nätter i delat dubbelrum
 • All inclusive
 • Kursprogram (Ingrid Lindh) enligt ovan
 • Samt 2 inträden till hotellets spa samt flera gratis träningspass som arrangeras av hotellet

Tillägg

 • Enkel rum: 2250 SEK
 • Havsutsikt: 500 SEK per person

Priset inkluderar ej

 • Försäkring
 • Vaccination
 • Avbeställningsskydd

Utflykter – Bokas och betalas på plats i samverkan med kursledaren

För detaljer och pris på utflykter, se denna länk:
https://www.solresor.se/resa-till/spanien/la-palma/utflykter-la-palma/?id=27285

 • Vandring – Nationalparken La Caldera de Taburiente
 • Norra La Palma
 • Roque de los Muchachos
 • Stjärnskådning
 • Valar och delfiner
 • Vandring – lava, vin och paella
 • Vandring upp till högsta bergstoppen
 • Vandring – som ur en saga

För genomförande av resan krävs minst 20 betalande resenärer.

Guide

Skandinavisktalande guide och reseledare på transfer och utflykter.