Kurs i avspänningsmassage på Ilha Grande i Brasilien – Kursen framflyttad till 2021 p.g.a Coronaviruset

Preliminärt 19 november – 3 december 2020

Kombinera semester med personlig utveckling på natursköna ön Ilha Grande,
Brasilien. Resan är för dig som vill vidare i din personliga utvecklingen och för dig som vill arbeta med behandlingar. Du får en ökad medvetenhet om hur kroppen är kopplad till psyket och tankarna och till massagen. Kursen utgör en helhet som du kan ha stor glädje av i sig. Du lär dig en omsorgsfull och rofylld grundläggande healingmassage, ett kraftfullt redskap för personlig utveckling. En ökad kroppsmedvetenhet, självkännedom och grundtrygghet

Landet i korthet

Brasilien är landet som har allt – stora floder, höga vattenfall, grön regnskog, små spännande byar och stora myllrande städer, intressant kultur och vänliga leende människor.

Brasilien, formellt Förbundsrepubliken Brasilien, är den både till ytan och befolkningen största staten i Sydamerika och den till ytan femte största staten i världen. Landet sträcker sig över ett område beläget mellan centrala Sydamerika och Atlanten och gränsar till Uruguay, Argentina, Paraguay, Bolivia, Peru, Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam och Franska Guyana, det vill säga alla sydamerikanska länder förutom Chile och Ecuador. Landet är döpt efter bresiljeträ, som var ett träslag som värdesattes högt av tidiga kolonisatörer. Brasilien innehåller stora jordbruksområden och regnskogar. Landet har också Sydamerikas högsta bruttonationalprodukt och är världens sjunde största ekonomier.

Ilha Grande är en ö i Brasilien.
Den ligger i delstaten Rio de Janeiro, i den sydöstra delen av landet, 900 km söder om huvudstaden Brasília. Arean är 193 kvadratkilometer. Terrängen på Ilha Grande är kuperad. Öns högsta punkt är 1 014 meter över havet. Den sträcker sig 15,9 kilometer i nord-sydlig riktning, och 29,5 kilometer i öst-västlig riktning.
I övrigt finns följande på Ilha Grande:
Stränder: Praia de Lopes Mendes
Kullar: Morro de Castelhanos Morro do Feiticeira
Halvöar: Ponta Acaiá, Ponta Arpoador, Ponta da Cafua, Ponta da Enseada, Ponta da Enseada, Ponta de Castelhanos, Ponta de Lopes Mendes, Ponta do Bananal, Ponta dos Meros, Ponta Grossa Pontinha
Berg: Morro do Ferreira
Ilha Grande är det ganska glesbefolkat, med 28 invånare per kvadratkilometer.
Antal invånare på hela ön är ca 6.500 varav ca 3.000 bor i samhället Abrao.
Savannklimat och subropisk regnskog råder i trakten.
Årsmedeltemperaturen i trakten är 20 °C. Den varmaste månaden är januari, då medeltemperaturen är 26 °C, och den kallaste är maj, med 18 °C.
Genomsnittlig årsnederbörd är 1 616 millimeter. Den regnigaste månaden är januari, med i genomsnitt 280 mm nederbörd, och de torraste månaderna är maj-juni med 32 mm nederbörd.
På Ilha Grande kan du uppleva det exotiska djurlivet med kolibris och apor, snorkla – eller känner du kanske för en vandring? Om du vill slappna av med en god bok på stranden kan du göra det.

Ilha Grande har egentligen allt som en paradisö ska ha, men det är inte det uppenbara – sol, strandliv och snorkling – som utgör Ilha Grandes egentliga lockelse. Bortom allt detta döljer hisnande vandringar i en magisk natur, den atlantiska regnskogen.

På Ilha Grande når du den från alla håll, kors och tvärs kan du klättra på öns skogstigrar, bestiga berg eller stå rakt under ett vattenfall. Ilha Grandes vilda natur har bevarats – med tät vegetation, färgglada fjärilar och silkesapor. Här finns mer än hundra stränder och vattenfall som skapar en harmonisk kontrast. Öns sydvästra del är ett naturreservat där man kan njuta av naturens rika variation av fåglar, fjärilar och andra djurarter.

Ur naturmiljöhänseende är Ilha Grande unikt därför att endast 4% är den atlantiska regnskog som inte är av samma slag som den i Amazonas regnskogar.

Här är det avslappnad stil som gäller, slipsen kan stanna hemma. Bomullsskjortor och blusar är sköna att ha i det varma klimatet.

Framför allt är detta en ö utan stress med tid för både äventyr och avkoppling.

Ön har även en intressant historik genom att den varit en hemvist för pirater och deras tjuvgods. Ön är också känd för sin slavhandel. Här har människor också hållits i karantän av olika orsaker. Och tills för några år sedan var Ilha Grande Brasiliens kanske mest kända fängelseö. Tack vare fängelset fanns en by på andra sidan ön där människor bodde och jobbade. Nedläggningen av fängelset ändrade livet på Ilha Grande. Innan nedläggningen ville inte folk besöka ön av rädsla för förrymda fångar. Paradoxalt nog är det just fängelsets existens som lett till att ön är så välbevarad.

Vi bor på familjehotellet Colibri Resort omgiven av vacker natur, lugn och bara 80 meter från stranden. verandan är omringad av exotiska blommor och är en trevlig plats att njuta av på eftermiddagarna

Colibri Resort

Colibri Resort är ett charmigt och hemtrevligt hotell med endast 14 rum. Hotellet ligger ca 80 meter från stranden och lika långt från byns torg med alla restauranger och affärer. Alla rum har egen dusch/wc och luftkonditionering. Hotellet erbjuder även säkerhetsförvaring på rummet mot en mindre kostnad.

Frukosten består av tropiska frukter, färskpressad juice, nybakat bröd med mer och serveras mellan kl. 08.00 – 10.00. Under frukosten kan ni njuta av den grönskande trädgården och det fantastiska fågellivet. Hit kommer kolibrier, små papegojor och andra exotiska fåglar på besök.

Toninho Fagerlind – känd från Arne Sucksdorffs film ”Mitt hem är Copacabana” – driver hotellet och arrangerar även olika utflykter och äventyr under er vistelse och ser till att ni trivs. Toninho är auktoriserad guide, pratar svenska och leder alla utflykter, såväl på Ilha Grande som i Rio de Janeiro.

Utflykter på Ilha Grande

Lopez Mendes
Pris per person: 120 kr. inkl. pick-nick lunch

En underbar vacker strand, klassad som en av världens vackraste. Stranden är dryga 2 kilometer lång och sanden så fin att det knastrar som nyfallen snö när man går på den.

Lagoa Azul – Blå Lagunen
Pris per person: 200 kr. exkl. lunch

En underbar dag som vi tillbringar mestadels på vår båt. Efter ca 44 minuter kommer vi fram till den blå lagunen där vi stannar till och snorklar bland sjöstjärnor, färgglada fiskar och även sköldpaddor om vi har tur…

Häxans vattenfall
Pris per person: 300 kr. inkl. lunch

Efter en härlig båttur på ca 20 minuter går vi iland på Häxans strand där vi börjar vår djungelpromenad upp till vattenfallet.

Resten av dagen spenderar vi på stranden med sol och bad och äkta brasiliansk barbeque direkt på stranden.

Rio de Janeiro
Rio de Janeiro är tropikernas metropol och södra halvklotets mest omtalande stad. Staden, som nästan är för vacker för att vara sann, omgiven av ett hav som smeker de många böjda bukterna, de exotiska strandremsorna och den gröna atlantdjungeln som kramar staden från bergen.

Staden har några av de mest kända stränderna i världen. Copacabana och Ipanema. Det är få städer som är så roliga och dramatiska att besöka som Rio. Det mesta blir ett minne för livet och det finns een del ”måsten” att göra i staden.

Bra att veta inför resan

Ankomst och transfer

Buss och vår guide väntar på flygplatsen i Rio de Janeiro. Bussresan tar ca 2 1/2 timme till båten som tar oss till Ilha Grande.

Apotek

För de mindre krämporna räcker det oftast med att vända sig till ett apotek, farmácia. De finns överallt och brukar vara välförsedda och ha öppet sent. Alla större städer har minst ett nattöppet apotek.

Banker

De flesta andra banker som ex.vis Banco do Brasil har öppet på vardagar mellan kl 10.00 till kl 16.00
Det enklaste sättet att få tag på kontanter om man befinner sig i en storstad är att använda sig av en uttagsautomat (caixa automática). Och som accepterar utländska bankkort, som är försedda med en pinko (numero de identificato) Om man är osäker på hur kontokortet fungerar i utlandet kan man höra efter med sin bank i god tid före avresan.
Av säkerhetsskäl är bankomaterna inte alltid öppna dygnet runt. Ibland stängs de av klockan åtta eller tio å kvällen.
Kontanter behövs endast för utflykterna. I övrigt fungerar kreditkort mycket bra på ön.

Dricks

Brukligt 5-10%

Dricksvatten

Dricksvattnet är nästan alltid filtrerat eller buteljerat, och isbitarna görs av filtrerat vatten. Mineralvatten finns överallt, även på landsbygden.

Elektricitet

Nätuttagets spänning varierar över Brasilien. Vissa delstater har 110 volt (däribland Ilha Grande) medan andra har 220 volt.
Adaptrar som används för bärbara datorer och mobiltelefoner brukar kunna ställa om sig, men om man vill vara på den säkra sidan bör man alltid kontrollera sin utrustning innan man pluggar i den.

Legitimation

I Brasilien måste man alltid bära med sig någon form av fotolegitimation. Man kan bli ombedd att visa upp den när man går in i en kontorsbyggnad eller på ett myndighetskontor, ibland även på museer och bibliotek. Om man inte vill ha med sig passet kan man bära med sig en mindre värdeull typ av legitimation eller kopia på passet.

Mobiltelefoni

Det är vanligt med mobiltelefoner i Brasilien och det går oftast att använda dem på offentliga platser. De flesta GSM-telefoner fungerar i Brasilien. Man kan köpa ett SIM-kort vid ankomsten och få ett lokalt nummer. Vissa telefoner måste låsas upp innan de kan användas. Man bör ta kontakt med sin mobiloperatör före avresan. Om operatören har ett roamingavtal med en brasiliansk operatör kan man använda sitt vanliga nummer men kontrollera avgiften, så att du inte får en otrevlig överraskning på räkningen.

Packning och packningstips

Handbagage

Under de långa flygresorna är det skönt med stödstrumpor eller rymliga skor då fötterna svullnar (+ varma strumpor då det kan vara kallt på gol¬ven ombord).

Det kan vara skönt att i handbagaget ha ett extra ombyte om det incheckade bagaget kommer på villovägar.

OBS!!! INGA VASSA FÖREMÅL! Och inte Alcogel eller Mygga!

Följande bör vara med:

 • pass + fotokopior (minst 1, gärna 2)
 • pengar/kort

Incheckade bagage

 • kläder inkl lätta, oömma fältbyxor för dig som vill vandra samt badkläder
 • rejäla, bekväma skor
 • regnskydd efter personlig smak (regnponcho/lätt regnställ + paraply)
 • lämplig huvudbonad (solhatt)
 • necessär med innehåll
 • ett litet reseapotek med bl a:
  • huvudvärkstabletter (ej endast vatten¬lösliga då vatten ej alltid är tillhanda).
  • mygg¬medel (MyggA)
  • Imodium el likn och Resorb vid lös mage
  • Trevis eller liknande (för magen).
  • Alcogel till att tvätta händerna
 • cerat med hög solskyddsfaktor (zinkpasta)
 • solkräm med högsta skyddsfaktor. Kan även köpas på plats.
 • solglasögon
 • axelväska/en mindre ryggsäck, typ softpack
 • sittdyna

Följande kan vara användbart

Denna lista skall ses som en allmän “checklista”, d.v.s. att man stryker från början vad som är ointressant (olika människor och resor har olika behov).

 • gula boken (vaccinationsboken)
 • fotokopior av värdehandlingar som lämpligast förvaras av en kamrat
 • mobiltelefon med trippelband med laddare annars väckarklocka, räknare och ficklampa (gärna pannlampa)
 • kamera inkl film/minneskort + extra¬batterier och ev kabel
 • kikare
 • fickkniv (får ej förvaras i handbagaget under flygresan)!!!
 • syetui med bl a säkerhetsnålar
 • pincett, tandstickor/tråd, desinficerande medel, näsdroppar, öronproppar, talk, plåster/kirurgtejp, skavsårstejp/platta, åksjukeplåster/piller
 • uppfriskande våtservetter, både under resorna och på vistelseorten.
 • ett extra par glasögon/recept för de som använder glasögon
 • litet hänglås (till ryggsäcken mm)
 • penningbälte/penninghölster
 • bag för ett par övernattningar
 • adressbok (och kuvert) inkl e-mejladresser

Packning för kursen

 • Underlakan
 • Överlakan (påslakan)
 • Ev. en tunn filt om man känner sig frusen
 • En liten handduk
 • En stor handduk
 • Oöm ledig klädsel till massagen
 • Block och penna

Pass/giltigt ID

Alla som besöker Brasilien måste ha ett giltigt pass med sig. EU-medborgare behöver inte ha visum. Turister med andra medborgarskap kan vända sig till den brasilianska ambassaden eller konsulatet. Vid ankomsten får man ett inresevisum som gäller i 90 dagar och det kan utökas med ytterligare 90 dagar hos Policia Federal

Polis

I Brasilien kan man som resenär träffa på olika slags poliser. De som är kända för att vara mest effektiva är Policia Federal, som ansvarar för passkontrollen på flygplatser och vid gränsstationer. De går civilt klädda och arbetar med visum och förlängning av visum Poliser som bär gråa uniformer och mössor tillhör Policia Militar som ansvarar för den allmänna säkerheten och syns på gator, badstränder och på landsvägarna. De gör ofta oanmälda kontroller längs de stora vägarna. I några storstäder med många turister, som Rio och Salvador finns det också turistpoliser, Policia de de Turismo som hjälper alla turister som råkat i svårigheter. Tyvärr kan inte alla turistpoliser engelska. Det finns en särskild avdelning som kallas Delegacia do Turista där man kan få hjälp om man behöver ytterligare hjälp eller om man vill anmäla ett brott. I delstaterna finns Policia Civil som utreder allvarligare brott. Men om det inte finns någon turistpolis i området brukar det vara dessa poliser som tar hand om anmälningar om stölder och liknande. I Rio finns en obeväpnad vaktstyrka, Guarda Municipal, som hjälper delstatspoliserna att patrullera i parker och på stränder.

Resecheckar, debetkort och kreditkort

I Brasilen är det vanligt med kortbetalning. De vanligaste korten är American Express, Mastercard och Visa. Man kan använda sitt kontokort på nästan alla typer av ställen, men på gatumarknader och i kiosker är det kontanter som gäller. Det är bara ett fåtal banker som löser in resecheckar mot höga avgifter.

Tidsskillnad

-3 timmar

Vaccination

Man ska se till att alla vanliga vaccinationer är tillräckligt nya hos sin husdoktor eller på en vaccinationsklinik. De vaccinationer som främst rekommenderas är trippelvaccinet mot difteri, stelkram och polio samt tyfus och hepatit A. Man bör också vara vaccinerad mot gula febern, en sjukdom som finns på många platser i Sydamerika inklusive Brasilien. Alla turister ska formellt kunna visa intyg på vaccination mot gula febern. Om man inte kan visa upp intyg på vaccination kan man nekas inträde i landet. Malariaprofylax kan vara bra om man ska besöka landsbygden och mer otillgängliga delar av Amazon-området.

Valuta

Brasiliens valuta heter real (i plural reals). Alla sedlar pryds av ett typiskt brasilianskt djur. Sedlarna finns i följande valörer 2, 5, 10, 20, 50, 100. Mindre affärer har ibland svårt att växla de större sedlarna. Det finns mynt i följande valörer 1, 5, 10, 25 och 50 centavos och 1 real. Det går 100 centavos på 1 real.
1 Real och motsvarar ca 3,50 SEK K. Realen varierar ganska kraftigt. Aktuell kurs hittar du din banks hemsida.

Väder

Klimat på Ilha Grande med temperaturer och väder.

Månad Max. temperatur Min. temperatur Vatten temperatur Soltimmar Regndagar
Januari 31 22 25 5 19
Februari 30 22 26 6 15
Mars 29 21 26 5 15
April 27 19 25 5 13
Maj 26 17 24 5 11
Juni 25 16 22 5 9
Juli 25 16 21 6 9
Augusti 26 17 21 5 9
September 26 18 21 4 11
Oktober 27 19 22 4 116
November 29 21 23 4 18
December 28 20 25 4 20

Reseöversikt

Torsdag den 19 november 2020
Avresa Stockholm/Arlanda kl. 15.05 med TP 789
Ankomst Lissabon 18.25
Avresa Lissabon 23.30 med TP 075

Avresa Köpenhamn/Kastrup kl. 15.40 TP 757
Ankomst Lissabon kl. 18.20
Avresa Lissabon 23.30 TP 075

Fredag den 20 november 2020
Ankomst Rio de Janeiro 06.30
Busstransfer
Båtresa
Incheckning på hotellet
Informationsmöte om veckan
Middag

Lördag 21 november 2020
Utflykt
Tid för ev. behandlingar

Söndag 22 november 2020
Frukost
Massagekurs kl. 09.00-19.00

Måndag 23 november 2020
Frukost
Massagekurs kl. 09.00-19-00

Tisdag 24 november 2020
Frukost
Vandring
Tid för ev. behandlingar

Onsdag 25 november 2020
Frukost
Massagekurs kl. 09.00-19-00

Torsdag 26 november 2020
Frukost
Massagekurs kl. 09.00-19-00

Fredag 27 november 2020
Frukost
Massagekurs kl. 09.00-19-00

Lördag 28 november 2020
Frukost
Bad vid Lopes Mendes
Tid för ev. behandlingar

Söndag 29 november 2020
Frukost
Dagen fri
Tid för ev. behandlingar

Måndag 30 november 2020
Frukost
Transfer till Rio
Stadsrundtur

Tisdag 1 december 2020
Kristus-statyn
Sockertoppen

Onsdag 2 december 2020
Transfer till flygplats
Avresa från Rio de Janeiro kl. 17.10 med TP 074

Torsdag 3 december 2020
Ankomst Lissabon 05.40
Avresa Lissabon 08.50 till Stockholm/Arlanda med TP 784
Ankomst Stockholm/Arlanda 14.20

Avresa Lissabon 10.10 till Köpenhamn med TP 756
Ankomst Köpenhamn/Kastrup 14.55

Med reservation för förändringar i programmet.

För genomförande av resan krävs minst 17 betalande resenärer.

Program

Kursen innehåller meditation och varvar teori med djupverkande massageteknik. Healing kombinerat med massage och meditation är ett unikt redskap för att förstå och kunna bearbeta sammanhangen mellan vår fysiska kropp, psyket och vår andliga sida av livet. Från välbefinnande och avspänning, till att gamla spänningar och skavanker släpper taget. Personlig utveckling med en djup upplevelse av att vila i sig själv.

Efter kursen kan du ge en rofylld och avslappnande massage. Den healing som används på grundkursen är den mest basala av alla healingformer. Det vi i dagligt tal kallar beröring. Vill du fördjupa dig, har du möjlighet att gå fortsättningskurser i självutveckling och till Healing- och avspänningsmassör.

Dag 1 – 20 november 2020

Dag 2 – 21 november

Dag 3 – 22 november (Kursstart)

 • 09:00 – 19:00
 • Kursintroduktion
 • Paus
 • Teori om kroppens olika psykiska områden och dess koppling till psyket.
 • Paus
 • Massagedemo med koppling till dagens teori
 • Lunch
 • Massage inkl samtal (givare/mottagare)
 • Paus
 • Massage inkl samtal (givare/mottagare)
 • Reflektion

Dag 4 – 23 november (Kursdag 2)

 • 09:00 – 19:00
 • Meditation
 • paus
 • Teori om kroppens olika psykiska områden och dess koppling till psyket.
 • paus
 • Massagedemo med koppling till dagens teori
 • Lunch
 • Massage inkl samtal (givare/mottagare)
 • Paus
 • Massage inkl samtal (givare/mottagare)
 • Reflektion

Dag 5–24 november

 • Beskrivning av vandring

Dag 6 – 25 november (Kursdag 3)

 • 09:00 – 19:00
 • Meditation
 • Paus
 • Teori om kroppens olika psykiska områden och dess koppling till psyket.
 • Paus
 • Massagedemo med koppling till dagens teori
 • Lunch
 • Massage inkl samtal (givare/mottagare)
 • Paus
 • Massage inkl samtal (givare/mottagare)
 • Reflektion

Dag 7 – 26 november (Kursdag 4)

 • 09:00 – 19:00
 • Meditation
 • Paus
 • Teori om kroppens olika psykiska områden och dess koppling till psyket.
 • paus
 • Massagedemo med koppling till dagens teori
 • Lunch
 • Massage inkl samtal (givare/mottagare)
 • Paus
 • Massage inkl samtal (givare/mottagare)
 • Reflektion

Dag 8 – 27 november (Kursdag 5)

 • 09:00 – 19:00
 • Meditation
 • Paus
 • Teori om kroppens olika psykiska områden och dess koppling till psyket.
 • Paus
 • Massagedemo med koppling till dagens teori
 • Lunch
 • Massage inkl samtal (givare/mottagare)
 • Paus
 • Massage inkl samtal (givare/mottagare)
 • Reflektion
 • (Avslutning kurs)

Dag 9 – 28 november

 • Beskrivning av dagen med bad vid Lopes Mendes

Dag 10 – 29 november

 • Dagen fri

Dag 11 – 30 november

 • Frukost
 • Transfer till Rio
 • Stadsrundtur

Dag 12 – 1 december

 • Frukost
 • Tur till Kristus-statyn och Sockertoppen

Dag 13 – 2 december

 • Frukost
 • Transfer till flygplats
 • Avresa från Rio de Janeiro kl 17.10

Dag 14 – 3 december

 • Ankomst Stockholm/Arlanda 14.20
 • Ankomst Köpenhamn/Kastrup 14.55

Behandlingstider

Under dagtid, vissa dagar, kommer det att finnas ett begränsat antal behandlingstider (som ev kan förbokas?)

 • Kildens healingmassage 90 min, 870 kr
 • Lymfmassage 90 min, 870 kr
 • Lymfmassage med elektroterapi 90 min, 970 kr
 • Elektroterapi/massage 60 min 700 kr, 30 min 350 kr
 • Healing 30 min 300 kr

Kursledare

Kate Andersson är utbildad Kildenterapeut i Healingmassage och samtal och även inom krisoch trauma. Kate är handledare inom sorgbearbetning, massageterapeut, lymfmassör, Energimedicinsk healingterapeut (EMHT) Bioenergihealing, Mindfullnescoach, Stresscoach, Meditationscoach, Livskänslacoach, Qigong andningsinstruktör och Powerqigonginstruktör.

Kate är egenföretagare på Må gott massage & friskvård och har sin mottagning i Hedefors bruk i Lerums kommun, ca 2,5 mil från Göteborg.
Hon driver IrisIndra utbildningscenter tillsammans med kollegan Catarina Bäckstrand. De utbildar
inomHealing, andning och Kildens Healingmassage.

Det som driver mig, säger Kate, är utveckling inom hälsa och personers välmående. Kroppen är fenomenal på att självläka om vi bara ger den rätt förutsättningar. Jag vill förmedla hur vi själva kan ta över mycket av vår kontroll över vår hälsa.
Jag är mamma till fyra nu vuxna barn (två döttrar och två söner), och har flera husdjur säger Kate och tillägger att den andliga biten är stor i hennes liv.

Catarina Bäckstrand är utbildad Kildenterapeut (Healingmassör och samtalsterapeut med KBT-inriktning och ångesthantering), Andningsinstruktör inom Medveten andning, Stresscoach och Metamedicine Practitioner. Hon är Medie- och kommunikationsvetare med ledarskapsutbildning.
Catarina är egenföretagare på Entirety och har sin mottagning i på Klavreströms herrgård norr om Växjö.

Min passion är att stötta människor i sin utveckling med hjälp till självhjälp, säger Catarina.
Det gör hon framför allt med stöd i Kildenterapin och en förbättrad medveten andning. Jaghar två vuxna döttrar och två barnbarn. Precis som Kate har det andliga en stor plats i mittliv, tillägger hon.

Med stöd i Kildenterapin och samtal om så önskas har du möjlighet att bli medveten om dina inre spänningar och vad som rör sig i sinne och kropp. Kanske kommer du underfund med vilken riktning du vill ta i ditt liv.

Fakta och priser

Resa till Ilha Grande

19 november – 3 december 2020

Preliminärt pris per person
Från Köpenhamn/Kastrup: 27.850 kr
Från Stockholm/Arlanda: 28.440 kr

Priset inkluderar

 • Flygresa Stockholm/Rio de Janeiro via Lissabon t.r
 • Flygmåltider
 • Buss/båt-transfer flygplats – Ilha Grande t.r
 • 12 nätter i delat dubbelrum. 10 nätter på Ilha Grande, 2 nätter i Rio samt 2 nattflygningar
 • 12 frukost på hotell
 • 2 luncher
 • 3 middagar
 • Program enligt ovan
 • Två instruktörer från IRIS-utbildningar.

Tillägg

 • Enkelrum: 2.790 kr

Priset inkluderar ej

 • Utflykter enligt ovan
 • Försäkring
 • Vaccination
 • Avbeställningsskydd

För genomförande av resan krävs minst 17 betalande resenärer.

Guide

Toninho Fagerlind – känd från Arne Sucksdorffs film ”Mitt hem är Copacabana” – driver hotell Colibri Resort och arrangerar även olika utflykter och äventyr under er vistelse och ser till att ni trivs. Toninho är auktoriserad guide, pratar svenska och leder alla utflykter, såväl på Ilha Grande som i Rio de Janeiro.