Ledarskapskurs med Lena Gustafsson på La Palma – Kursen framflyttad till början av mars 2021 p.g.a Corona-viruset. Vi tittar också på möjligheten att göra en kurs i Sverige dessa datum.

29 oktober – 5 november 2020

Utveckla din personliga ledarskapsstil

En mix av ledarskapsutbildning och personlig utveckling där du som deltagare får inspel och inspiration kring konsten att leda andra samtidigt som du ges utrymme att reflektera över din egen roll och hur du påverkas av att vara i ledarposition.

I lugn och ro utforskar vi tillsammans några av ledarskapets paradoxer, teorier kring att leda förändring och praktiska verktyg för en hållbar arbetsvardag. Programmet ger gott om utrymme att på egen hand och tillsammans med andra sätta det du lär dig i perspektiv i förhållande till din egen vardag och dina erfarenheter.

Det här är kursen både för dig som håller på att hitta din roll som ny ledare och för dig som är erfaren i att leda andra och vill fördjupa din profil i en annorlunda utbildning. Programmet leds av Lena Gustafsson, internationellt certifierad coach och fil.mag i psykologi med många års erfarenhet av arbete med organisationsutveckling, ledarskap och personlig utveckling.

Landet i korthet

La Palma är den nordvästligaste ön i den spanska ögruppen Kanarieöarna, belägen ca 38 mil väster om Afrikas västkust. Ön är nummer fem i storlek, efter de större öarna Teneriffa, Gran Canaria, Fuerteventura och Lanzarote. Yta ca 706 km².

Befolkning: La Palma har en fast befolkning på ca 86 000 invånare, varav ca 20 000 bor i huvudstaden Santa Cruz de la Palma.

Ön är en vulkanö och det senaste stora utbrottet var på 1970-talet. Ön blev 2002 förklarat av Unesco som biosfärreservat.

Huvudstad: Santa Cruz de la Palma

Ön ligger längst i nordväst och är nästan outforskad av turister. Istället livnär sig innevånarna på export av bananer. När du åker längs vägarna är bananplantager en vanlig och vacker syn. Kulturen är präglad av jordbruket. På landsbygden finns små pittoreska hus med jordbruksredskap utanför, allt från vinpressar, väderkvarnar till stall för hästar. Städernas arkitektur har influerats utifrån och här finns en mer kolonial stil med byggnader öppna mot havet. Oavsett om du vill bo på landsbygden eller i en stad finns små hus att hyra eller mysiga hotell.

Atmosfären på ön är otroligt lugn och harmonisk och innevånarnas avslappnade livsstil smittar snabbt av sig på besökaren. Här blir man inbjuden till att njuta av en ö där ingenting är bråttom.

Vandra på La Palma

Den mest lockande aktiviteten på resan är vandring. Här finns härliga vandringsleder för alla. De som gillar utmaningen kan vandra upp mot den kollapsade gamla vulkanens bergssida på 2000 meters höjd. Även den 24 kilometer långa vandringen Ruta de los Volcanes, Vulkanleden, är väldigt populär. Den går från norr till söder längst den långsträckta bergsryggen. Vandringarna är fantastiska naturupplevelser som går genom den vackra gröna naturen som breder ut sig över grönskande berg och svarta lavastränder.

Santa Cruz de la Palma

Här är en stad nästan opåverkad av turismen. Du möter det äkta lokala kanariska livet där barnen leker längs gatorna medan de vuxna unnar sig lång tid att handla i de små butikerna. Huvudstaden har många charmiga restauranger i en mysig miljö. Här njuter man av spanska delikatesser serverade med ett av La Palmas lokala viner. Vinerna har fått erkännande och omnämndes redan av William Shakespeare i hans verk.

Sol och bad

Trots att ön i första hand inte är ett resmål för sol- och badsemester finns här orörda sandstränder och kristallklart vatten. Stränderna är nästan obesökta och ger möjlighet att njuta i lugn och stillhet. Efter en lång dags vandring kan det vara skönt att vila fötterna i det varma azurblå havet. Den längsta stranden heter Puerto Naos och ligger på öns västra sida. Här krävs ibland lite försiktighet eftersom stranden ligger oskyddad och har utsikt över hela Atlanten. Det kan bli blåsigt och ge höga imponerade vågor.

Källa: https://kanarieoarna.nu

Bra att veta inför resan

Affärstider

De vanligaste öppettiderna är måndag till lördag, från kl. 9.30 till 13.30, och från 16.30 till 20.00. Stora köpcentra och varuhus öppnar 10.00 – 21.00 eller 22.00 oavbrutet. Dessa stora butiker är ibland öppna på söndagar. Apotek ha öppet från 9.30 till 13.30 h, och från 16.30 till 20.00. I alla större städer hittar du apotek som har öppet 24 timmar.

Ankomst och transfer

Från La Palmas flygplats tar bussresan ca 45 minuter till hotellet i Fuencaliente.

Apotek

I Spanien erhålls läkemedel på apotek. De är alla markerade med ett grönt kors. Du kommer att få dina recept från din läkare. Om du kommer från ett land i Europeiska unionen, eller om ditt land har hälsoavtal med Spanien, kommer du att ha samma förmån när det gäller receptbelagda läkemedel som spanska medborgare.

Banker

Oftast har bankerna öppet kl 8-14. Några har även öppet till kl 13 på lördagar.

Dricks

I Spanien är betjäningen inkluderad i priset. Dock är det vanligt att lämna dricks på mellan fem och tio procent av det totala beloppet på barer, restauranger, hotell och taxi, beroende på beloppet och klientens generositet.

Dricksvatten

Dricksvattenförsörjning garanteras i hela Spanien. Dei har stränga kontrollsystem som garanterar vattenkvaliteten. Men i vissa Medelhavsområdet kustområden är förbrukningen av flaskvatten utbredd.

Elektricitet

I Spanien används 220 volt och ingen adapter behövs.

Hotell

Rakt i sydväst nedanför byn Fuencaliente, på en av öns soligaste platser, ligger resorten La Palma Princess. Den grönskande hotellparken ligger på en sluttning ned mot havet, med härlig utsikt över Atlanten. I fonden finns höga, branta och delvis vinodlingsbeklädda bergssluttningar som skyddar området från vind och moln.

Hotelldrömmen som ursprungligen uppfördes som två hotell – Teneguía Princess och La Palma Princess – består av flera vackra hotellbyggnader i kolonial stil. Området kan liknas vid en liten kanarisk by i en jättelik hotellträdgård. Vid det havsnära poolområdet finns tio bassänger av olika karaktär. I anslutning till en av poolerna finns en anlagd sandstrand. En vuxen- och en barnpool är uppvärmda under vintermånaderna. Poolhanddukar finns att låna och går att byta mot en liten avgift.

Invid poolområdet finns ett utmärkt litet spa “Aqua Princess” med uppvärmd vattenmassagebassäng, jacuzzi, kallvattenpool samt möjlighet till olika typer av massage och skönhetsbehandlingar. På temat friskvård finns även sex tennisbanor och ett stort gym, bastu och turkiskt bad. Terrassen utanför den stora trivsamma receptionslobbyn vetter ut mot poolområdet och havet och utgör en utmärkt plats för en drink efter middagen i den ljumma La Palmakvällen. För våra gäster ingår all inclusive, vilket ger en extra bekväm semester.

Hotel La Palma Princess är en fullserviceanläggning och här erbjuds aktiviteter för både vuxna och barn. Bland annat kan du prova aerobics, vattengympa och beachvolleyboll under ledning av hotellets animatörer. För barn finns internationell barnklubb och lekplats. De flesta kvällar ordnar hotellet underhållning eller levande musik. Gratis wifi finns i allmänna utrymmen samt på rummen. På rummen kan 2 enheter användas samtidigt.

Klädsel

Tag med kläder som det är lätt att röra sig och andas i.

Mobiltelefoni

Kostnaderna för roaming när man använder mobiltelefon varierar kraftigt beroende på operatör, men det har blivit billigare sedan operatörerna börjat erbjuda fast pris. Kolla med din operatör innan utresa.

 • Om du vill ringa till Spanien från utlandet, slår du +34 (koden för Spanien) följt av telefonnumret (9 siffror).
 • Om du vill ringa ett annat land från Spanien, ring 00 följt av landskoden och telefonnumret.
 • Om du vill ringa nationella samtal inom Spanien slår du numret utan prefix. Detta nummer ska innehålla 9 siffror, oavsett om det är en fast eller mobil.

 

Pass/giltigt ID

Vi rekommenderar att du har med dig ett giltigt pass och gärna ett ID-kort också, då de i affärerna kommer att fråga efter kompletterande id-handling med foto då du betalar med kort.

Polis

Polisen i Spanien är organiserad på tre nivåer, nationellt, regionalt och kommunalt. Huvudansvaret för polisväsendet åvilar de nationella poliskårerna som bägge lyder under samma generaldirektör. Vissa av de autonoma regionerna har dock regionala poliskårer med stora befogenheter. Vissa andra regioner har enheter från den nationella civila poliskåren avdelad som regional polis och underställd de regionala myndigheterna. Den kommunala polisen finns i de flesta kommuner, men har begränsade uppgifter huvudsakligen rörande trafikbrott, småbrott och ordningsstörningar.

Telefonnummer för nödsituationer

Skulle det uppstå en nödsituation ringer man följande lokala nödnummer:

 • Akuta fall – alla öar – 112
 • Ambulans – ring 112 så kopplas man vidare
 • Polisen – 091
 • Brandkåren – ring 112 så kopplas man vidare

Tjänsten ges på spanska, och även på engelska, franska och tyska i vissa turistområden.

Resecheckar, debetkort och kreditkort

De mest allmänt accepterade korten i Spanien är VISA och MasterCard men American Express kan också fungera. Användningen av resecheckar minskar och det är inte längre lika lätt att hitta ställen som löser in resecheckar.

Reseförsäkring

Se till att vara försäkrad! Det är alltid lämpligt att teckna en privat heltäckande sjukförsäkring vid utlandsresa.
EU-kortet ger er rätt till vård de första tre månaderna ni vistas i annat Schengenland. Information om hur du kan beställa ett Eu-kort eller vilka kostnader EU-kortet täcker på försäkringskassans hemsida.

Shopping

Mandelkonfektyr, fina broderier, ostar, smycken som representerar ön och cigarrer är några av de presentartiklar man kan hitta.

Sjukförsäkring

Du har rätt till gratis läkarvård och vård på sjukhus:

Vården, mot uppvisande av det europeiska sjukförsäkringskortet, tillhandahålls av en husläkare på en hälsovårdscentral eller där du bor, om du inte kan förflytta dig. Om du behöver specialistvård eller vård på sjukhus får du lämpligt intyg av läkaren. Sjukhusen tar hand om akutfall.

Du behöver ett europeiskt sjukförsäkringskort:

Med det europeiska sjukförsäkringskortet får du den sjukvård som behövs under en begränsad vistelse, precis som spanska medborgare. Giltighetsperioden finns angiven på det europeiska sjukförsäkringskortet och det gäller i länderna i Europeiska unionen, Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein.
Privata läkare och sjukhus i Spanien accepterar inte det europeiska sjukförsäkringskortet. Om du vill få sjukvård på denna typ av inrättningar bör du betala för detta själv eller teckna en försäkring som täcker det. Via denna länk kan du se var du kan skaffa ett europeiskt sjukförsäkringskort: Europeiskt sjukförsäkringskort

Om du behöver planerad medicinsk behandling måste du ha ett S2-intyg samt lämpligt intyg från behörig myndighet i ditt hemland. Tänk på att tandvård (med undantag för akuta utdragningar) och hemtransport vid sjukdom inte täcks i Spanien.

Om du har glömt ditt europeiska sjukförsäkringskort:

Du måste betala kostnaden för sjukhusvistelse, läkarvård och läkemedel i förskott och begära återbetalning från ansvarig myndighet. Visa alltid upp fakturorna.

Tidsskillnad

Sverige -1 timma.

Vaccination

För att resa till Spanien behöver du inte vaccinera dig mot någon sjukdom. Som i andra delar av världen rekommenderas att ha stelkrampsvaccinet uppdaterat om du ska vara i kontakt med naturen och landsbygden och även ha resten av allmänna vaccinen uppdaterade.

Valuta

I Spanien används euron, precis som i alla andra länder i EMU.
En euro delas upp i 100 cent.

 • Det finns åtta olika mynt: 1, 2, 5, 10, 20 och 50 cent samt 1 och 2 euro.
 • Det finns sju olika sedlar med följande valörer: 5, 10, 20, 50, 100, 200 och 500 euro.

På följande sida hittar du information om växelkurser som kan vara användbara för att planera din resa: https://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html

Väder

Genomsnittstemperatur på La Palma.

DAG NATT HAV
Januari 20 11 20
Februari 20 10 19
Mars 21 11 19
April 21 11 19
Maj 19 13 20
Juni 21 15 21
Juli 23 17 22
Augusti 24 18 23
September 23 17 24
Oktober 25 15 23
November 23 13 22
December 21 12 21

Reseöversikt

Torsdag den 29 oktober 2020
Avresa Stockholm/Arlanda kl. 09.05 med DY 9630
Ankomst La Palma 15.35
Busstransfer till Hotell La Palma Princess
Incheckning på hotellet

Fredag den 30 oktober 2020
Informationsmöte om veckan
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Lördag den 1 november 2020
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Söndag den 2 november 2020
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Måndag den 3 november 2020
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Tisdag den 4 november 2020
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Onsdag den 5 november 2020
Avresa från La Palma 16.25 med DY 9631
Ankomst Stockholm/Arlanda kl. 00.25

Med reservation för förändringar i programmet

För genomförande av resan krävs minst 25 betalande resenärer.

Program

Kursdagarna följer en gemensam rytm där vi blandar teori-inspel med praktiska övningar samt reflektionstid på egen hand och tillsammans med andra. Här ges en ramplan, dag för dag kan den variera inom ramen och kvällsövningar tillkomma för att stimulera din process.

8.30 Morgon-incheckning
9:00 Teoripass
10.00 tankepaus och förfriskningar
10.30 Teoripass och övningar
12-13 lunch
13-14.30 Teoripass och övningar
14.30 tankepaus och förfriskningar
15-16 Teoripass/övningar och reflektionstid
16-16.30 Avrundning och sammanfattning av dagen

Dag 1: Intro till veckan och området personlig ledarskapsstil

Övergripande teorier introduceras: Självständighetsskalan, Förutsättningar för förändringsarbete, Konkurrerande målsättningar, Fallgropar i kommunikation, Coachande förhållningssätt

Dag 2: Fokus inåt – förstå dig själv

Dina personliga livsmål, triggers och motmedel, närvaro i nuet och kontakt med dig själv, coaching som metod. Dagens avslutas med en gemensam utflykt som knyter an till dagens arbete.

Dag 3: Fokus på relationer – förstå dem omkring dig

Komfortzoner och förändringsbenägenhet – hur leder jag den som är olika mig? Kulturkrockar och kulturmöten, att leda olika personlighetstyper, lärstilar

Gemensam middag på kvällen

Dag 4: Fokus utåt – se din kontext

Organisationsmodeller, hur ser de egentligen ut nuförtiden? Att balansera konkurrerande mål.

Dag 5: Fokus på situationen – anpassat ledarskap utan att tappa sig själv

Vi samlar ihop veckans reflektioner i arbete med: Mina personliga värdeord. Mitt fokus och min vision. Personlig action plan
Resiliens i vardagen.

Med reservation för förändringar i programmet.

Kursledare

Lena Gustafsson har mångårig erfarenhet av coaching, utbildning, organisationsutveckling och ledarskapsutveckling. Baserad i Åseda i företagsrika Uppvidinge är hon väl förankrad i den småländska entreprenörsandan och jobbar nu både lokalt, nationellt och internationellt med ledarskapscoaching, föreläsningar, workshops och styrelsearbete. Som processledare har hon bland annat uppdrag för Linné-universitetets Centrum för ledarskap i Småland där hon leder ledarutvecklingsgrupper, faciliterar workshops och har medverkat i utformande av ledarskapsutbildning.

Hon är en erfaren coach med tusentals coachtimmar i bagaget, verksam på alla nivåer i företag, offentlig sektor och NGOs. Därtill tar hon styrelseuppdrag, föreläser, skriver artiklar och böcker och arbetar med verksamhetsutveckling. Hon har mångårig egen chefserfarenhet och god vana vid ledarskap. Lena är ICF PCC certifierad coach har en fil.mag i Psykologi samt är diplomerad i styrelsearbete och legitimerad pedagog. Bland andra uppdrag har hon varit ordförande I Internationella Coach Förbundets svenska avdelning och ledamot i Företagarnas riksstyrelse.

Läs mer om Lena på www.guldkanten.com och följ henne i social media

Facebook (Personlig sida) https://www.facebook.com/lena.gustafsson.108
Facebook (Företagssida) https://www.facebook.com/Guldkantencoach
Twitter: https://twitter.com/LenaGuldkanten
Linked In: https://se.linkedin.com/in/lena-gustafsson-129a9010

Fakta och priser

Resa till La Palma 29 oktober – 5 november 2020

Pris per person 25.950 kr

Priset inkluderar

 • Flygresa Stockholm/La Palma tur och retur
 • 7 nätter i delat dubbelrum
 • All inclusive
 • Kursprogram enligt ovan
 • Samt 2 inträden till hotellets spa samt flera gratis träningspass som arrangeras av hotellet

Tillägg

 • Enkel rum 2250 SEK
 • Havsutsikt 500 SEK per person

Priset inkluderar ej

 • Försäkring
 • Vaccination
 • Avbeställningsskydd

För genomförande av resan krävs minst 25 betalande resenärer.

Guide

Skandinavisktalande guide och reseledare på transfer och utflykter.