Retreat och Må bra resa till Azorerna – Resan framflyttad till 2021 p.g.a Coronaviruset

18-25 september 2020

På den här resan, i en underbar miljö, kommer du att få möjlighet att uppleva och lära dig hur du kan ta kontroll över din kropp, och ge den en chans till återhämtning. Med stöd i dagliga kroppsövningar och behandlingar, om så önskas, har du möjlighet att bli medveten om dina inre spänningar och vad som rör sig i ditt sinne och din kropp.

Aktiviteterna under resan ger dig möjlighet att uppleva mer av dig själv. Kanske kommer du underfund med vilken riktning du vill ta i ditt liv.

Landet i korthet

Azorerna kallas ”Edens lustgård” och det är just naturen som står i fokus i denna vulkaniska ögrupp. Huvudön São Miguel stoltserar med böljande kullar, varma källor, vandringsleder och äventyr både på land och till sjöss. Plocka fram naturälskaren i dig och gå på upptäcktsfärd i den oexploaterade miljön. Azorernas huvudö São Miguel erbjuder både bedårande natur och livlig stadsmiljö.

Vissa säger att Azorerna är paradiset i Atlanten. Den vulkaniska gruppen tillhör Portugal. Azorerna ligger mitt i Atlanten, 150 mil utanför Portugals kust och är Europas västligaste utpost. Ögruppen består av nio öar som tillsammans utgör Azorerna, som är en självständig region som hör till Portugal.

Öarna ligger utspridda på ett område som är 60 mil stort och öarnas totala yta är ca sju gånger så stort som Gotland.

Azorerna har ca 240 000 invånare, varav hälften bor på den största ön, Sao Miguel.

Azorerna är ett jordbrukssamhälle där många fortfarande använder häst och vagn, mjölkar korna för hand och det är inte ovanligt med familjer med tio barn.

Flygresan till Azorerna från Sverige tar ca fem timmar.

Azorerna blev ett större turistmål först på 80-talet.

De flesta som jobbar inom turistnäringen på Azorerna pratar engelska, men några ord på Portugisiska är aldrig fel att lära sig innan man besöker öarna.

Azorernas historia sträcker sig tillbaka till 1400-talet då de 1427 upptäcktes av den portugisiske sjöfararen Diogo de Silves eller Gonçalo Velho (oklart vilket) som båda seglade för Henrik Sjöfarare. På sjökort från 1300-talet så kan man dock finna öarna uppmärkta, men man är osäker på om dessa uppgifter är korrekta.

Azorerna var obebodda fram till 1439 då öarna började koloniseras av människor främst från Algarve och Alentejo i Portugal. Detta år bildades Azorernas första by, Praia dos Lobos, och 1440 började Azorerna huvudö, São Miguel befolkas.

Följande århundrade så anlände människor från övriga Europa, men främst från Belgien och norra Frankrike.

Under 1500- och 1600-talet fick Azorerna en för handeln strategisk position då de låg mitt i farleden för trafiken mellan Fjärran östern, Europa och Amerika.

Azorerna utvecklades under århundradena genom odling av olika grödor samt införande av boskap.

1829 så blev Terceira Azorernas huvudö. I mitten av 1900-talet så delades öarna in i tre distrikt utifrån öarnas tre största städer. 1976 blev Azorerna en självständig region och den tidigare uppdelningen i distrikt togs bort.

Azorerna har alltid varit en del av Portugal och har starka band med fastlandet, bland annat språkliga, men utgör idag en självstyrande region med eget parlament och egen regering.

Under århundraden utvecklades öarna genom att man började odla grödor och införa boskap. Azorerna har alltid varit en del av Portugal och har starka band med fastlandet, bland annat språkliga, men utgör idag en självstyrande region med eget parlament och egen regering.
Azorerna har fått sitt namn efter de fåglar som svävade över upptäckarna, Glador, som på Portugisiska heter Acores. Det visade sig senare att fåglarna i själva verkat var Ormvråkar, men namnet består än idag.

Genuin atmosfär

Någon har sagt: “Att besöka Azorerna är att återupptäcka delar av det ursprungliga paradiset, där människan och naturen tillsammans skapade den eviga skönheten.” Azorerna är fortfarande ett oexploaterat resmål som har bevarat sin genuina atmosfär.

Blomsterprakt, böljande kullar och färgrika sjöar

Utforska den rika floran på São Miguel! Det finns alltid något som blommar på Azorerna och vägarna kantas av hortensia, rhododendron och azalea. I mars börjar hortensian blomma och fram till september kan den sköna blomman beundras. Landskapet bjuder på storslagen utsikt över gröna kullar och det glittrande havet. Eftersom São Miguel är en vulkanisk ö möts du av fantastiska kraterformationer och varma källor. Öns största sevärdhet är utan tvekan tvillingsjön där grönt möter blått med fantastisk utsikt över vulkandalen.

Det azoriska köket

Närheten till havet gör oundvikligen att det mesta av maten kretsar kring fisk och skaldjur på Azorerna. Kor betar fritt överallt och det innebär att köttet som serveras på restauranger är riktigt fint och dessutom utan kemiska tillsatser. Visste du att Europas enda teplantage finns på huvudön São Miguel? Azorerna är särskilt kända för ananas och vi rekommenderar verkligen att smaka den söta frukten. Öl, vin, gin och likörer framställs på Azorerna. Prova gärna vinet – prisvärt och dessutom håller det hög klass.

Officiellt språk: Portugisiska
Huvudstad: Ponta Delgada på ön São Miguel.
Andra större städer: Praia da Vitória, Ribeira Grande
Yta: 2333 km²
Invånare: 241 763 personer (104 hab./km²)
Högsta punkt: Berget Pico, Pico Island (2351 m)
President: Carlos César
Självständiga: 1976
Religion: 95% är katoliker.

Bra att veta inför resan

Affärstider

Butikerna har vanligtvis öppet från 9 till 13 och från 14 till 18 måndag till fredag och från 9 till 13.30 på lördagar. Större affärer i städerna kan ha öppet även under lunchen. Gallerior har oftast öppet från 9 till 23 varje dag. På landsbygden är många affärer stängda på helgerna.

Ankomst och transfer

Från Ponta Delgadas flygplats tar det ca 30 minuter till hotellet i Capelas.

Apotek

Det finns gott om apotek – farmácias och de känns igen på skylten med ett grönt kors.

Banker

Bankerna har öppet från 8.30 till 15 måndag till fredag. Det lättaste sättet att få tag på kontanter är via uttagsautomater så kallade multibanco eller MB. De ligger i eller utanför de flesta banker, på stationer och i köpcentrum.

Dricks

Man behöver inte ge dricks, men om man är väldigt nöjd kan man lämna 10 procent av totalsumman.

Dricksvatten

Dricksvattnet är säkert att dricka, men man bör undvika vattnet i drickfontäner – speciellt där det står água nào potável (ej drickbart vatten).

Elektricitet

Uttagen fungerar för kontakter med två runda stift oh spänningen är 220 volt. Adapter behövs inte.

Hotell

Vi bor på Hotel Vale do Navio som är ett av öns modernaste hotell, byggt så sent som 2009. Läget är bra i naturskön miljö, i utkanten av den lilla byn Capelas och på gångavstånd till ortens fina havsbad. Här bor du ”på landet” i ett område med relativt få turister, men med kort pendlingsavstånd (13 km) in till öns huvudstad Ponta Delgada.

Hotellet har mycket modern inredning i både lobby och rum. Det fina poolområdet omges av blomstrande grönska och delas med lägenhetshotellet Acorsonho som drivs av samma ägare. På hotellet finner du även ett välutrustat och mycket fräscht gym, inomhuspool, jaccuzzi och bastu. Möjlighet finns att köpa olika Spa-behandlingar, bl.a. massage. I trädgården finns en minigolfbana och lekplats.

Hotel Vale do Navios restaurang håller hög klass och vi kan varmt rekommendera dig att boka halvpension – då ingår både frukost- och middagsbuffé.

I byn Capelas finns några restauranger samt matbutik. För större nöjes- och shoppingutbud tar du dig till Ponta Delgada på ca 20 minuter med buss eller taxi. Du har också nära till golfbanan Batalha som ligger ca 6 km från hotellet.

Det finns regelbunden bussförbindelse till Ponta Delgada under dagtid. Taxi till Ponta Delgada kostar ca € 12.

Klädsel

Vädret på Azorerna är omväxlande. Det är varmt och skönt på Azorerna men vädret kan snabbt slå om mitt i solen kan det komma ett ösregn under en timme innan det blir fint igen.

Mobiltelefoni

GSM-telefoner fungerar för det mesta utmärkt på Azorerna.

Packning

Under kursen behöver du bekväma kläder som du enkelt kan röra dig i. För dig som önskar behandling under kurstiden behöver du ta med:

 • En stor handduk att ligga på
 • En handduk att ha över dig
 • En liten handduk till huvudet

Pass/giltigt ID

Personer från länder inom Europeiska unionen behöver bara ett giltigt pass eller ett nationellt id-kort för att resa in i Portugal.

Polis

Polis, ambulans och brandkår kan nås på det landsomfattande nödnumret 112. Telefonisterna kan engelska och samtalet är gratis.

Resecheckar, debetkort och kreditkort

Det är svårt att betala med resecheckar och bör helst undvikas. Utan ett kontokort går det varken att hyra bil eller checka in på hotell. Visa och Mastercard fungerar överallt, medan American Express och Diners Club är mindre vanliga.

Shopping

Flygplatsen är inte så stor och de har inte så mycket försäljning där. Vill du köpa med dig inhemska varor, såsom ananas, ananaslikör, ostar, hortensior, te, hantverk mm gör du det lämpligast i de vanliga butikerna.

Sjukförsäkring

Den som är medborgare i ett EU-land har rätt till akut sjukvård på samma villkor som portugisiska medborgare, men man måste ha med sig sitt europeiska sjukförsäkringskort. Det beställer man från Försäkringskassan. Man kan råka ut för att behöva betala för läkarbehandling, men kan då få kostnaden ersatt om man vänt sig till den offentliga sjukvården. Se till att begära kvitto på alla kostnader i samband med sjukvård. Även för mediciner

Tidsskillnad

De azoriska öarna ligger 1 timme efter Greenwich Mean Time (GMT) och 2 timmar efter svensk tid. Precis som i Sverige flyttas klockan fram en timme till sommartid, den sista söndagen i mars. Normaltid börjar gälla igen den sista söndagen i oktober.

Vaccination

Det krävs inga vaccinationer för utländska besökare.

Valuta

Portugals valuta är euro. Sedlar av större valörer än 50 euro är inte så vanliga och accepteras mindre i affärerna.

Väder

Azorernas placering mitt i Atlanten gör att havet påverkan helt styr öarnas klimat. Klimatet är tempererat vilket innebär att temperaturen varierar lite under året. Öarna har en hög luftfuktighet (77%) vilket leder till att regn vanligt förekommande, dock mindre på sommaren än under resten av året.

Vädret på Azorerna, Portugal året runt.

Månad Max. temperatur Min. temperatur Vatten temperatur Soltimmar Regndagar
Januari 16 11 17 3 19
Februari 16 10 16 4 17
Mars 16 11 16 4 17
April 17 11 16 5 13
Maj 19 13 17 6 12
Juni 21 15 19 6 10
Juli 23 16 22 7 9
Augusti 25 18 23 7 9
September 24 17 23 6 13
Oktober 21 15 21 5 16
November 18 13 19 4 17
December 17 12 18 3 17

Reseöversikt

Fredag den 18 september 2020
Avresa Stockholm / Arlanda kl. 06.30
Ankomst Ponta Delgada 10.35
Busstransfer till Hotell Vale do Navio
Incheckning på hotellet

Lördag den 19 september 2020
Informationsmöte om veckan
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Söndag den 20 september 2020
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Måndag den 21 september 2020
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Tisdag den 22 september 2020
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Onsdag den 23 september 2020
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Torsdag den 24 september 2020
Aktiviteter tillsammans med kursledarna enligt program

Fredag den 25 september 2020
Avresa från Ponta Delgada kl 11.45
Ankomst Stockholm / Arlanda kl. 19.50

Med reservation för förändringar i programmet.

För genomförande av resan krävs minst 20 betalande resenärer.

Program

Dag 1

Ankomst
Transfer och incheckning på hotellet

Dag 2

08.00-09-00 Frukost
09.00-09.40 Meditation
10.00-11.00 Välj mellan QI-andning eller Yoga för alla
11.30-12.30 Tid för lunch
13.00-16.30 Fri tid alternativt tid för olika behandlingar
17.00-17.40 Föreläsning – Lymfsystemet – Kate
18.00-19.00 Middag
20.00-21.00 Kvällspass med muskelavspänningsmeditation och grupphealing

Dag 3

08.00-09-00 Frukost
09.00-09.40 Meditation
10.00-11.00 Välj mellan QI-andning eller Yoga för alla
11.30-12.30 Tid för lunch
13.00-17-00 Fri tid alternativt tid för olika behandlingar
17.00-17.40 Föreläsning – Medveten andning – Catarina
18.00-19.00 Middag
20.00-21.00 Kvällspass med muskelavspänningsmeditation och grupphealing

Dag 4

08.00-09-00 Frukost
09.00-09.40 Meditation
10.00-11.00 Välj mellan QI-andning eller Yoga för alla
11.30-12.30 Tid för lunch
13.00-17.00 Fri tid alternativt tid för olika behandlingar
18.00-19.00 Middag
20.00-21.00 Kvällspass med muskelavspänningsmeditation och grupphealing

Dag 5

08.00-09-00 Frukost
09.00-09.40 Meditation
10.00-11.00 Välj mellan QI-andning eller Yoga för alla
11.30-12.30 Tid för lunch
13.00-17.00 Fri tid alternativt tid för olika behandlingar
17.00-17.40 Föreläsning – Drömmar – Catarina
18.00-19.00 Middag
20.00-21.00 Kvällspass med muskelavspänningsmeditation och grupphealing

Dag 6

08.00-09-00 Frukost
09.00-09.40 Meditation
10.00-11.00 Välj mellan QI-andning eller Yoga för alla
11.30-12.30 Tid för lunch
13.00-17.00 Fri tid alternativt tid för olika behandlingar
17.00-17.40 Föreläsning – Kroppen minns det vi vill glömma – Catarina
18.00-19.00 Middag
20.00-21.00 Kvällspass med muskelavspänningsmeditation och grupphealing

Dag 7

08.00-09-00 Frukost
09.00-09.40 Meditation
10.00-11.00 Välj mellan QI-andning eller Yoga för alla
11.30-12.30 Tid för lunch
13.00-17.00 Fri tid alternativt tid för olika behandlingar
17.00-17.4 Föreläsning – Healing – Kate
18.00-19.00 Middag
20.00-21.00 Kvällspass med muskelavspänningsmeditation och grupphealing

Dag 8

Frukost
Transfer till flygplats
Avresa från flygplatsen 11.45
Ankomst Stockholm/Arlanda 19.50

Under dagtid kommer det att finnas ett begränsat antal behandlingstider (som ev kan förbokas?)

 • Kildens healingmassage 90 min, 870 kr
 • Lymfmassage 90 min, 870 kr
 • Lymfmassage med elektroterapi 90 min, 970 kr
 • Elektroterapi/massage 60 min 700 kr, 30 min 350 kr
 • Healing 30 min 300 kr

Med reservation för ändringar i programmet.

Kursledare

Kate Andersson är utbildad Kildenterapeut i Healingmassage och samtal och även inom kris och trauma. Kate är handledare inom sorgbearbetning, massageterapeut, lymfmassör, Energimedicinsk healingterapeut (EMHT) Bioenergihealing, Mindfullnescoach, Stresscoach, Meditationscoach, Livskänslacoach, Qigong andningsinstruktör och Powerqigonginstruktör.

Kate är egenföretagare på Må gott massage & friskvård och har sin mottagning i Hedefors bruk i Lerums kommun, ca 2,5 mil från Göteborg.

Hon driver IrisIndra utbildningscenter tillsammans med kollegan Catarina Bäckstrand. De utbildar inom Healing, andning och Kildens Healingmassage.

Det som driver mig, säger Kate, är utveckling inom hälsa och personers välmående. Kroppen är fenomenal på att självläka om vi bara ger den rätt förutsättningar. Jag vill förmedla hur vi själva kan ta över mycket av vår kontroll över vår hälsa. Jag är mamma till fyra nu vuxna barn (två döttrar och två söner), och har flera husdjur säger Kate och tillägger att den andliga biten är stor i hennes liv.

Catarina Bäckstrand är utbildad Kildenterapeut (Healingmassör och samtalsterapeut med KBT-inriktning och ångesthantering), Andningsinstruktör inom Medveten andning, Stresscoach och Metamedicine Practitioner. Hon är Medie- och kommunikationsvetare med ledarskapsutbildning. Catarina är egenföretagare på Entirety och har sin mottagning på Herrgården i Klavrestöm, Uppvidinge kommun.

Tillsammans med Kate Andersson driver hon IrisIndra utbildningscenter.

Min passion är att stötta människor i sin utveckling med hjälp till självhjälp, säger Catarina. Det gör hon framför allt med stöd i Kildenterapin och en förbättrad medveten andning. Jag har två vuxna döttrar och två barnbarn. Precis som Kate har det andliga en stor plats i mitt liv, tillägger hon.

Vi vill att du ska få möjligheten att uppleva hur just du kan ta kontroll över din kropp, och ge den en chans till återhämtning i denna underbara miljö. Med stöd i dagliga övningar och samtal om så önskas (beroende av resans program) har du möjlighet att bli medveten om dina inre spänningar och vad som rör sig i ditt sinne och din kropp.

Fakta och priser

Resa till Azorerna

18-25 september 2020

Preliminärt pris per person
15.490 SEK

Priset inkluderar

 • Flygresa Stockholm/Ponta Delgada t.r
 • Flygmåltider
 • Transfer flygplats – hotell t.r
 • 7 nätter i delat dubbelrum (ej balkong) på Hotel Orquida (tre-stjärnigt hotell)
 • 7 frukost
 • Utflykt – Halvdagsutflykt till tvillingsjöarna Sete Cidades. Skandinavisk talade guide, lunch ingår ej.
 • Skandinavisk talande guide på transfer och utflykter.
 • Två instruktörer från IRIS-utbildningar.

Tillägg

 • Halvdags utflykt till Furnas, inkl. lunch och inträde. Pris per person: 630 sek
 • Val – och delfinsafari, ca 3 timmar. Pris per person: 825 sek
 • Enkel rum: 2295 SEK

Priset inkluderar ej

 • Försäkring
 • Vaccination
 • Avbeställningsskydd

För genomförande av resan krävs minst 20 betalande resenärer. Maximalt 30 deltagare.

Guide

.