Upplev Jerusalem, den antika staden Petra och den otroligt vackra Wadi Rum-öknen tillsammans med Paula Rabenius

19–30 oktober 2023

Jordanien är ett arabiskt kungarike i Mellanöstern och hem till klippstaden Petra, belägen 180 kilometer från Amman. Unesco Världsarvet Petra anses vara ett av världens sju nya underverk och är landets mest populära sevärdhet. Jordanien är också omtalat för sitt varierade utbud av andra historiska ruiner blandat med moderna städer, platser kända från Bibeln och vackra palmbeklädda naturområden nära de röda sandöknarna.

Israel ligger i Västasien, i den vagt avgränsade del av världen som kallas Mellanöstern. Landet har en lång kust mot Medelhavet och i söder en kort kust mot Aqabaviken, som är en del av Röda havet. Galileen i norr är Israels grönaste och vattenrikaste område. Södra Israel utgörs av Negevöknen.

Bra att veta inför resan

Ambassad och konsulat
Sveriges ambassad i Amman

Postadress
Embassy of Sweden
P.O. Box 830536
Amman 11183
Jordanien
Besöksadress
Abdull Jabbar Al-Rawi Street, No. 6
Amman, Jordan
Tel
+962-6-59 01 300
E-post
ambassaden.amman@gov.se

Sveriges generalkonsulat i Jerusalem
Sveriges generalkonsulat
P.O. Box 297
Jerusalem 91002
Besöksadress
5, Ibn Jubir Street
Sheikh Jarrah
Jerusalem
Tel
Generalkonsulatets växel
+972 2 646 58 60
E-post
Generalkonsulat
generalkonsulat.jerusalem@gov.se

Håll dig uppdaterad om läget i Israel på den här sidan https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/israel/reseinformation/ambassadens-reseinformation/
eller ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för Jordanien och Israel. På den hä länken kan du läsa mer om appen https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/reseinformation/ud-resklar-mobilapp/

Ankomst och transfer

Den lokala agenten möter är med buss på flygplatsen

Anmäl din utlandsvistelse

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar. Ambassaden uppmanar alla svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. Det gör du på den här länken https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/
Du bör också ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för Jordanien och Israel. På den hä länken kan du läsa mer om appen https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/reseinformation/ud-resklar-mobilapp/
Glöm inte att avanmäla dig från svensklistan när du lämnar landet.

Apotek
I båda länderna har apoteken öppet skickat

Bank
I båda länderna kan du använda ditt kreditkort – OBS! Ta reda på ditt kreditkortsföretag vilka avgifter de tar ut för betalningar utomlands

Dricks
I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och det finns att förvänta sig om att lokalguider och chaufförer, under resans gång, mottar en viss summa dricks. Dricks är individuellt och frivilligt.

Drycksvatten
Det rekommenderas att dricka mycket vatten och speciellt mineralvatten. I båda länderna är kranvatten säkert att dricka.

Elektricitet
Båda länderna har 220 W.

Fotografering/Publicering
Rådfråga lokalguiden var och när du kan fotografera innan du fotar.

Helgdagar
Under ditt besök i Jordanien och Israel finns inga helgdagar.

Klädsel och Klimat
Oktober kan vara kall på kvällen, men varm på dagen. Sol under dagen, så ta med hatt, solglasögon och solskydd.

Klädkod
På heliga platser behöver du ha lämpliga kläder, dvs långärmat, kjo eller långbyxor. Vissa heliga platser kräver ett huvudskydd (hatt accepteras)

Läkare
Er lokala reseledare eller agenter ger råd vid behov.

Mat och dryck
Du ansvarar själv för att informera din reseledare och lokala reseledare om alla typer av allergiproblem. Likaså på hotellet och/eller restaurangerna.

Mobiltelefoni
Du kan använda din mobiltelefon och ansluta till Wi-Fi. Se dock till att din tjänsteleverantör är öppen för användning utanför ditt land samt att du har internetanslutning.

Narkotika
Användning av droger är förbjuden. Du rekommenderas att ha med läkarintyg på alla typer av läkemedel som du använder och har med dig.

Packningstips
I det incheckade bagaget:
Det är viktigt att se till att innehållet i din resväska endast är dia personliga tillhörigheter. Det är förbjudet att ta emot paket eller annat från främlingar. Även om det är mediciner eller annat som verkar oskyldigt. En sådan kan följa hela gruppen och störa besöksplanens schema. I händelse av att du hittar något i din resväska som inte tillhör dig är det viktigt att omedelbart informera gruppledaren och den lokala guiden.

Pass/giltigt ID
Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver och kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunde som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Pengar
Du rekommenderar att ha en liten summa kontanter (lokal valuta) i fickan.

Polis
Kontakta är lokalguide eller egen reception

Religion
Jordanien: Islam/Kristna.
Israel: Judisk/Islam/Kristna

Reseförsäkring och avbeställningsförsäkring
Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat och reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage. Det är viktigt att ha en försäkring som gäller under hela resan och täcker planerade aktiviteter. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera villkoren för din försäkring.
Grönlandsresor har ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan.

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning.
Du kan teckna Goudas reseförsäkring och avbeställningsförsäkring hos Grönlandsresor.
Läs mer på den här länken https://gronlandsresor.se/forsakring.html

Språk
I båda länderna är det möjligt att enkelt kommunicera på engelska.

Telefonnummer för nödsituationer
Tillhandahålls av din lokala guide.

Tidskillnad
Jordanien 2 timmar/Israel 1 timme

Tullregler
Den lokala guiden informerar och ger råd.

Vaccination
Du ansvarar själv för att ha de vaccinationer som krävs för inresa i respektive land. Tag kontakt med din vaccinationscentral för att kolla vilka vaccinationer du behöver för att resa till Jordanien och Israel

Valuta
Jordanien JD Jordanska dinar. Israel NIS New Isrel Shekel. I båda länderna kan du betala med USD och/eller Euro

På följande sida hittar du information om växelkurser som kan vara användbara för att planera din resa: https://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html

Visum
Visum till Jordanien får man vid ankomsten vid gränsen och är inkluderat i resans pris. Omkostnader vid gränsövergången är också inkluderat i resans pris och vår partner i Jordanien hjälper oss med att få våra visum.

Väder
I oktober kan vädret vara svalt på natten, men mestadels soligt under dagen.

Dag 1 (19 oktober): Stockholm Arlanda – Ammans flygplats – Amman
Dag 2 (20 okt): Amman – Allenby – Betlehem – Jerusalem
Dag 3 (21 okt): Jerusalem
Dag 4 (22 okt): Jerusalem – Allenby-bron till Jordanien
Dag 5 (23 okt): Döda havet – Umm Qais – Jerash – Amman City Tour
Dag 6 (24 okt): Amman – Dana – Lilla Petra – Petra
Dag 7 (25 okt): Petra Tour
Dag 8 (26 okt): Petra – Aqaba
Dag 9 (27 okt): Aqaba
Day 10 (28 okt): Aqaba – Wadi Rum
Day 11 (29 okt): Wadi Rum – Amman
Day 12 (30 okt): Amman – Amman Airport – Stockholm Arlanda

Preliminärt program

Program
Dag 1 (19 oktober):
Avresa från Stockholm Arlanda med RJ 124 kl 16.16
Ankomst Ammans flygplats kl 22.00

Vid ankomst möts vi på flygplatsen och får hjälp med Jordaniumvisum mm.Därefter blir vi eskorterade till bussen för att åka till Amman för middag och övernattning på Mena Tyche Hotel 4* eller liknande.

Dag 2 (20 okt): Amman – Allenby – Betlehem – Jerusalem
Frukost på hotellet, sedan åker vi till Allenby Bridge för avresa till Israel. På vägen till Betlehem går turen genom Judean Hills. Vid ankomsten stannar vi till på Manger Square och går in i den historiska Födelsekyrkan. Denna kyrka byggdes runt den heliga grottan där Jesus föddes på den första julaftonen. Silverstjärnan på grottans golv markerar platsen för födseln. Njut av kyrkans arkitektoniska egenskaper, de många konstverken och se en del av det ursprungliga mosaikgolvet. Efter en lätt lunchpaus fortsätter turen härifrån till St. Catherine-kyrkan. Turen går under kyrkan in i gamla grottor för att se altare, gravar och där St Hieronymus översatte den hebreiska bibeln till latin. Vi lämnar Betlehem och åker förbi Shepherds Field och det bibliska Rutfältet innan vi återvänder till Jerusalem. Övernattning och middag. Ibis City Centre hotel 4* eller Jerusalem Tower Hotel 4* eller liknande

Dag 3 (21 okt): Jerusalem
Efter frukost njuter vi av panoramautsikten över Jerusalem från toppen av berget Scopus och reser sedan nerför berget förbi den bibliska trädgården Getsemane, Church of All Nations och Kidron Valley, som rymmer monumentala judiska gravar. I de judiska kvarteren ser vi Cardo; den bysantinska huvudgatan i Jerusalem. Vi stannar vid den heliga Västra muren för att placera en bönelapp mellan murens gamla stenar. Turen följer en del av Via Dolorosa till den fantastiska Heliga gravens kyrka. Här ser vi platsen för Kristi korsfästelse och hans grav. Efter en lunchpaus och promenad genom den gamla stadsbasaren reser vi till nya Jerusalem. När vi kör genom den moderna staden når vi Yad Vashem Holocaust Museum. Museets utställningar inkluderar autentiska artefakter, originaldokument, foton och video-vittnesmål från överlevande från Förintelsen. Övernattning och middag –Ibis City Centre hotel 4* eller Jerusalem Tower Hotel 4* eller liknande.

Dag 4 (22 okt): Jerusalem – Allenby-bron till Jordanien – Döda havet
Efter frukost, tid för promenad i Jerusalem, där vi får njuta av det moderna livet, smaka på kryddorna och upplev på Ma’hane Yehuda-marknaden. Kl 11:00 avgång till Allenby-bron – Madaba – Mt Nebo – Döda havet Efter att ha korsat in i Jordanien, fortsätter vi till Betania. Denna arkeologiska plats är en av de viktigaste bibliska upptäckterna i världen. Utgrävningar började 1996 och har redan avslöjat mer än 20 kyrkor, grottor och dopbassänger från den romerska och bysantinska perioden. Arkeologer är säkra på att det är där Johannes döparen bodde, Jesus döptes och de första fem apostlarna träffades. Många tror också att detta var platsen där profeten Elia steg upp till himlen. Stigen som leder till Jordanfloden förvandlas från en torr öken till en tropisk oas och det blir tydligt varför profeten Jeremia beskrev den som “Jordans djungel”. Nästa stopp är Madaba för att se den äldsta mosaikkartan över det heliga landet som går tillbaka till 600-talet f.Kr. i Church of St George. Nästa stopp är berget Nebo för att gå tillbaka till Moses fotspår och beundra den spektakulära utsikten över det utlovade landet precis som han gjorde över 2 000 år tidigare. Det är väldigt lätt att känna att man har kommit till någon speciell plats. På en klar dag kan Jerusalem, Jeriko och Döda havet ses. Ett minnesmärke till Moses’ ära finns vid ingången till den tidiga bysantinska kristna kyrkan där Moses tros ha dött. Efter en kort resa kommer vi att avsluta dagen på världens största naturliga spa och en av de mest unika platserna på jorden – Döda havet. Middag och övernattning på Grand East Resort 4* eller liknande.

Dag 5 (23 okt): Döda havet – Umm Qais – Jerash – Amman City Tour
Efter frukost möter vår chaufför och guide oss och vi fortsätter till Umm Qais, belägen på en fantastisk kulle med utsikt över Jordandalen och Galileiska sjön (sjön) Tiberias). Platsen för det berömda miraklet med ”Gadarene-swine”, Umm Qais, tidigare känt som Gadara, var på sin tid känt som ett kulturellt centrum. Det var hemmet för flera klassiska poeter och filosofer, inklusive Theodoros, grundare av en retorisk skola i Rom. Platsen har imponerande pelargångsgator, en välvd terrass och ruinerna av två teatrar. Vi fortsätter sedan till Jerash, så välbevarat att du nästan kan höra köpmännens skämt och knarrandet av vagnshjul längs de kullerstensbelagda gatorna. Det var en extraordinär plats under Alexander den Stores dagar (332 f.Kr.) och var mycket välmående – 20 000 invånare bodde där en gång. Med vår guide utforskar vi de många och hisnande ruinerna av kolonnadsgator, valv, tempel och bad i ett anmärkningsvärt tillstånd av bevarande och fullständighet. Vi fortsätter tilll Amman för att utforska citadellet och den romerska teatern. Middag och övernattning på Mena Tyche Hotel 4* eller liknande.

Dag 6 (24 oktober): Amman – Dana – Lilla Petra – Petra
Frukost på resorten, vi fortsätter sedan till Dana för att vandra Shaq al Reesh Trail (8 km, 4 timmar). Det är en fantastisk ravin i centrum av Dana naturreservat som flödar över av andlighet och överväldigande naturlig skönhet. Vi vandrar genom extraordinära landskap och utforskar små arkeologiska platser. Se enbär och vilda pistageträd, lavendel och salvia och naturliga brunnar. Detta är ett område med unika kalkstensklippor, som du kan se från Dana, på södra sidan av dalen. Specifikt betyder Shaq Al Reesh “spricka av fjädrar”, vilket hänvisar till en stor geologisk spricka i kalkstensklipporna, där du hittar många fågelfjädrar – eftersom det är en naturlig livsmiljö för många arter i naturreservatet. Leden tar dig över runt och bland klipporna, och du kommer att charmas av dess unika karaktär. Nästa stopp är mystiska Lilla Petra. När nabatéerna slog sig ner i området, etablerade de området som en viktig karavanstation och som en preliminär plats för de gamla handelsmännen som förberedelse för den stora försäljningen i huvuddelen av Petra. Triclinums (stora salar med tre inre bänkar) ristades bland klipporna i Siq (Siq är en smal klyfta som är en naturlig geologisk förkastning) för att ge boende åt handlarna Middag och övernattning på till Petra Canyon Hotel 4* eller liknande.

Dag 7 (25 okt): Petra Tour
Frukost på hotellet, chauffören och guiden möter oss för att ta oss till Petra-platsen. Vi kommer att ordna inträdesavgifter och med vår guide börjar vi utforska den nedre staden. Tillsammans med guiden börjar vi från huvudporten hela vägen genom Siq (en smal klyfta som är en naturlig geologisk förkastning) för att besöka Skattkammaren, Fasadgatan, Teatern, ända ner till Nympheom och Qaser El-Bent. Efter tid på egen hand för att utforska går vi tillbaka till huvudporten för att möta föraren och transfer till Petra Canyon Hotel 4* eller liknande.

Dag 8 (26 oktober): Petra – Aqaba
Frukost på hotellet, vi fortsätter sedan till Aqaba för en ledig dag för att utforska eller ta en valfri båtkryssning på Röda havet. Middag och övernattning på Lacosta Hotel 4* eller liknande.

Dag 9 (27 oktober): Aqaba
Frukost på hotellet, ledig dag för att utforska eller ta en valfri båtkryssning på Röda havet. Middag och övernattning på Lacosta Hotel 4* eller liknande.

Dag 10 (28 oktober): Aqaba – Wadi Rum
Frukost på hotellet, chauffören möter oss och vi fortsätter till Wadi Rum för att uppleva en av ditt livs bästa attraktioner under en 4-timmars 4×4-safari och lätt vandring. Vi tar dig djupt in i öknen för en oförglömlig upplevelse. Inget buller, bara du, öknen och dess lugn och vidd. Vi utforskar de gamla inskriptionerna, röda sanddyner, höga slottsliknande berg och vackert färgade klippor som kan ses åt alla håll. Denna dag kommer att omfatta fantastiska vyer som erbjuder en fantastisk miljö för att rensa ditt sinne! Vi äter även lunch på något av lägren. Middag och övernattning på Salman Zwaideh Camp eller Magic Desert Dunes Camp eller liknande.

Dag 11 (29 okt): Wadi Rum – Amman
Frukost på lägret, chauffören och guiden möter oss och vi fortsätter till Amman. Middag och övernattning på Mena Tyche Hotel 4* eller liknande.

Dag 12 (30 okt): Amman – Amman flygplats – Stockholm
Frukost på hotellet, avresa till flygplatsen.

Avresa från Amman med RJ 123 kl 11.00
Ankomst Stockholm kl 15.15

Med reservation för ändringar i programmet.

Fakta och priser

Pris och bokningsvillkor:
Pris per person i dubbelrum: 39.750 SEK

Enkelrumstillägg: 7.950 SEK

I priset ingår:

 • Ankomstservice vid ankomst till Amman flygplats och vid Allenby bro när vi passerar gränsen till Israel.
 • Jordanien visumformalisering/passage av gränsskattavgifter
 • Transport enligt programmet i modern turistbuss
 • Jordanien engelsktalande guide/Jerusalem svensktalande licensierad turné-
  guide + Lokal guide i Betlehem
 • Inträdesavgifter till de platser som nämns i programmet.
 • 4×4 Safari i Wadi Rum i 4 timmar
 • 9 nätters boende i delat dubbel-/trebäddsrum/tält med middag och frukost

I priset ingår inte:

 • Personlig reseförsäkring och utlägg
 • Drycker
 • Luncher
 • Dricks till chaufför, guide, 4×4-förare i Wadi Rum, hotell-/lägerpersonal
 • Alla andra utgifter som inte nämns i avsnittet “Inkluderat”.

Minimum 26 deltagare för att resan ska genomföras.

Sista möjliga anmälningsdag den 19 juni 2023. Därefter på förfrågan.
Vid anmälan debiteras 20 % anmälningsavgift. Då säkrar du din plats på resan.
Handpenningen ska betalas inom 10 dagar efter anmälan.
Slutbetalning senast 65 dagar före avresa.

För att resan ska genomföras krävs minst 26 deltagare.

Priset är baserat på rådande valutakurs 2023-05-01

Kursledare

Paula Rabenius

Paula är utbildad i Traditional Chinese Medicine, TCM. Hon arbetar med akupunktur, koppning, Kinesisk Tuina massage samt klassisk massage och healing. Hon verkar även som transmedium och har sin mottagning i Ludvika i Dalarna. Kurser och föredrag håller hon över hela landet.

Paula har genomför ett flertal resor med grupper till Bosniens pyramider, Egypten och Peru. Mer om Paula hittar du på hennes hemsida www.finndinkraft.se och du kan nå henne på följande mailadress: paularabenius@hotmail.com

Presentation guide/reseledare

Lokala, engelsktalande guider

[/vc_column]