Upplev  den antika staden Petra och den extra vackra Wadi Rum-öknen med Paula Rabenius

19–30 oktober 2023

Resan är fullbokad!

Jordanien är ett arabiskt kungarike i Mellanöstern och hem till klippstaden Petra, belägen 180 kilometer från Amman. Unesco Världsarvet Petra anses vara ett av världens sju nya underverk och är landets mest populära sevärdhet. Jordanien är också omtalat för sitt varierade utbud av andra historiska ruiner blandat med moderna städer, platser kända från Bibeln och vackra palmbeklädda naturområden nära de röda sandöknarna.

Israel ligger i Västasien, i den vagt avgränsade del av världen som kallas Mellanöstern. Landet har en lång kust mot Medelhavet och i söder en kort kust mot Aqabaviken, som är en del av Röda havet. Galileen i norr är Israels grönaste och vattenrikaste område. Södra Israel utgörs av Negevöknen.

Bra att veta inför resan

Ambassad och konsulat
Sveriges ambassad i Amman

Postadress
Ambassad of Sweden
PO Box 830536
Amman 11183
Jordanien
Besöksadress
Abdull Jabbar Al-Rawi Street, No. 6
Amman, Jordan
Tel
+962-6-59 01 300
E-post
ambassaden.amman@govse .

Sveriges generalkonsulat i Jerusalem
Sveriges generalkonsulat
PO Box 297
Jerusalem 91002
Besöksadress
5, Ibn Jubir Street
Sheikh Jarrah
Jerusalem
Tel
Generalkonsulatets växel
+972 2 646 58 60
E-post
Generalkonsulat
generalkonsulat.jerusalem@gov .

Håll dig uppdaterad om läget i Israel på den här sidan https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/israel/reseinformation/ambassadens-reseinformation/
eller ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för Jordanien och Israel. På den hä länken kan du läsa mer om appen https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/reseinformation/ud-resklar-mobilapp/

Ankomst och transfer

Den lokala agenten möter med buss på flygplatsen

Anmäl din utlandsvistelse

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar. Ambassaden uppmanar alla svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. Det gör du på den här länken https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/
Du bör också ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för Jordanien och Israel. På den hä länken kan du läsa mer om appen https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/reseinformation/ud-resklar-mobilapp/
Glöm inte att avanmäla dig från svensklistan när du lämnar landet.

Apotek
I båda länderna har apoteken öppet dygnet runt.

Bank
I båda länderna kan du använda ditt kreditkort – OBS! Ta reda på ditt kreditkortsföretag vilka avgifter de tar ut för betalningar utomlands

Dricks
I många länder är drickssystemet mera organiserat än vad vi som svenskar är vana vid och  lokalguider och chaufförer förväntar sig dricks under resans gång. Även på restauranger förväntar man sig dricks.

Dricksvatten
Det rekommenderas att dricka mycket vatten och speciellt mineralvatten. 

Elektricitet
Båda länderna har 220 W.

Fotografering/Publicering
Rådfråga lokalguiden var och när du kan fotografera innan du fotar.

Helgdagar
Under ditt besök i Jordanien och Israel finns inga helgdagar.

Klädsel och Klimat
Oktober kan vara kall på kvällen, men varm på dagen. Sol under dagen, så ta med hatt, solglasögon och solskydd.

Klädkod
På heliga platser behöver du ha lämpliga kläder, dvs långärmat, kjol eller långbyxor. Vissa heliga platser kräver ett huvudskydd (hatt accepteras)

Läkare
Er lokala reseledare eller agenter ger råd vid behov.

Mat och dryck
Du ansvarar själv för att informera din reseledare och lokala reseledare om alla typer av allergiproblem. Likaså på hotellet och/eller restaurangerna.

Mobiltelefoni
Du kan använda din mobiltelefon och ansluta till Wi-Fi. Se dock till att din tjänsteleverantör är öppen för användning utanför ditt land och till vilken kostnad samt att du har internetanslutning.

Narkotika
Användning av droger är förbjuden. Du rekommenderas att ha med läkarintyg på alla typer av läkemedel som du använder och har med dig.

Packningstips
I det incheckade bagaget:
Det är viktigt att se till att innehållet i din resväska endast är dia personliga tillhörigheter. Det är förbjudet att ta emot paket eller annat från främlingar. Även om det är mediciner eller annat som verkar oskyldigt. Har du något otillåtet i din väska kan det påverka hela gruppen och störa besöksplanens schema. I händelse av att du hittar något i din resväska som inte tillhör dig är det viktigt att omedelbart informera gruppledaren och den lokala guiden.

Pass/giltigt ID
Tänk på att ditt pass ska vara giltigt i minst 6 månader efter hemkomsten från destinationen. Detta gäller för alla våra resor, oavsett om enstaka länder kräver och kortare giltighet. Som researrangör ställer vi det här kravet för att undvika situationer, där ett kortare giltighetskrav ändras från och med den tidpunkt då resan bokas till och med avresan, vilket i så fall skulle bli ett problem för de kunder som har ett pass med kortare giltighetstid än sex månader.

Pengar
Du rekommenderar att ha en mindre summa kontanter (lokal valuta eller dollar)  i fickan.

Polis
Kontakta din lokalguide eller receptionen på hotellet.

Religion
Jordanien: Islam/Kristna.
Israel: Judisk/Islam/Kristna

Reseförsäkring och avbeställningsförsäkring
Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat och reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage. Det är viktigt att ha en försäkring som gäller under hela resan och täcka planerade aktiviteter. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera villkoren för din försäkring.
Grönlandsresor har ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan.

Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning.
Du kan teckna Goudas reseförsäkring och avbeställningsförsäkring hos Grönlandsresor.
Läs mer på den här länken https://gronlandsresor.se/forsakring.html

Språk
I båda länderna är det möjligt att enkelt kommunicera på engelska.

Telefonnummer för nödsituationer
Tillhandahålls av din lokala guide.

Tidskillnad
Jordanien 2 timmar/Israel 1 timme

Tullregler
Den lokala guiden informerar och ger råd.

Vaccination
Du ansvarar själv för att ha de vaccinationer som krävs för inresa i respektive land. Tag kontakt med din vaccinationscentral för att kolla vilka vaccinationer du behöver för att resa till Jordanien och Israel

Valuta
Jordanien JD Jordanska dinar. Israel NIS New Isrel Shekel. I båda länderna kan du betala med USD och/eller Euro

På följande sida hittar du information om växelkurser som kan vara användbara för att planera din resa: https://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html

Visum
Visum till Jordanien får man vid ankomsten.

Väder
I oktober kan vädret vara svalt på natten, men mestadels soligt under dagen.

Uppdaterad reseöversikt

Dag 1 (19 oktober):
Avresa från Stockholm Arlanda med RJ 124 kl 16.16
Ankomst Ammans flygplats kl 22.00

Dag 2 (20 okt):  Stadsrundtur i Amman

Dag 3 (21 oktober): Amman – Jerash – Ajloun Castle – Umm Qais – Amman

Dag 4 (22 okt): Amman – Madaba- Mt Nebo – Bethany – Döda havet

Dag 5 (23 okt): Döda havet – Wadi Numeira – Irak al Amir — Amman

Dag 6 (24 oktober): Amman – Dana – Lilla Petra – Petra

Dag 7 (25 okt): Petra Tour

Dag 8 (26 oktober): Petra – Aqaba

Dag 9 (27 oktober): Aqaba

Dag 10 (28 oktober): Aqaba – Wadi Rum

Dag 11 (29 okt): Wadi Rum – Amman

Dag 12 (30 okt):
Avresa från Amman med RJ 123 kl 11.00
Ankomst Stockholm/Arlanda kl 14.15

 

Uppdaterat program Jordanien

19–30 oktober 2023

 Dag 1 (19 oktober):
Avresa från Stockholm Arlanda med RJ 124 kl 16.16
Ankomst Ammans flygplats kl 22.00

Vid ankomst möts vi på flygplatsen och får hjälp med Jordaniumvisum mm. Därefter blir vi eskorterade till bussen för att åka till Amman för middag och övernattning på Mena Tyche Hotel. Middag kommer att leverera till era rum.

Dag 2 (20 okt): Stadsrundtur i Amman

Frukost på hotellet, chauffören och guiden möter oss för att starta Amman City Tour.

Ammans Citadel är först på vår lista. Platsen på en kulle som har bevittnat flera civilisationer som assyrierna, romarna och umayyaderna. Viktiga landmärken är resterna av Herkulestemplet, en bysantinsk kyrka och Umayyadpalatset.

Vi fortsätter till den romerska teatern. Teatern byggdes på 200-talet och erbjuder 6 000 sittplatser. Här har vi vårt välkomstmöte för resan.

Sedan åker vi till angränsande Rainbow Street. Rainbow Street är ett livligt nav för aktiviteter. Kullerstensgatan kantas av många av de trendigaste restaurangerna, kaféerna och butikerna i staden. Här finns något för alla smaker, från hipsterkaféer och vintageklädesbutiker, till lounger och exklusiva designbutiker.

Nästa stopp är Jordan Museum. Detta museum är det största museet i Jordanien och här finns landets viktigaste arkeologiska fynd. De två huvudsakliga permanenta utställningarna är Dödahavsrullarna, inklusive kopparrullen, och de 9000 år gamla ʿAin Ghazal-statyerna, som är bland de äldsta mänskliga statyerna som någonsin gjorts.

Vi återvänder sedan till Amman för middag och övernattning på Mena Tyche Hotel.

 Dag 3 (21 oktober): Amman – Jerash – Ajloun Castle – Umm Qais – Amman

Frukost på hotellet, vi fortsätter sedan till Jerash, så välbevarat att man nästan kan höra köpmännens skämt och knarrandet av vagnshjul längs kullerstensgatorna. Det var en extraordinär plats under Alexander den stores dagar (332 f.Kr.) och var mycket välmående – 20 000 invånare bodde där en gång. Tillsammans med guiden utforskar vi de många och hisnande ruinerna av pelargångsgator, valv, tempel och bad i ett anmärkningsvärt tillstånd av bevarande och fullständighet. Nästa stopp är Ajloun Castle. Slottet byggdes av en av Saladins generaler 1184 AD (enligt Julianska kalendern) för att kontrollera järngruvorna i Ajloun. Det används också för att försvara området från korsfararnas invasioner. Som en del av en kedja av fort tändes fyrar på natten för att skicka signaler från Eufrat till så långt som till Kairo. Kullen som slottet ligger på, Jabal Auf, är ett perfekt läge, med fågelperspektiv över den omgivande landsbygden.

Vi fortsätter till Umm Qais, som ligger på en fantastisk kulle med utsikt över Jordandalen och Galileiska sjön (Tiberiasjön). Platsen för det berömda miraklet med Gadarene-svinet, Umm Qais, tidigare känt som Gadara, var på sin tid känt som ett kulturellt centrum. Det var hem för flera klassiska poeter och filosofer, inklusive Theodorus, grundare av en retorisk skola i Rom.

Platsen har imponerande pelargångsgator, en välvd terrass och ruinerna av två teatrar. Vi avslutar dagen tillbaka i Amman för middag och övernattning på Mena Tyche Hotel.

Dag 4 (22 okt): Amman – Madaba- Mt Nebo – Bethany – Döda havet

Efter frukost på hotellet kommer chauffören och guiden att möta oss och fortsätta till Madaba för att se den äldsta mosaikkartan över det heliga landet med anor från 600-talet f.Kr. inom St George-kyrkan.

Nästa stopp är berget Nebo för att gå tillbaka på Moses fotspår och beundra den spektakulära utsikten över det utlovade landet precis som han gjorde för över 2 000 år sedan. Det är väldigt lätt att känna att man har kommit till en speciell plats. På en klar dag kan Jerusalem, Jeriko och Döda havet ses. Ett minnesmärke till Moses’ ära finns vid ingången till den tidiga bysantinska kristna kyrkan där Moses tros ha dött.

Nästa stopp är Bethany. Denna arkeologiska plats är en av de viktigaste bibliska upptäckterna i världen. Utgrävningar började 1996 och har redan avslöjat mer än 20 kyrkor, grottor och dopbassänger från den romerska och bysantinska perioden. Arkeologer är säkra på att det är där Johannes döparen bodde, Jesus döptes och de första fem apostlarna träffades. Många tror också att detta var platsen där profeten Elia steg upp till honom. Stigen som leder till Jordanfloden förvandlas från en torr öken till en tropisk oas och det blir tydligt varför profeten Jeremia beskrev den som “Jordans djungel”. Vi avslutar dagen på världens största naturliga spa och en av de mest unika platserna på jorden – Döda havet.

Middag och övernattning på Grand East Resort.

Dag 5 (23 okt): Döda havet – Wadi Numeira – Irak al Amir — Amman

2 km vandring enkel väg; 4 km totalt; ca 2–3 timmar. Vi kan vandra mer beroende på hur gruppen vill. Ni kommer att bli blöt om fötterna så bär skor som du inte har något emot att de blir blöta (t ex tennisskor, badskor eller sandaler)

 Efter frukost möter vår chaufför och guide oss och fortsätter till Wadi Numeira.

Denna extraordinära Wadi ligger nära Döda havet och är känd för sin hängande sten i början av leden och den magnifika och långa smala passagen genom klippformationen (även kallad Siq). Wadi är också känd som “Vatten Petra” av de lokala beduinerna. Det är en lätt promenad till en verkligt spektakulär Siq med klart rinnande vatten och massiva väggar som skymmer himlen.

Därefter fortsätter vi till Irak al Amir. Vi utforskar den mystiska bysantinska grottkyrkan och det slående hellenistiska palatset Qasr al-Abd och “Prinsens grottor”, samt Hantverksbyn som drivs av kvinnor från samhället, där en utsökt hemgjord lunch kommer att avnjutas.

Efter det, återvänder vi till Amman.

Middag och övernattning på Days Inn.

Dag 6 (24 oktober): Amman – Dana – Lilla Petra – Petra
Frukost på resorten, vi fortsätter sedan till Dana för att vandra Shaq al Reesh Trail (8 km, 4 timmar). Det är en fantastisk ravin i centrum av Dana naturreservat som flödar över av andlighet och överväldigande naturlig skönhet. Vi vandrar genom extraordinära landskap och utforskar små arkeologiska platser. Se enbär och vilda pistageträd, lavendel och salvia och naturliga brunnar. Detta är ett område med unika kalkstensklippor, som du kan se från Dana, på södra sidan av dalen. Specifikt betyder Shaq Al Reesh ”spricka av fjädrar”, vilket hänvisar till en stor geologisk spricka i kalkstensklipporna, där du hittar många fågelfjädrar – eftersom det är en naturlig livsmiljö för många arter i naturreservatet. Leden tar dig över runt och bland klipporna, och du kommer att charmas av dess unika karaktär. Nästa stopp är mystiska Lilla Petra. När nabatéerna slog sig ner i området, etablerade det viktiga området som en karavanstation och som en preliminär plats för de gamla handelsmännen som förberedelse för den stora försäljningen i huvuddelen av Petra. Triclinums (stora salar med bänkar) skapades bland klipporna i Siq (Siq är en liten klyfta som är en naturlig geologisk förkastning) för att ge boende åt handlarna.

Middag och övernattning på RN Hotell.

Dag 7 (25 okt): Petra Tour
Frukost på hotellet, chauffören och guiden möter oss för att ta oss till Petra-platsen. Vi kommer att ordna inträdesavgifter och med vår guide börjar vi utforska den nedre staden. Tillsammans med guiden börjar vi från huvudporten hela vägen genom Siq (en liten klyfta som är en naturlig geologisk förkastning) för att besöka Skattkammaren, Fasadgatan, Teatern, ända ner till Nympheom och Qaser El-Bent. Efter tid på egen hand för att utforska går vi tillbaka till huvudporten för att möta föraren och överföra till Wassiaf Camp för middag och övernattning.

Dag 8 (26 oktober): Petra – Aqaba
Frukost på hotellet, vi fortsätter sedan till Aqaba för en ledig dag för att utforska eller ta en valfri båtkryssning på Röda havet.

Middag och övernattning på The Loft Hotel.

Dag 9 (27 oktober): Aqaba
Frukost på hotellet, ledig dag för att utforska eller ta en valfri båtkryssning på Röda havet.

Middag och övernattning på The Loft Hotel.

Dag 10 (28 oktober): Aqaba – Wadi Rum
Frukost på hotellet, chauffören möter oss och vi fortsätter till Wadi Rum för att uppleva och av dina livs bästa attraktioner under en 4-timmars 4×4-safari och lätt vandring. Vi tar dig djupt in i öknen för en oförglömlig upplevelse. Inget buller, bara du, öknen och dess lugn och vidd. Vi utforskar de gamla inskriptionerna, röda sanddyner, höga slottsliknande berg och vackert färgade klippor som kan ses åt alla håll. Denna dag kommer att omfatta fantastiska vyer som erbjuder en fantastisk miljö för att rensa ditt sinne! Vi äter även lunch på något av lägren.

Middag och övernattning på Magic Desert Dunes Camp.

Dag 11 (29 okt): Wadi Rum – Amman
Frukost på lägret, chauffören och guiden möter oss och vi fortsätter till Amman.

Middag och övernattning på Days Inn.

Dag 12 (30 okt): Amman – Amman flygplats – Stockholm
Frukost på hotellet, avresa till flygplatsen.

Avresa från Amman med RJ 123 kl 11.00
Ankomst Stockholm kl 14.15

Med reservation för ändringar i programmet.

Fakta och priser

Pris och bokningsvillkor:
Pris per person i dubbelrum: 39.750 SEK

Enkelrumstillägg: 7.950 SEK

I priset ingår:

 • Flyg ToR Amman
 • Ankomstservice och hjälp med  visum vid ankomst till Amman flygplats och service vid Allenby bro när vi passerar gränsen till Israel.
 • Transport enligt programmet i modern turistbuss
 • Jordanien engelsktalande guide/Jerusalem svensktalande licensierad turné-
  guide + Lokal guide i Betlehem
 • Inträdesavgifter till de platser som nämns i programmet.
 • 4×4 Safari i Wadi Rum i 4 timmar
 • 11 nätters boende i delat dubbel-/trebäddsrum/tält med middag och frukost

I priset ingår inte:

 • Personlig reseförsäkring och utlägg
 • Drycker
 • Luncher
 • Dricks till chaufför, guide, 4×4-förare i Wadi Rum, hotell-/lägerpersonal
 • Alla andra utgifter som inte nämns i avsnittet “Inkluderat”.

Vid anmälan debiteras 20 % anmälningsavgift. Då säkrar du din plats på resan.
Handpenningen ska betalas inom 10 dagar efter anmälan.
Slutbetalning senast 65 dagar före avresa.

Vi kommer att resa med en mindre grupp och det finns ett fåtal platser kvar.

Priset är baserat på rådande valutakurs 2023-05-01

Kursledare

Paula Rabenius

Paula är utbildad i Traditional Chinese Medicine, TCM. Hon arbetar med akupunktur, koppning, Kinesisk Tuina massage samt klassisk massage och healing. Hon verkar även som transmedium och har sin mottagning i Ludvika i Dalarna. Kurser och föredrag håller hon över hela landet.

Paula har genomför ett flertal resor med grupper till Bosniens pyramider, Egypten och Peru. Mer om Paula hittar du på hennes hemsida www.finndinkraft.se och du kan nå henne på följande mailadress: paularabenius@hotmail.com

Presentation guide/reseledare

Lokala, engelsktalande guider

[/vc_column]