En fascinerande rundresa i inkakulturens spår, med vackra vyer, historia och kultur. Vi besöker bl.a. inkahuvudstaden Cusco, marknadsbyn Pisac och världsberömda Machu Picchu och Aramu Muro. Vi upplever även den mytomspunna Titicacasjön.
Målet med denna resa för Paula Rabenius är att ge dig en upplevelse utöver det vanliga. Att få besöka detta ”magiska” land med dess historia och andliga medvetenhet för att utvecklas själv på alla plan och nivåer.
Obs!
Angående entré till Machu Picchu
På grund av det faktum att citadellet i Machu Picchu har begränsad kapacitet och upplever en växande efterfrågan, är det nödvändigt att köpa biljetter i förväg. Biljetter till Machu Picchu utfärdas i resenärens namn, inga ändringar eller modifieringar är tillåtna och de är ej återbetalningsbara, så för att säkra att du får biljett den 9 mars och om du vill göra ett extra besök den 10 mars bör du boka resan snarast, då biljetterna ska betalas vid bokning och vi inte kan boka biljetter till Machu Picchu utan angivande av resenärens namn.
Fakta om Peru
Peru består av tre separata naturområden. Väster om Anderna ligger kustlandet som är relativt kyligt och en av världens torraste platser. Den långa smala kusten är mellan 1,6–16 mil bred och här ligger några av Perus mest fascinerande arkeologiska områden. Kusten omfattar 12% av ytan men hela 44% av befolkningen. Sedan tornar Andra upp sig och de upptar ca 26% av landets yta (och 50% av befolkningen). Här finns toppar på över 6000 m – medelhöjden är ca 3000 m –, gröna dalar samt högslätten med den märkliga Titicacasjön. Öster om Anderna uppfödare Amazonasbäckenet ut sig. Djungeln täcker 62% av landets yta, som är totalt ca 3 ggr Sveriges. Här bor dock endast 5% av Perus befolkning. Peru är på plats 20 över världens största länder och på tredje i Sydamerika.
Kusten
Lima, Perus huvudstad, ligger vid den kalla Stilla Havskusten. Det är världens näst största ökenstad efter Kairo. Staden grundades av Pizarro och blev därmed den viktigaste staden i det spanska Sydamerika. Den är byggd på Rimacflodens stränder och är en blandning av kolonial och modern arkitektur. Plaza de Armas har behållit sin koloniala prägel och här finns bl.a. katedralen med Pizarros grav. Staden har många sevärda museer bl.a. Guldmuseet, det innehållsrika Antropologiska Museet och Larco Herreramuseet med en otrolig samling (bl.a. erotiska) keramikföremål från Mochicakulturen. Idag är Lima likt andra latinamerikanska huvudstäder förvuxen. Inflyttningen har varit enorm under de sista tjugo åren, och slumområdena har växt. Lima har ändå stora fashionabla delar i Miraflores och San Isidro.
Caral, norr om Lima, är med sina 4 700 år den äldsta kända staden i Amerika och som var en blomstrande storstad samtidigt som Egyptens stora pyramider byggdes. Här finns trettiotvå imponerande byggnader, en amfiteater och ett stort tempel som är hela 18 meter högt. Runtom utspritt över 150 tunnland finns torg och bostadshus. Stadens stadsplanering verkar sedan blivit modell för senare kulturer. Bland de föremål som funnits är bland annat en quipu (trådknippen som används som informationsbärare i Inkariket och äldre kulturer i Andra) som annars anses vara typisk för Inkaindianerna. Utöver att man har fått skriva om historieböckerna, så är den intressant då den inte påvisar några som helst försvarsanläggningar som tolkas med att människan inte börjat bygga städer som försvar utan för handel och religion. Här finns en hel del som kommer att förknippas med den andinska religionen, runda nersänkta torget, pyramiderna, stenen som kallas huacan men även inristade figurer i stenarna.
Pachacamac ligger strax söder om Lima och här finns templet tillägnad Pachacamac som tros vara skaparen av universum och avgudad av de gamla andinska kulturerna. Här finns pyramidala tempel och byggnader gjorda av flera olika pre-columbinska kulturer och slutligen inkas. I museet finns en idol gudomen Pachacamac. Denna plats anses helig och vara en del av planetens mystiska axel.
Paracas, som är en halvö, ligger 3 timmars resa söderut om Lima längs Pan American Highway. Här finns en nationalpark utanför kusten, Ballestasöarna, ett marinreservat med en stor koncentration av sjöfågel och ett litet museum med mumier och keramik. Här ligger även den märkliga jättekandelabern, 45 m, urgröpt på slutningen på den norra sidan av Paracasbukten och som bäst ses från båt eller flygplan.
Ica, 420 möh och 4½ timmes resa söderut från Lima, är det typiska peruanska brännvinets, ”pisco”, födelseplats. Ica är också ett vincentrum och i närheten ligger stuterier med passgångare samt ruiner av ett Inkafort. Här finns ett intressant museum med föremål från kulturerna mellan paracasperioden och Inkaperioden. Staden ligger som en grön oas mellan enorma rullande sanddyner.
Nazca, 619 möh, ligger 7–8 timmars körning söder om Lima. Här råder det solsken 360 dagar om året. I öknen norr om staden finns den berömda samlingen “linjer”. Linjerna täcker 133 km² och består av att man tagit bort det täckande stenlagret i marken och man tror att de är gjorda av tre olika kulturer från 900 f Kr fram till 630 e Kr. Några av teckningarna är stora som två fotbollsplaner och några av linjerna är 6,4 mil långa. Teckningarna består av fåglar och andra figurer i öknen, samt spiraler, geometriska figurer och spikraka linjer.
Andinska höglandet
Cusco, 3310 möh, var naveln i det rike indianerna själva kallade Tahuantinsuyo (de fyra hörnen). Det är en kolonial stad byggd ovanpå de väldiga jordbävningssäkra murar som uppfördes under Inkatiden. Bäst stiftar man sin första bekantskap med staden under en stadsrundtur till fots då samtliga tillgångar finns inom gångavstånd; I stadsrundturen ingår besök i Katedralen med sina körstolar och målningar från ”Cuscoskolan” och Santo Domingo-klostret som byggdes ovanpå de gamla murarna från solens tempel, Coricancha. Man bör dock inte missa Museo del Inca som har just en bra utställning från tiden före Inkas till idag.
Strax ovanför staden finns de närbelägna ruinerna av Qenko, Puca-Pucara, Tambo-Machay och Sacsayhuaman.
Urubambadalen kallas ofta för Inkafolkets kornbod. Detta epitet är nästan självklart då höjdskillnaderna gör den lämplig för så gott som alla slags grödor, såväl för tempererade som för tropiska klimat. Dalgången sträcker sig från Pisac via Ollantaytambo förbi Machu Picchu och vidare ned mot Amazonas. Den kallas även för inkaindianernas heliga dal men även det är en övertydlighet då dalar, berg, floder, sjöar med mera var heliga.
Pisac, 2900 möh, ligger i den övre Urubambadalen och består av själva byn, som är både kolonial och modern, samt Inkastaden på berget ovanför. Byn är mest känd för sin söndagsmarknad men en liten marknad finns alla dagar.
Ollantaytambo, 2800 möh, har en mäktig fortruin ovanför själva byn. Staden med samma namn är den enda i Peru som har en intakt stadsplan sedan Inkatiden. Innevånarna bor i hela muromgärdade kvarter sk “canchas”.
Machu Picchu, 2380 möh, är Sydamerikas mest kända turistattraktion och byggdes med all sannolikhet till största del under 1400-talet under Inkan Pachacutecs expansiva regeringsperiod. Denna dramatiskt belägna legendomspunna lilla Inkastad ligger på en bergskam som på tre sidor omsluts av Urubambafloden. Det strategiska läget var ingen tillfällighet. Amazonas klättrar här på insidan av Andra upp till en ungefärlig nivå i höjd med Machu Picchu. Ruinerna ligger i en utomordentligt intressant nationalpark bestående av molnskog, med mängder av orkidéer och andra epifyter.
Altiplanon runt Titicacasjön
Juliaca, 3822 möh, den största staden på den peruanska altiplanon, är en livlig stad med den enda flygplatsen i området. Det är även en järnvägsknut varifrån sidspåret till Puno från Arequipa-Cusco-järnvägen utgår.
Sillustani ligger på en udde i en sjö mellan Juliaca och Puno. Här finns sk chullpas, dvs. begravningstorn som användes långt före Inkatiden.
Puno, 3810 möh, ligger vid stranden av Titicacasjön. Puno är en stad med ganska ointressant arkitektur. Befolkningen runt sjön talar indianspråket aymará och indianerna här bor i adobehus (lerhus) som man gjort sedan tiden före Inkas.
Titicacasjön, ca 3800 möh. Detta sägs vara jordens högst belägna farbara sjö (med båtar i reguljär trafik). En del indianer bor på flytande vassöar ute i sjön. Dessa sk Urosindianer är inga riktiga Uros utan nuförtiden uppblandade med Aymarás.
Taquile är en av de större fasta öarna i sjön. Detta är en fascinerande ö där man har lyckats bevara traditionerna samt den politiska och sociala strukturen från Inkatiden.
Kallawayafolket bor norröst om Titicaca i några av Bolivias mera otillgängliga delar. De kände redan vid spanjorernas ankomst till användandet av primitiv antibiotikaterapi såsom penicillin och terramicin. Man använde sig av hipecacauna (numera även hos oss) som är ett quechuaord för en febernedsättande medicinalväxt. Man kände till användandet av kinabarken till kinin som än idag används som malariaprofylax. Då områdena kring Titicacasjön erövrades av Inkafolket förflyttades Kallawayas till huvudstaden Cusco, för att där verka som medicinmän till de aristokratiska Inkafamiljerna. Vid spanjorernas erövring flyttade Kallawayas tillbaka till sina hemtrakter men förblev berömda som resande medicinmän och de var bland de få indianer som tilläts använda hästar. Kallawayas är än idag kända i hela Andra som duktiga örtdoktorer. Kallawayas är idag cirka 2000 individer och begränsningar av de vars familjer är kulturbärare inom farmakologin. De skiljer sig också från den övriga befolkningen med att de behärskar det ceremoniella språket machaj juyai (måhända det gamla hovspråket för Inkas). Det sistnämnda används vid riterna då man botar människor.
Affärstider
Butikernas öppettider varierar men vanligtvis är de öppna måndag – lördag 10 – 13 och 16 – 20.
Anmäl din utlandsvistelse
Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar. Ambassaden uppmanar alla svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. Det gör du på den här länken https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/
Ambassadens reseinformation
Ta del av svenska ambassadens reseinformation på den här länken https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/peru/reseinformation/ambassadens-reseinformation/
och håll dig uppdaterad inför avresan.
Ladda ner appen UD Resklar för att hålla dig uppdaterad om ditt resmål och få aktuell reseinformation direkt i fickan.
Ankomst och transfer
Bussen möter oss på flygplatsen och tar oss till vårt hotell.
Banker
Bankerna är i regel öppna 09.00-18.00 måndag-fredag och 09.00-12.00 lördag
Det finns bankomater för bland annat Visa och MasterCard i nästan varje medelstor och större stad och du kan både ta ut nuevo sol och US-dollar.
Betalkort och kontanter
Kreditkort kan användas på de flesta hotell, restauranger och butiker och det finns massor av uttagsautomater (ATM) i alla större städer och på flygplatser. Ibland tillkommer en avgift vid betalning med kreditkort. Vi rekommenderar att du alltid har lite kontanter med dig, antingen i PEN eller USD.
Dricks
Det är rutin och uppskattat att ge dricks i de latinamerikanska länderna, med det är frivilligt och det är helt upp till dig hur mycket du vill ge.
Guiden nedan är en vägledning:
- Restauranger: Bör inte utgöra mer än 10 % av notan
- Guide: ca 5 USD per person och utflykt
- Chaufför på utflykter: ca 2-3 USD per person och utflykt
- Städpersonal: 1 USD per rum och natt
- Piccolo: 1 USD per väska
Dricksen kan ges i USD, men kan även betalas i den lokala valutan på resmålet.
Dricksvatten
Drick inte kranvatten utan köp vatten i flaska. Undvik isbitar i drinkar och annan dryck
Elektricitet
Peru har 220 volt. Stickkontakterna kan variera beroende på var i landet du befinner sig. Vi rekommenderar därför att du tar med en multiadapter så att du kan ladda din elektroniska utrustning.
Fotografering
Tänk på att alltid ha ett ödmjukt förhållningssätt när du reser, detta gäller i högsta grad när du är ute och fotograferar. Vill du fotografera människor på närmare håll är det jätteviktigt att fråga först då det är många som absolut inte vill bli fotograferade. En del blir gärna fotograferade mot en soles eller två.
Klädsel
Först på tipslistan är att ha bekväma kläder under flygningen. Även lager på lager är att föredra så man lätt kan ta av och på vid temperaturskillnader. Om bagaget inte kommer fram, är det bra att ha ett extra ombyte med sig i handbagaget.
Då resan innebär en hel del promenader varje dag, där det finns ojämna ytor och ibland kuperad terräng samt trappsteg, är det viktigt att du har lämpliga och bekväma skor och gärna hopfällbara gåstavar som du kan packa ner i resväskan, samt en liten ryggsäck som du kan ha med dig varje dag, där du kan packa ner extra kläder, vatten och annat du vill ha med dig under våra dagsutflykter.
Mediciner
Ha alltid ditt receptbelagda läkemedel i originalförpackningen tillsammans med din läkares recept.
Mobiltelefoni
Det är dyrt att använda data och roaming i utlandet, såvida det inte ingår i ditt mobilabonnemang. Du kan kontakta din mobiloperatör och förhöra dig om vilka tjänster som ingår i ditt abonnemang samt vilka priser som gäller för dig på olika resmål.
Om data och roaming i utlandet inte ingår i ditt abonnemang, rekommenderar vi att du använder gratis wifi när du är på ditt hotell eller på restaurang. Då kan du ringa och skriva gratis hem via olika tjänster såsom Facetime, Messenger och WhatsApp.
Om du gärna vill vara uppkopplad hela tiden är den billigaste lösningen att du köper ett lokalt SIM-kort inkl. data vid ankomsten till Peru.
Packning
Packa alltid alla viktiga och oumbärliga saker i ditt handbagage. Detta gäller till exempel pass, visum, vaccinationskort, kreditkort, pengar, försäkringsdokument, resedokument, dator och mobiltelefon samt eventuell information om ditt hälsotillstånd och livsviktig medicin.
Kopior: Vill du vara förberedd på det värsta så ta med dig kopior på ditt pass, körkort, sjukkort, kreditkort osv. Reser du med andra kan ni med fördel byta, så att ni har kopior av varandras dokument. Skulle någons väska då bli stulen har ni dokumentation på allt det viktigaste i en annan väska. Skicka dem också till din egen mail, så du kan nå dem online om kopiorna försvinner.
Tag gärna med en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter osv. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina förpackningar där det framgår vad det är för läkemedel
Peru ska dra ner på användningen av engångsplast:
Perus regering har antagit en ny lag om att förbjuda förbrukningen av engångsplast i landet.
Det betyder att engångsplast som plastpåsar, plastflaskor, sugrör m.m. inte längre får tas med in på museer, i nationalparker eller till landets världsarvs-sevärdheter (bland annat Machu Picchu och Amazonas).
Vi rekommenderar därför att du helt undviker att använda plastpåsar. Använd istället tygpåsar eller påsar som tillverkats av annat vattentätt material än plast när du packar ditt bagage hemma. Ta med flaska som kan återanvändas och återfyllas.
På den här länken https://www.reseledaren.nu/packlistan/
finns tips på vad du ska packa
Pass/giltigt ID
Som svensk medborgare ska du ha ett giltigt, svenskt pass. Passet måste vara giltigt i minst sex (6) månader efter hemresa.
Som svensk medborgare behöver du inget visum till Peru för vistelser kortare än 90 dagar.
OBS! Det är ditt eget ansvar att undersöka om du behöver ett visum på flygplatser där du mellanlandar längs vägen.
Reseförsäkring
Innan resan påbörjas, är det viktigt att teckna en reseförsäkring eller kontrollera om sådan ingår i hemförsäkringen.
Reseförsäkring och avbeställningsförsäkring
Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat och reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage. Det är viktigt att ha en försäkring som gäller under hela resan och täcka planerade aktiviteter. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera villkoren för din försäkring.
Grönlandsresor har ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan.
Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning.
Du kan teckna Goudas reseförsäkring och avbeställningsförsäkring hos Grönlandsresor.
Läs mer på den här länken https://gronlandsresor.se/forsakring.html
Shopping
Det som lockar shoppande i Peru är alla möjliga sorters hantverk. Mattor och stickarbeten av alpacakaull, silversmycken och gobelänger.
I Lima ligger shoppingområdet för hantverk både när det gäller butiker och marknader i Mirafloresdistriktet. Men gatuförsäljare finns överallt och särskilt i de mer turistäta områden och deras priser är sannolikt billigare än i huvudstaden. På marknaderna är prutning ett accepterat sätt att komma överens om ett pris.
Språk
I Peru talas spanska men i Anderna även ursprungsspråken quechua och aymara. Många inom turismnäringen talar engelska men på landsbygden är det ovanligt att man pratar engelska. Att lära sig några fraser på spanska uppskattas mycket.
Telefonnummer för nödsituationer
911
Tidsskillnad
Sverige -7 timmar
Vaccination
Utöver grundskyddet mot stelkramp, polio och difteri rekommenderas det att vaccinera sig mot hepatit A samt att dricka Dukoral en tid innan avresan för att undvika ”turistmage”. Du kan även hitta information om vaccinationer hos 1177 Vårdguiden och hos Vaccinationsguiden.
Kontakta din läkare eller en vaccinationscentral för råd i god tid före din resa till Peru.
Valuta
I Peru heter valutan Sol (PEN). En peruansk Nuevo Sol (SI) består av 100 centimos. Mynt finns i valörerna 5,10, 20 och 50 centimes. Sedlar finns i valörerna 10, 20, 50 100 och 200 nuevos soles. USA-dollar accepteras ofta på större turistanläggningar och större restauranger.
Du hittar den aktuella kursen för
soles på den här sidan https://www.xe.com/ eller på den här sidan https://www.ecb.europa.eu/stats/exchange/eurofxref/html/index.en.html
Vi rekommenderar att du tar med både kreditkort och amerikanska dollar (USD) i kontanter.
Du kan växla till amerikanska dollar (USD) på växelkontoren på flygplatserna och i de större städerna. Hotellen erbjuder också ofta växling från dollar till soles, men till en sämre kurs.
Reseöversikt
Dag 1 – fredag den 7 mars 2025
ARLANDA/LIMA
Dag 2 – lördag den 8 mars 2025
LIMA / CUSCO / SACRED VALLEY
Dag 3 – söndag den 9 mars 2025
SACRED VALLEY / MACHU PICCHU / AGUAS CALIENTES
Dag 4 – måndag den 10 mars 2025
AGUAS CALIENTES
Dag 5 – tisdag den 11 mars 2025
AGUAS CALIENTES / CUSCO
Dag 6 – onsdag den 12 mars 2025
CUSCO
Dag 7 – torsdag den 13 mars 2025
CUSCO / PUNO
Dag 8 – fredag den 14 mars 2025
PUNO, ARAMU MURU
Dag 9 – lördag den 15 mars 2025
PUNO / LIMA
Dag 10 – söndag den 16 mars 2025
LIMA
Dag 11 måndag den 17 mars 2025
LIMA, HEMRESA
Dag 12 tisdag den 18 mars 2025
Ankomst Stockholm/Arlanda
Program
Preliminärt program Peru 7–18 mars 2025
Dag 1 – fredag den 7 mars 2025
ARLANDA/LIMA
Flyg från Arlanda med mellanlandning och ankomst i Lima Peru
Transfer till hotellet, check in.
Hotell: Mercure Ariosto Miraflores.
Måltider ingår ej.
Dag 2 – lördag den 8 mars 2025
LIMA / CUSCO / SACRED VALLEY
Transfer från hotellet till Limas flygplats.
Flyg Lima/Cusco
Transfer från flygplatsen i Cusco till Sacred Valley
Lunch & Ceremoni
Efter ankomst till Cuscos flygplats, fortsätter vi resan mot den heliga dalen. Efter några mil, kommer vi att nå Pisac, en vacker plats där inka- och kolonialinfluenser har nått en perfekt balans och skapat det unika sättet att leva på. Vi kommer att göra ett stopp för att ta en lätt lunch där, och efter det fortsätter vi till hotellet. Efter incheckning kommer vi att delta i den andinska välkomstceremonin K’aPachi av vår esoteriska guide. Meditation och introduktion till det andinska sättet att se på världen och himlen.
Hotell: La Casona de Yucay
Måltider: F/L
Dag 3 – söndag den 9 mars 2025
SACRED VALLEY / MACHU PICCHU / AGUAS CALIENTES
Heldagsbesök till den historiska helgedomen Machu Picchu som avgår från den heliga dalen. Lunch ingår på Café Inkaterra (Vistadome tåg tur och retur)
Upphämtning på hotellet och transport till tågstationen. Den bekväma tågresan därifrån till stationen vid Aguas Calientes är full av spektakulära vyer. Eftersom det inte längre är möjligt att utföra någon ceremoni i Machu Picchu samlas vi vid floden nedanför Aguas Calientes för att meditera och hedra moder jord. Efter lunch, när de flesta turister lämnat Machu Picchu tar vi bussen upp till ruinerna, där vi guidas runt av vår andliga guide. Byggd på en ås och omgiven på tre sidor av Urubambafloden, är detta Sydamerikas mest kända turistattraktion och ett av de nya sju underverken. Ruinerna ligger i en nationalpark som består av molnregnskog med en mängd lavar, mossor, bromelia-växter, orkidéer och andra epifyter. Slutligen åker vi tillbaka till Aguas Calientes där vi ska övernatta.
Middag på hotellet.
Hotell: El Mapi Hotel Machu Picchu by Inkaterra
Måltider: F/L/M
Dag 4 – måndag den 10 mars 2025
AGUAS CALIENTES
Tillval – Möjlighet att besöka Machu Picchu en andra gång. Ingår ej.
Hotell: El Mapi Hotel Machu Picchu by Inkaterra
Måltider F/M
Dag 5 – tisdag den 11 mars 2025
AGUAS CALIENTES / CUSCO
På morgonen tar vi tåget tillbaka till Ollantaytambo där vi äter lunch. Därefter besöker vi Ollantaytambo som var ett viktigt administrativt centrum under inkatiden och här är det bäst bevarade exemplet på inkastadsplanering. Här kan du se hur inkafolket förenade det andliga med militären. Platsen var strategiskt vald då tre dalar möts här. Ollantaytambo var också en fästning utrustad med murar och torn.
Därefter åker vi vidare till Cusco, som var naveln i det rike som inkafolket kallade Tahuantinsuyo – de fyra hörnen. Idag är det en kolonial stad, byggd på toppen av de enorma murarna från inkatiden.
Hotell: Xima Exclusive Cusco
Måltider: F/L
Dag 6 – onsdag den 12 mars 2025
CUSCO
Halvdagstur i Cusco: katedralen, Qoricancha Inca-templet och de närliggande arkeologiska platserna.
Vi kommer att besöka den kejserliga staden, vi promenerar genom Stortorget, där vi kommer att se katedralen och beundra dess utsökta vestibuler och ovärderliga målningar från Cusco School på 1600- och 1700-talen. Vi fortsätter sedan med ett besök i en av Incan Cuscos mest imponerande byggnader: Qoricancha (det gyllene templet) – ett tempel tillägnat tillbedjan av solguden, vars innerväggar sades ha varit täckta med guld.
Lunch på Tunupa Cusco restaurang.
Efter det börjar vi utforska de närliggande ruinerna: Qenqo, det religiösa centrumet; vi kommer att njuta av en panoramautsikt över Puca-Pucara, den röda fästningen och sedan besöker vi Tambomachay med sina vattenfontäner. Slutligen kommer vi att besöka fästningen Sacsayhuaman, en kolossal struktur av enorma stenar, snidade och monterade tillsammans med otrolig precision; där vi får delta i gamla inkaceremonier och meditation.
Hotell: Xima Exclusive Cusco
Måltider: F/L
Dag 7 – torsdag den 13 mars 2025
CUSCO / PUNO
Transfer från Cusco till Puno med guide
Vi lämnar Cusco tidigt och beger oss österut till Pikillaqta och inkaruinerna i Raqchi med ett tempel tillägnat Wiracocha, som var den högsta guden. Detta tempel tros vara den största byggnaden med ett enda tak, 92 x 25,5 meter. Därefter lunch innan vi fortsätter uppför Vilcanotadalen till vattendelaren och resans högsta punkt (4 317 meter över havet).). Sedan breder den enorma platån “Altiplano”, potatisens ursprungsområde, ut sig. Vi stannar till i Pukara, en viktig ceremoniell plats från Collakulturen långt före inkatiden. Vi kör genom Juliaca, den största staden på den peruanska högplatån, en livlig stad med den enda flygplatsen i området och vidare till Puno (3 810 m över havet) vid Titicacasjöns strand och checkar in på hotellet.
Hotell: Jose Antonio Puno
Måltider: F/L
Dag 8 – fredag den 14 mars 2025
PUNO
Halvdagsbesök på Sillustani arkeologiska plats
På morgonen åker vi till Sillustani som ligger på en halvö i Lake Umayo. Här finns de berömda gravtornen från Collakulturen. Här hoppas vi kunna meditera innan vi återvänder till Puno.
Halvdagsbesök på Aramu Muru.
På eftermiddagen besöker vi portalen i Aramu Muru. Vi börjar med att meditera innan vi utför en ritual till Pachamama (Moder Jord) som alltid ansågs vara en viktig skyddande gudinna. Eftersom denna dag är fullmåne stannar vi till efter mörkrets inbrott så vi måste ta med varma kläder och kuddar.
Hotell: Jose Antonio Puno
Måltider: F
Dag 9 – lördag den 15 mars 2025
PUNO / LIMA
Titicacasjön: Urosöarna och Taquileön
Titicacasjön sägs vara den högsta sjön på jorden med båtar i reguljär trafik. Under heldagsturen besöks de berömda, flytande Urusöarna, men även Taquile, som är en av de större fasta öarna i sjön. Det är en fascinerande plats där de strävar efter att bevara inkatidens traditioner samt den politiska och sociala strukturen. Vi besöker även öns sydspets, där vi tar ett reningsbad i sjön, som även är känd som Mama Cocha – Mother Lake. Vi passar på att meditera på denna fridfulla och magiska plats.
Efter återkomsten till Puno samlar vi ihop våra saker och åker till flygplatsen i Juliaca för att ta kvällsflyget ner till Lima.
Flyg Juliaca/Lima
Ankomst Lima och transfer från Limas flygplats till vårt hotell.
Hotell: Mercure Ariosto Miraflores
Måltider: F/L
Dag 10 – söndag den 16 mars 2025
LIMA
Ledig dag för att njuta av staden på egen hand.
På kvällen åker vi till Huaca Pucllana som är ruinerna från Lima-kulturen långt före inkan. Här ska vi äta vår avskedsmiddag.
Hotell: Mercure Ariosto Miraflores
Måltider: F/M
Dag 11 – måndag den 17 mars 2025
LIMA
Ledig förmiddag därefter besök på Larco museum. Lunch ingår.
Vi beger oss till Pueblo Libre-distriktet och besöker Larco-museet, en 1700-tals herrgård som inrymmer mer än 3 000 år av Perus förcolumbianska historia. Museet har en utomordentligt fin samling guld- och silversmycken och tillbehör som visar den enastående skickligheten hos antika peruanska guld- och silversmeder. Larco-museet innehåller också en berömd samling av erotisk keramisk gravkonst som ger insikter i olika aspekter av förcolumbiansk sexualitet. Lunch på restaurang Café del Museo
Transfer till Limas flygplats för avresa mot Stockholm.
Måltider: F/L
Dag 12 – tisdag den 18 mars 2025
Ankomst Stockholm/Arlanda
Med reservation för ändringar i programmet
Pris per person i dubbelrum: 59.500 SEK
Enkelrumstillägg: 7.000 SEK
Priset innehåller:
- Flygresa i ekonomiklass från Stockholm/Arlanda till Lima tor inkl. flygskatt
skatt - Flygresa i ekonomiklass från Lima – Cusco och Juliaca till Lima
- Utflykter, inträden, aktiviteter samt måltider enligt program
- Övernattning i delat dubbelrum i tio nätter, tre/fyrstjärnigt hotell inkl. frukost
- Flygmåltider (snacks på inrikesflyget)
- Sju luncher exkl. dryck
- Tre middagar exkl. dryck
- Svensktalande färdledare
- Peruanska guider
- Ciceron under resan är Paula Rabenius som leder såväl meditationsstunder samt föreläsningar under ett flertal tillfällen under resan
Priset inkluderar ej:
- Visum (behövs ej för EU-medborgare född inom EU)
- Försäkring
- Vaccination
- Avbeställningsskydd
- Dricks till restauranger, hotell, guider och chaufförer
- Måltidsdryck
- 20% handpenning inom 10 dagar efter bokning, ej återbetalbart
- Slutbetalning 65 dagar innan avresa
- Sista möjliga bokningstillfälle: 15 december 2024
- Begränsat antal platser – Boka i tid för garanterad plats
- Minimum/Maximum antal deltagare: 18
- Priset är baserat på rådande valutakurs 2024-09-06
Obs! Angående entré till Machu Picchu
På grund av det faktum att citadellet i Machu Picchu har begränsad kapacitet och upplever en växande efterfrågan, är det nödvändigt att köpa biljetter i förväg. Biljetter till Machu Picchu utfärdas i resenärens namn, inga ändringar eller modifieringar är tillåtna och de är ej återbetalningsbara, så för att säkra att du får biljett den 9 mars och om du vill göra ett extra besök den 10 mars bör du boka resan snarast, då biljetterna ska betalas vid bokning och vi inte kan boka biljetter till Machu Picchu utan angivande av resenärens namn.
Reseledare
Paula Rabenius
Paula Rabenius är född och uppvuxen i Upplands Väsby utanför Stockholm.
Paula är utbildad i Traditionell Kinesisk Medicin, TCM. Hon arbetar med akupunktur, koppning, Kinesisk Tuina massage samt klassisk massage och healing. Hon verkar även som transmedium och har sin mottagning i Ludvika i Dalarna. Kurser och föredrag håller hon över hela landet.
Paula har genomfört ett flertal resor med grupper till bl.a. Bosniens pyramider, Egypten, Jordanien, men även till Peru 2019. Mer om Paula hittar du på hennes hemsida www.finndinkraft.se och du kan nå henne på följande mailadress: paularabenius@hotmail.com
Presentation guide/reseledare
Lokala, engelsktalande guider