resor-img

Hurtigrutenkryssning längs Norges vackra kust

Maj 2022

SPF planerar för en resa med Hurtigruten i maj 2022 med nedanstående preliminära program om det finns ett tillräckligt stort intresse. Läs nedan och gör en intresseanmälan om du är intresserad så sänder vi dig mer information!

Från arktisk vildmark till världsarvslistad storstadscharm – att segla söderut med Hurtigruten är en fantastisk upplevelse! Vi startar i Kirkenes strax intill ryska gränsen, porten till Barentsregionen och på vägen mot charmiga Bergen ser vi några av världens vackraste öar, höga fjäll, idylliska fiskelägen, fjordlandskap och unik ren natur. Seglingen genom magiska Lofoten, vyerna längs magnifika Helgelandskusten och möjligheten att besöka Nordkap är en klassiker. Hurtigrutens expeditionsteam håller dagligen spännande föredrag om Norges natur och kultur ombord och vår egen erfarna färdledare bistår oss under hela resan.

Dag 1) Tisdag den 10 maj: Stockholm – Kirkenes Idag flyger vi med SAS från Arlanda till Oslo och sedan vidare från Oslo till Kirkenes i norra Norge. Efter en kort transfer checkar vi in på vårt hotell och njuter av vår första gemensamma middag. Övernattning i Kirkenes.

Dag 2) Onsdag den 11 maj: Kirkenes-Berlevåg Kl. 09.00 Efter en god frukost möter vår lokala guide och buss oss för en stadsrundtur i Kirkenes och vi hinner även med en intressant tur till ryska gränsen. Vi tar med vårt bagage på bussen då utflykten slutar vid kajen. Ca. kl. 11.15 stiger vi ombord på MS Kong Harald, en av de mest omtyckta båtarna i Hurtigrutens flotta! Vi kan glädja oss att resa med detta nyrenoverade fartyg, ett lagom stort och personligt skepp. Efter lunchen ombord kopplar vi av och njuter av utsikten över det karga arktiska landskapet. På eftermiddagen lägger fartyget till i Vardø, Norges östligaste hamn. Med kurs söderut går vi sedan längs Varangerhalvön till Båtsfjord, innan vi kommer fram till Berlevåg på kvällen. Här finns en av Norges mest berömda manskör som till största delen består av yrkesfiskare.

Dag 3) Torsdag den 12 maj: Mehamn – Tromsø; Hammerfest och Nordkapp I Honningsvåg kan du som vill, följa med på en utflykt till mytomspunna Nordkap på morgonen. (Bokas i förväg). Båten stannar i Hammerfest, staden som grundades 1789 och som med tiden blev Norges polarhuvudstad och utgångspunkt för många jaktexpeditioner upp till Arktis. Här hittar du den Unescolistade Meridianbågen, ett monument som restes 1854 för att markera den första exakta mätningen av jordklotet. Vi fortsätter söderut mot Øksfjord.

Efter att vi korsat öppet hav gör vi ett kort stopp vid den gamla handelsstationen Skjervøy. På sen kväll lägger vi sedan till i Tromsø, precis i tid för att njuta av en magisk midnattskonsert i Ishavskatedralen för de som bokat detta i förväg.

Dag 4) Fredag den 13 maj: Tromsø – Stamsund; Vesterålen, Trollfjorden och Lofoten Idag har ni möjlighet att följa med på en klassiker i Hurtigrutens utflyktsprogram (bokas i förväg): “En smak av Vesterålen”. Ta del av historien, se orörd natur och upplev några fantastiska sevärdheter som Trondenes kyrka, ett av Norges kulturarv från den sena medeltiden. Ögrupperna i Lofoten och Vesterålen bjuder på några av de mest fantastiska naturupplevelserna under hela resan längs kusten. Lofoten är känd för sin vackra natur med branta fjäll, vildmark och små pittoreska fiskelägen. Följ med i land och besök Hurtigrutenmuseet i Stokmarknes. Vid gott väder besöker vi spektakulära Trollfjorden där de branta klipporna stryker fartygets sidor. Detta är havsörnens rike och här kan de som vill, ta del av en omtyckt havsörnssafari.(Bokas i förväg),

Dag 5) Lördag den 14 maj: Bodø – Rørvik; Polcirkeln och de Syv Søstre Att korsa polcirkeln vid 66°33’N är en speciell upplevelse ombord. Längs Helgelandskusten passerar vi hundratals holmar, bördig jordbruksmark och branta granitväggar. Från däck kan du se det unika fjället Torghatten (258 meter över havet) som är känd för sitt karaktäristiska hål på mitten som skapades under istiden. En annan höjdpunkt är fjällkedjan De Syv Søstre, sju fjäll som är mellan 900 och 1 100 meter höga och som idag gör Helgelandskusten till en av de vackraste platserna i världen.Njut av vacker natur utan dess like!

Dag 5) Söndag den 15 maj: Trondheim – Ålesund; städerna längs västkusten Idag besöker vi Trondheim tidigt på morgonen och tar del av en stadsrundtur med vår egen guide och buss. (inträde i Nidarosdomen ingår ej). När vi är tillbaka ombord seglar vi igenom den majestätiska Trondheimsfjorden ut längs kusten till Kristiansund, Norges Klippfiskhuvidstad. Dess strategiska läge vid havet har gett staden goda förutsättningar för fiske, skeppsbyggnad och oljeindustri. Fartyget korsar öppet hav på väg mot Molde, känd som ”rosornas stad”. Längs vägen kan du se Romsdalsalpernas branta, gråa fjälltoppar.

Dag 6) Måndag den 16 maj Ort: Bergen; Fjordar, glaciärer och Bergen – Stockholm Koppla av och njut den sista dagen ombord innan vi måste checka ut. Se Nordfjorden under den mäktiga Jostedalsglaciären, inloppet till Sognefjorden och skärgården från Fedje in till Bergen. Vi anländer i Bergen kl. 14.30. Bergen är en modern storstad full av liv och rörelse men samtidigt finns mycket av historien och särdragen bevarade. Ett exempel är kvarteret Bryggen som står på Unescos världsarvslista, med färggranna trähus ända från 1300-talet. På kajen väntar vår buss och guide som tar oss ut på en två timmars stadsrundtur innan vi fortsätter till flygplatsen. Fyllda av gemensamma minnen flyger vi nu hem från Bergen till Arlanda. Välkomna hem utvilade och glada.

Option: Den 17 maj firar Norge sin nationaldag. Det är fest, parader och nationaldräkter så långt ögat når. Att uppleva 17 maj i Bergen är en mycket speciell upplevelse! Stanna en natt i Bergen, tid att strosa runt bland de pittoreska gränderna, besöka fiskmarknaden eller det fina nationalakvariet. Åk gärna upp med kugghjulsbanan upp till Flöyen och njut av en vidunderlig utsikt i Bergen!

Intresseanmälan

Jag är intresserad av att åka med på Hurtigrutenkryssning

      Jag samtycker till att mina personuppgifter behandlas enligt integritetspolicyn