Resa

2 september-9 september 2023

Följ med Thoth och Paula (läs mer på Paulas hemsida www.finndinkraft.se  om Thoth) på en magisk resa för kropp och själ till de bosniska pyramiderna och healingtunnlarna. Här får du personligen besöka en av jordens mest högfrekventa platser.

Bosniens pyramid

2 september–9 september 2023

Fullbokad

Bosnien som inspiration

Paula Rabenius, som är färdledare på resan har genomfört ett flertal resor med grupper till Bosniens pyramider, är utbildad i Traditional Chinese Medicine, TCM, verkar även som transmedium och håller kurser och föredrag över hela landet, tar dig med på en olika resor.

Bosnien i korthet

Bosnien-Hercegovina, ofta benämnt enbart Bosnien, ligger på Balkanhalvöns område gränsar till Kroatien, Serbien och Montenegro. Landet utgörs av regionerna Bosnien och Hercegovina och är befolkade av tre konstitutionella folkgrupper; bosniaker, serber och kroater. Landet har en knappt 20 km lång kust längs Adriatiska havet.

Efter att Titos partisaner befriade landet från Nazityskland 1945 blev Bosnien en republik i den nya socialistiska federationen Jugoslavien. Socialismen i Jugoslavien blev säregen eftersom den var självständig från Sovjetunionen. Tito styrde landet fram till sin död 1980.

Bosnien-Hercegovina blev en självständig stat den 5 april 1992 och erkändes som sådan av FN, EU, USA, Ryssland och Kina. Samma dag utbröt krig i landet mellan serber och icke-serber. Internationellt blev kriget ofta kallat för “The Dirty War” på grund av dess ovanliga grymma natur. Kriget tog slampa 1995.

Sammanlagt beräknas att cirka 100 000 människor dödades under kriget. Uppskattningsvis 1,5 miljoner människor flygde landet, medan 1,3 miljoner tvingades på flykt inom landet. Den berömda bron Stari Most i Mostar från 1500-talet förstördes under kriget. Efter kriget rekonstruerades den efter donationer från USA, Kroatien, Nederländerna, Italien och Turkiet. Bron återinvigdes den 23 juli 2004.

Reseguiden Lonely Planet rankade år 2006 Sarajevo på 43:e plats bland världens bästa städer att besöka, nummer 2 på Balkanhalvön efter Aten.

Sarajevo  är huvudstaden i Bosnien och Hercegovina. Sarajevo har ca 642 000 invånare (fyra kommuner) under juni 2008. Kommunens area är 1 900 km² (augusti 2009). Den är belägen på Sarajevofältet (500 meter över havet), omgiven av bergskedjorna Bjelasnica, Igman, Jahorina och Trebevic. Av stadens befolkning är cirka 80 procent bosniaker (muslimer), 10 procent katoliker (oftast kroater), 8 procent ortodoxa serber och 2 procent övriga

Staden blev tidigt känd som mångkulturell då den ansågs förena öst och väst. Den grundades 1461 av osmaner. 1914 mördades den österrikiske ärkehertigen Franz Ferdinand och hans maka i staden, en händelse känd som skotten i Sarajevo och som kom att bli startskottet för första världskriget. 1984 hölls de olympiska vinterspelen i Sarajevo. Bosnien och Hercegovina har föreslagit att staden ska bli ett av Unescos världsarv, med motiveringen att den är “en specifik symbol för universell multikultur”.

Visoko är en stad i centrala Bosnien och Hercegovina belägen mellan Zenica och huvudstaden Sarajevo. Staden har stor betydelse som knutpunkt vid floden Bosna.

Precis intill Visoko som ligger strax utanför huvudstaden Sarajevo ligger de växtbeklädda ”kullarna” som fått arkeologer att rynka pannan. Vad kullarna är, vem som har skapat dem, hur och varför, det råder det delade meningar om. Nu finns det arkeologer som har gjort utgrävningar som tyder på att det är pyramider. De har nämligen hittat organiskt material från en tid långt innan vi började räkna den.

Området ska ha funnits länge, men det var för bara några år sedan 2005, som Dr Semir Osmanagich, antropolog och arkeolog upptäckte pyramiderna. Den jämna lutningen, de tydliga kanterna och de fyra likadana sidorna som pekar åt alla fyra väderstrecken tyckte Dr Osamanagich lite väl distinkta för att kunna vara naturens skapelse. Han hittade flera bevis för att de pyramidliknande kullarna är byggnadsverk och han anser att det är betongblock tillverkade av upphettad sandsten och vatten.

Dr Osamnagich och hans team har funnit fem pyramidliknande byggnader i trakten. Solpyramiden är den högsta, 220 meter. Månpyramiden är 190 meter hög. I området finns också Kärlekspyramiden och Drakpyramiden samt ett område som kallas för Jordens Tempel.

På Solpyramidens topp har man gjort mätningar och hittat en elektromagnetisk stråle på 28 kHz, med en radie på cirka 4,5 meter. Strålen fortsätter vertikalt uppåt, med en styrka som ökar med avståndet. Man vet inte riktigt vad det betyder, men att det finns energi i pyramidområdet har man kunnat mäta. Precis som vid de egyptiska pyramiderna har man i Visoko hittat ett tunnelsystem med en riktning mot pyramiderna. Tunnelsystemet består av ett konglomerat, ett material av hårt pressad sten och sand. Man har kunnat mäta en högre syrehalt ju längre in man kommer i tunnlarna. Högre värden av negativa joner har också uppmätts nere i tunnlarna. Negativa joner lär ha en hälsofrämjande effekt då de neutraliserar bakterier och virus.Man har också hittat helande rum, där man funnit keramiska megalitiska blocket. Ett av dem är en 8 ton tung megalit tillverkad av keramisk sten. I stenen har man genom radar kunnat se en kristall. Varför och hur den placeras där vet man inte, men det anses som en perfekt plats att meditera på.

Bra att veta inför resan

Affärstider

Butiker och banker är allmänna öppna antingen från kl. 07.00 eller 08.00 till kl 07.00. eller 8:00 pm från måndag till fredag ​​​​och från 8:00 till 1:00 pm på lördagar. De flesta butiker kommer att acceptera betalning i Euro-sedlar.

Ambassad

Sveriges ambassad
Ferhadija 20
71000 Sarajevo
Bosnien och Hercegovina

Tel: +387-33-27 60 30
Fax: +387-33-27 60 60

E-post: ambassaden.sarajevo@foreign.ministry.se
Hemsida: www.swedenabroad.com/sarajevo

Ankomst och transfer

Minibussar tar oss till vårt hotell. F ör er som anländer med annat flyg än det som ankommer till Sarajevo kl 19.25 på lördagsmöten ni Paula och gruppen i receptionen på hotellet, då gruppen anländer på lördag kväll.

Apotek

För att hitta ett apotek, fråga om “Apoteka”. I stora centra finns det många av dem, och det finns minst 24 timmar som är öppna 4 timmar om dygnet. Dessa apotek kommer i allmänhet att ha alla vanliga receptbelagda läkemedel tillgängliga. I byar och mindre städer kan du inte hitta ett apotek alls. Om du hittar ett, kanske de inte lagrar vad du behöver.

Bank

Det finns många bankautomater i alla större städer. Amerikanska dollar, brittiska pund, yen och andra stora valutor kan bytas vid bankerna. De byter också dina kvarvarande KMs tillbaka till någon av dessa huvudvalutor. De flesta banker har inte en snabb avgift, men tar en procentandel av det totala beloppet.

VISA och Master accepteras på de flesta ställen, men det är ingen garanti med American Express.

 

Bagageregler hos Norwegian

Incheckat bagage 23 kg,

Handväska max 10 kg tillsammans.

1 undersätesväska

(30 x 20 x 38 cm)

1 överliggande kabinväska

(55 x 40 x 23 cm)

Dricks

Dricks är inte nödvändigt, men uppskattas alltid. Eftersom maten är så billig, och de flesta arbetar så hårt för mycket lite pengar, är det en fin gest att ge dricks i Bosnien. Hur mycket beror på service, men även 1KM kan göra skillnad.

Dricksvatten

Mat och kranvatten är i allmänhet säkert att äta och dricka.

Elektricitet

Elektricitet och eluttag i Bosnien-Hercegovina

 • Spänning: 220 V
 • Frekvens: 50 Hz
 • Typ av stickkontakt: C, F
 • Behövs adapter: Nej, svenskar behöver inte adapter.

Färdledare

Vår färdledare under resan till Bosniens pyramider är Paula Rabenius. Hon finns på plats på flygplatsen för att möta vid ankomsten. Du kan nå Paula på telefon 073-507 54 20 eller maila till paularabenius@hotmail.com

Klädsel

Då resan innebär en hel del promenader varje dag är det viktigt att du har lämpliga och bekväma skor/kängor.

Tagga också med regnkläder, gärna en varm jacka, handskar och en mössa så att du är förberedd för varierande väder och besök i tunnlarna.

Minrisk

Sedan kriget ligger många mol kvar i landet. Tätbefolkade områden anses idag vara säkra att besöka, men vissa områden på landsbygden bedöms fortfarande vara osäkra. Den stående rekommendationen är att i dessa områden inte gå utanför asfalterat eller stensatt område utan guide.

Mobiltelefoni

Bosnien ingår inte i den fria roamingen inom EU/EES (om inte operatören gjort ett särskilt undantag). Kolla med din operatör.

 

Kontantkort

I Bosnien och Hercegovina kan du tyvärr inte använda ditt kontantkort.

Packning

Då resan innebär en hel del promenader varje dag är det viktigt att du har lämpliga och bekväma skor/kängor och gärna hopfällbara gåstavar som du kan packa ner i resväskan, sittunderlag samt en liten ryggsäck som du kan ha med dig varje dag, där du kan packa ner extra kläder, vatten och annat du vill ha med dig under våra vandringar.

Tag också med regnkläder, gärna en varm jacka, handskar och en mössa så att du är förberedd för varierande väder och besök i tunnlarna.

Pass/giltigt ID

Svenska medborgare måste ha giltig resehandling för att resa i Bosnien-Hercegovina.

Giltiga resehandlingar är pass och Nationellt ID-kort som visar ditt medborgarskap. Resehandlingen måste vara giltig minst 90 dagar efter planerad utresa ur Bosnien-Hercegovina.

Resecheckar, debetkort och kreditkort

Möjligheterna att betala med kort är relativt goda men vissa mindre restauranger och affärer tar inte emot betalning med kort. Det finns gott om uttagsautomater.

VISA och Master accepteras på de flesta ställen, men det är ingen garanti med American Express.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar starkt att du beställer Goudas reseförsäkring.

Avbeställningsförsäkring

Vi rekommenderar starkt att du också beställer Goudas avbeställningsförsäkring i händelse av att du skulle bli sjuk innan avresa, då Goudas försäkring gäller ända tills du kliver ombord på planeten.

Försäkringen kostar 6% av resans pris och du beställer hos Grönlandsresor

 info@gronlandsresor.se  08-556 269 70)

Handla

Butiker och banker är allmänna öppna antingen från kl. 07.00 eller 08.00 till kl 07.00. eller 8:00 pm från måndag till fredag ​​​​och från 8:00 till 1:00 pm på lördagar.
De flesta butiker kommer att acceptera betalning med kort.

Sjukförsäkring

Det är viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring inför resa till Bosnien och Hercegovina.

Sjukvården i Bosnien och Hercegovina har lägre standard än vi är vana vid i Sverige. Vid allvarlig sjukdom, multitrauma är det akutmottagningen på närmaste stads sjukhus som man ska uppsöka. I Sarajevo finns en privat klinik som kan anlitas för krämpor som man skulle gå till vårdcentralen med hemma i Sverige. Tänk på att se över ditt försäkringsskydd innan du reser! En sjukhusvistelse, hemtransport etc. kan bli mycket dyrbar om man inte är försäkrad.

Det rekommenderas att kontakta din ambassad om du behöver läkarvård eftersom ambassader brukar ha lista över läkare som har goda erfarenheter med.

En allmän rekommendation är att utlänningar från framförallt Västeuropa bör vaccineras mot Hepatit A+B och fästingar före resan till Bosnien-Hercegovina. Läs mer på 1177:s reseråd .

Iaktta försiktighet med lösdrivande hundar då vissa kan vara aggressiva. Blir man biten av en hund skall bettet omedelbart tvättas med vatten och tvål. Därefter bör man omgående uppsöka läkare för bedömning och ställningstagande till vaccinering eftersom man inte helt kan sluta att rabies finns i landet.

Skattefri shopping

Utlänningar som handlar i Bosnien kan få momsavgiften (VAT) återbetald. Detta innebär en reduktion av upp till 17 % för besökare som lämnar landet inom 3 månader efter att köpet har gjorts. Köpesumman får inte understiga 100 BAM (inkl moms). Mer information om återbetalning av VAT finns på den här länken:  http://www.new.uino.gov.ba/en/VAT%20refund

Telefonnummer som kan vara bra att ha:

 • Grönlandsresors journummer: +46 735 00 24 12. Om ni får problem kontakta i första hand är färdledare Paula, men om det inte går att lösa på plats kontakta Grönlandsresor.Numret är igång 24 timmar om dygnet men det kan hända att vi inte svarar omedelbart , lämna i så fall ett meddelande och information vad som är problemet och hur vi kan nå är.
 • Landskod: +387, Sarajevos riktnummer 033
 • Medicinskt nödfall: 124
 • Polis: 122
 • Brandkår: 123
 • Flygplatsen i Sarajevo: 033–289 100
 • Sarajevo busstation: 033-21 31 00, 033-21 30 10
 • Lukavica/Östra Sarajevo busstation: 057 317 377
 • Vägservice: 1282
 • Taxi: 1522, 1516, 033-663 555, 033-660 666

Tidskillnad

+0 timmar

Vaccination

En allmän rekommendation är att utlänningar från framförallt Västeuropa bör vaccineras mot Hepatit A+B och fästingar före resan till Bosnien-Hercegovina. Läs mer på 1177:s reseråd.

Angående covid-vaccinering så vet vi i dagsläget inte vilka krav som bosniska myndigheter kommer att ha när det är dags för avresa. För planering så är det bra om ni lämnar besked om ni är vaccinerade eller inte och om ni har planer på att vaccinera är.

Ang Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Håll dig uppdaterad om läget i Bosnien genom att gå in på Sweden Abroad regelbundet inför avresan till Bosnien  https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/bosnien-och-hercegovina /reseinformation/covid-19-l%C3%A4gesbild-och-reseinformation/

Du ansvarar, bokar ordnar och bekostar själv att du har giltigt negativt PCR-test, vaccinationspass, certifikat att du återhämtar dig från Covid-19 eller enligt de särskilda resebestämmelser som gäller vid avresa till Bosnien.

Valuta

Konvertibilna marka är den valuta som används i Bosnien och Hercegovina. Sedlar förekommer i två olika utföranden, ett som utfärdats av federationen Bosnien och Hercegovina och ett som utfärdats av Republika Srpska. Båda är dock giltiga i hela landet. Valutan infördes juni 1998 och ersatte bosnisk och hercegovinsk dinar, kroatiska kuna och serbiska dinar som ett resultat av Daytonavtalet. Valutan har en snabb växelkurs sedan 2002 till 0,511 euro (EUR €).

Valörer

 • mynt: 1, 2 och 5 marka
 • underenhet: 5, 10, 20 och 50 feninga
 • sedlar: 10, 20, 50, 100 och 200 maraka

Väder

Väder i Sarajevo

Reseöversikt

(preliminära flygtider)

 Resa 2023

Lördagen den 2 september 2023

Avresa från Stockholm Arlanda 16.45 med D84343
Ankomst till flygplatsen i Sarajevo 19.25

Transfer till hotellet – Incheckning på hotellet.

Söndagen den 3 september 2023

Guidad tur i Sarajevo

Måndagen den 4 september 2023

Guidad tur i tunnlarna och att på egen hand utforska tunnlarna

Resten av dagen ledig tid

Tisdagen den 5 september 2023

Solpyramiden

Onsdagen den 6 september 2023

Zavidovici – Stone Spheres park

Torsdag den 7 september 2023

Tumulus, Stentemplet och Månpyramiden

Besök Ravne (healingtunnlarna)

Fredag ​​den 8 september 2023

Besök Drakpyramiden och om tillstånd ges Kärlekspyramiden

Ravne (healingtunnlarna)

Lördag den 9 september 2023

Besök i tunnlarna

Transfer till flygplatsen i Sarajevo

Avresa med D84344 kl 20.10

Ankomst Stockholm/Arlanda kl 22.50

Med reservation för ändringar i programmet

Program 2 september – 9 september 2023


Följ med Thoth och Paula på en magisk resa för kropp och själ till de Bosniska pyramiderna och healingtunnlarna. Här får du personligen besöka en av jordens mest högfrekventa platser.

Preliminärt program

Dag 1 – Lördag den 2 september 2023

Avresa från Stockholm Arlanda 16.45 med D84343 Ankomst till flygplatsen i Sarajevo 19.25

Transfer till hotellet – Incheckning på hotellet.

Dag 2 – Söndag den 3 september 2023

Guidad tur i Sarajevo

Dag 3 – Måndag den 4 september 2023

Besök i tunnlarna. Guidad tur och tid att på egen hand att utforska tunnlarna.

Resten av dagen ledig.

Dag 4 – Tisdag den 5 september 2023

Avresa ca 09.00 till utgrävningarna på Solpyramiden, därefter vidare resa upp till solpyramidens topp.
Vi vandrar tillsammans sista biten upp till toppen. Om vädret tillåter mediterar vi på pyramidens topp och Thoth kommer att tala med oss​​och hjälpa oss att höja vår frekvens.

Lunch

Utforska tunnlarna på egen hand

De som önskar följer med på en gemensam middag på kvällen (ingår ej i priset).

Dag 5 – Onsdag den 6 september 2023

Avresa 09.00 till Zavidovici (resan tar ca 1,5 tim)
Vi besöker denna magiska dal med ca 15 st stenkulor i olika storlekar. Här finns möjlighet att samtala och meditera med Thoth.

Lunch i parken.

Vi besöker också den stora stenen som hittats alldeles nyligen. Den ligger ca 4 km från första stopp.
Återresa till Visoko. Besök i tunnlarna.

Middag (tillsammans eller var och en, ingår ej i priset)

Dag 6 – Torsdag den 7 september 2023

Guidad tur i Visoko till Tumulus, Stentemplet och vidare till Månpyramiden. Vi kommer att stanna på vägen och få veta mer om alla pyramider (Tempel of Mother Earth, The Dragon and the Pyramid of Love som visa på håll). Vi går upp tillsammans till Månpyramidens topp där vi mediterar och samtalar med Thoth.
Lunch på toppen av Månpyramiden.

Besök i tunnlarna.

Middag (tillsammans eller var och en, ingår ej i priset)

Dag 7 – Fredag ​​den 8 september 2023

Vi besöker Drakpyramiden och om vi lyckas få tillstånd besöker även Kärlekspyramiden.

Lunch

Besök i tunnlarna och parken.

Middag (tillsammans eller var och en, ingår ej i priset)

Dag 8 – Lördag den 9 september 2023

Besök i tunnlarna

Transfer till flygplatsen i Sarajevo och hemresa

Avresa kl 20.10 med D84344

Ankomst Stockholm/Arlanda kl 22.50

Med reservation för ändringar i programmet

Paula Rabenius

Paula är utbildad i Traditional Chinese Medicine, TCM. Hon arbetar med akupunktur, koppning, Kinesisk Tuina massage samt klassisk massage och healing. Hon verkar även som transmedium och har sin mottagning i Ludvika i Dalarna. Kurser och föredrag håller hon över hela landet.

Paula har genomför ett flertal resor med grupper till Bosniens pyramider. Mer om Paula hittar du på hennes hemsida www.finndinkraft.se och du kan nå henne på följande mailadress: paularabenius@hotmail.com

Fakta & Priser

Bosnien med Paula Rabenius

Pris per person:

 • 2 nätter på hotell Europe 5* i Sarajevo, 5 nätter i lägenhet i Visoko  17.200 i dubbelrum med delat badrum (2 st rum)
 • 2 nätter på hotell Europe 5* i Sarajevo, 5 nätter i lägenhet i Visokoo 17.900 i dubbelrum med eget badrum (3 st rum)
 • 2 nätter på hotell Europe 5* i Sarajevo, 5 nätter i lägenhet i Visoko 18.900 i enkelrum med eget badrum (5 st rum)

Priset innehåller:

 • Flyg ToR Stockholm-Sarajevo
 • Transfer från och till flygplats vid ankomst och avresa i Sarajevo
 • 2 nätter på hotell Europe 5* i Sarajevo
 • 5 nätter i lägenheter i Visoko, tillgängliga rum:
 • 17.200 i dubbelrum med delat badrum (2 st rum)
 • 17.900 i dubbelrum med eget badrum (3 st rum)
 • 18.900 i enkelrum med eget badrum (5 st rum)
 • 7 Frukost
 • 4 Luncher 
 • Utflykter, inträden, aktiviteter enligt program
 • Paula Rabenius är vår ciceron under dagarna i Bosnien

Priset inkluderar ej:

 • Avbeställningsförsäkring
 • Reseförsäkring 

 

För att resan till Bosniens pyramider ska genomföras 2-9 september 2022 krävs 15 betalande. Samtliga priser är baserade på rådande valutakurser den 1 mars 2023.

Guide

Lokala, engelsktalande guider vid besök på Solpyramiden, i tunnlarna och på Månpyramiden.

Galleri

Frågor om resan?

Vår färdledare under resan till Bosniens pyramider är Paula Rabenius. Har ni några frågor om resans program och innehåll, ring Paula Rabenius (inte Grönlandsresor, då Paula är mest insatt i resans upplägg) Hon kan svara på alla typer av frågor när det gäller innehåll och upplägg av resan. Paula är anträffbar för det mesta efter kl 17 på telefon 073-507 54 20 eller maila dina frågor till paularabenius@hotmail.com

Jag är textblock. Klicka på knappen Redigera för att ändra denna text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Jag är textblock. Klicka på knappen Redigera för att ändra denna text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Jag är textblock. Klicka på knappen Redigera för att ändra denna text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Jag är textblock. Klicka på knappen Redigera för att ändra denna text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.