Bosniens pyramider 2021

6-10 september 2021

Bosnien som inspiration

Paula Rabenius, som är färdledare på resan har genomfört ett flertal resor med grupper till Bosniens pyramider, är utbildad i Traditional Chinese Medicine, TCM, verkar även som transmedium och håller kurser och föredrag över hela landet, tar dig med på en olika resor till Bosniens pyramider under 2020.

Bosnien i korthet

Bosnien-Hercegovina, ofta benämnt enbart Bosnien, ligger på Balkanhalvön området gränsar till Kroatien, Serbien och Montenegro. Landet utgörs av regionerna Bosnien och Hercegovina och är befolkade av tre konstitutionella folkgrupper; bosniaker, serber och kroater. Landet har en knappt 20 km lång kust längs Adriatiska havet.

Efter att Titos partisaner befriade landet från Nazityskland 1945 blev Bosnien en republik i den nya socialistiska federationen Jugoslavien. Socialismen i Jugoslavien blev säregen eftersom den var självständig från Sovjetunionen. Tito styrde landet fram till sin död 1980.

Bosnien-Hercegovina blev en självständig stat den 5 april 1992 och erkändes som sådan av FN, EU, USA, Ryssland och Kina. Samma dag utbröt krig i landet mellan serber och icke-serber. Internationellt blev kriget ofta kallat för “The Dirty War” på grund av dess ovanligt grymma natur. Kriget tog slut 1995.

Sammanlagt beräknas att cirka 100 000 människor dödades under kriget. Uppskattningsvis 1,5 miljon människor flydde landet, medan 1,3 miljoner tvingades på flykt inom landet. Den berömda bron Stari Most i Mostar från 1500-talet förstördes under kriget. Efter kriget rekonstruerades den efter donationer från USA, Kroatien, Nederländerna, Italien och Turkiet. Bron återinvigdes den 23 juli 2004.

Reseguiden Lonely Planet rankade år 2006 Sarajevo på 43:e plats bland världens bästa städer att besöka, nummer 2 på Balkanhalvön efter Aten.

Sarajevo är huvudstaden i Bosnien och Hercegovina. Sarajevo har ca 642 000 invånare (fyra kommuner) under juni 2008. Kommunens area är 1 900 km² (augusti 2009). Den är belägen på Sarajevofältet (500 meter över havet), omgiven av bergskedjorna Bjelasnica, Igman, Jahorina och Trebevic. Av stadens befolkning är cirka 80 procent bosniaker (muslimer), 10 procent katoliker (oftast kroater), 8 procent ortodoxa serber och 2 procent övriga

Staden blev tidigt känd som mångkulturell då den ansågs förena öst och väst. Den grundades 1461 av osmaner. 1914 mördades den österrikiske ärkehertigen Franz Ferdinand och hans maka i staden, en händelse känd som skotten i Sarajevo och som kom att bli startskottet för första världskriget. 1984 hölls de olympiska vinterspelen i Sarajevo. Bosnien och Hercegovina har föreslagit att staden ska bli ett av Unescos världsarv, med motiveringen att den är “en specifik symbol för universell multikultur”.

Visoko är en stad i centrala Bosnien och Hercegovina belägen mellan Zenica och huvudstaden Sarajevo. Staden har stor betydelse som knutpunkt vid floden Bosna.

Precis intill Visoko som ligger strax utanför huvudstaden Sarajevo ligger de växtbeklädda ”kullarna” som fått arkeologer att rynka pannan. Vad kullarna är, vem som har skapat dem, hur och varför, det råder det delade meningar om. Nu finns det arkeologer som har gjort utgrävningar som tyder på att det är pyramider. De har nämligen hittat organiskt material från en tid långt innan vi började räkna den.

Området ska ha funnits länge, men det var för bara några år sedan 2005, som Dr Semir Osmanagich, antropolog och arkeolog upptäckte pyramiderna. Den jämna lutningen, de tydliga kanterna och de fyra likadana sidorna som pekar åt alla fyra väderstrecken tyckte Dr Osamanagich lite väl distinkta för att kunna vara naturens skapelse. Han hittade flera bevis för att de pyramidliknande kullarna är byggnadsverk och han anser att det är betongblock tillverkade av upphettad sandsten och vatten.

Dr Osamnagich och hans team har funnit fem pyramidliknande byggnader i trakten. Solpyramiden är den högsta, 220 meter. Månpyramiden är 190 meter hög. I området finns också Kärlekspyramiden och Drakpyramiden samt ett område som kallas för Jordens Tempel.

På Solpyramidens topp har man gjort mätningar och hittat en elektromagnetisk stråle på 28 kHz, med en radie av cirka 4,5 meter. Strålen fortsätter vertikalt uppåt, med en styrka som ökar med avståndet. Man vet inte riktigt vad det betyder, men att det finns energier i pyramidområdet har man kunnat mäta. Precis som vid de egyptiska pyramiderna har man i Visoko hittat ett tunnelsystem med en riktning mot pyramiderna. Tunnelsystemet består av ett konglomerat, ett material av hårt pressad sten och sand. Man har kunnat mäta en högre syrehalt ju längre in man kommer i tunnlarna. Högre värden av negativa joner har också uppmätts nere i tunnlarna. Negativa joner lär ha en hälsofrämjande effekt då de neutraliserar bakterier och virus. Man har också hittat helande rum, där man funnit keramiska megalitiska block. Ett av dem är en 8 ton tung megalit tillverkad av keramisk sten. I stenen har man genom radar kunnat se en kristall. Varför och hur den placerats där vet man inte, men det anses som en perfekt plats att meditera på.

Bra att veta inför resan

Affärstider

Butiker och banker är vanligtvis öppna antingen från kl. 07.00 eller 08.00 till kl 07.00. eller 8:00 p.m. från måndag till fredag och från 8:00 till 1:00 p.m. på lördagar. De flesta butiker kommer att acceptera betalning i Euro-sedlar.

Ambassad

Embassy of Sweden
Ferhadija 20
71000 Sarajevo
Bosnia and Herzegovina

Tel: +387-33-27 60 30
Fax: +387-33-27 60 60

E-post: ambassaden.sarajevo@foreign.ministry.se
Hemsida: www.swedenabroad.com/sarajevo

Ankomst och transfer

Paula möter på flygplatsen i Sarajevo och minibussar tar oss till vårt hotell i Visoko, som ligger 22 km från flygplatsen. För er som anländer med annat flyg än det som ankommer till Sarajevo kl 20.45 på lördag möter ni Paula och gruppen i receptionen på hotellet, då gruppen anländer dit på lördag kväll.

Apotek

För att hitta ett apotek, fråga om “Apoteka”. I stora centra finns det många av dem, och det finns vanligtvis minst en som är öppen 24 timmar om dygnet. Dessa apotek kommer i allmänhet att ha alla vanliga receptbelagda läkemedel tillgängliga. I byar och mindre städer kan du inte hitta ett apotek alls. Om du hittar ett, kanske de inte lagrar vad du behöver.

Banker

Det finns många bankautomater i alla större städer. Amerikanska dollar, brittiska pund, yen och andra stora valutor kan bytas vid bankerna. De byter också dina kvarvarande KMs tillbaka till någon av dessa huvudvalutor. De flesta banker har inte en fast avgift, men tar en procentandel av det totala beloppet.

VISA och Master accepteras på de flesta ställen, men det är ingen garanti med American Express.

Dricks

Dricks är inte nödvändigt, men uppskattas alltid. Eftersom maten är så billig, och de flesta arbetar så hårt för mycket lite pengar,är det en fin gest att ge dricks i Bosnien. Hur mycket beror på service, men även 1KM kan göra skillnad.

Dricksvatten

Mat och kranvatten är i allmänhet säkert att äta och dricka.

Elektricitet

Elektricitet och eluttag i Bosnien-Hercegovina

 • Spänning: 220 V
 • Frekvens: 50 Hz
 • Typ av stickkontakt: C, F
 • Behövs adapter: Nej, svenskar behöver inte adapter.

Färdledare

Vår färdledare under resan till Bosniens pyramider är Paula Rabenius. Hon finns på plats på flygplatsen för att möta er vid ankomsten. Du kan nå Paula på telefon 073-507 54 20 eller maila till paularabenius@hotmail.com

Klädsel

Då resan innebär en hel del promenader varje dag är det viktigt att du har lämpliga och bekväma skor/kängor.

Tag också med regnkläder, gärna en varm jacka, handskar och en mössa så att du är förberedd för varierande väder och besöket i tunnlarna.

Minrisk

Sedan kriget ligger många minor kvar i landet. Tätbefolkade områden anses idag vara säkra att besöka, men vissa områden på landsbygden bedöms fortfarande vara osäkra. Den stående rekommendationen är att i dessa områden inte gå utanför asfalterat eller stensatt område utan guide.

Mobiltelefoni

Bosnien ingår inte i den fria roamingen inom EU/EES (om inte operatören gjort ett särskilt undantag). Kolla med din operatör.

Nedan finns Telias samtalstaxa

Ta emot samtal i Bosnien och Hercegovina

 • Samtal 10 kr/min

Meddelanden i Bosnien och Hercegovina

 • Skicka sms 4 kr
 • Skicka mms 10 kr
 • Ta emot mms 10 kr

Samtal till Sverige från Bosnien och Hercegovina

 • Samtal 25 kr/min
 • Öppningsavgift 0.99 kr

Samtal inom Bosnien och Hercegovina

 • Samtal 25 kr/min
 • Öppningsavgift 0.99 kr

Surf

I Bosnien och Hercegovina kan du använda 25 MB för 99 kr/dygn. Pris per MB upp till dagstaxan är 50 kr. Vill du surfa mer än 25 MB kan du göra ett aktivt val genom att köpa till mer surf (25 MB för 99 kr).

Kontantkort

I Bosnien och Hercegovina kan du tyvärr inte använda ditt kontantkort.

Packning

Då resan innebär en hel del promenader varje dag är det viktigt att du har lämpliga och bekväma skor/kängor och gärna hopfällbara gåstavar som du kan packa ner i resväskan, sittunderlag samt en liten ryggsäck som du kan ha med dig varje dag, där du kan packa ner extra kläder, vatten och annat du vill ha med dig under våra vandringar.

Tag också med regnkläder, gärna en varm jacka, handskar och en mössa så att du är förberedd för varierande väder och besöket i tunnlarna.

Pass/giltigt ID

Svenska medborgare måste ha giltig resehandling för att resa in i Bosnien-Hercegovina.

Giltiga resehandlingar är pass och Nationellt ID-kort som visar ditt medborgarskap. Resehandlingen måste vara giltig minst 90 dagar efter planerad utresa ur Bosnien-Hercegovina.

Resecheckar, debetkort och kreditkort

Möjligheterna att betala med kort är relativt goda men vissa mindre restauranger och affärer tar inte emot betalning med kort. Det finns gott om uttagsautomater.

VISA och Master accepteras på de flesta ställen, men det är ingen garanti med American Express.

Reseförsäkring

 • I resan ingår Goudas reseförsäkring som omfattar:
 • Reseskydd för pandemier/epidemier eller händelser som är kopplade till Covid-19
 • Gäller trots UD:s avrådan (Gouda undantar inte pandemier eller epidemier)
 • Ersätter sjukvård, hemtransport etc om du insjuknar i Covid 19 eller annan sjukdom/olycksfall under din resa
 • Kommer du inte hem som planerat på grund av att du blir sjuk ersätter försäkringen merkostnader som kan uppstå, t ex kost, logi och nya flygbiljetter

Nyheten med Goudas försäkring är att om du sätts i karantän på resmålet och inte kan resa hem som planerat trots att du inte är sjuk, så gäller försäkringen om du plötsligt och oförutsett sätts i karantän av en utländsk myndighet på resan på grund av Covid 19 oavsett om du är smittad eller ej. Gouda är i skrivande stund det enda försäkringsbolaget i hela Norden som ersätter karantänkostnaden om du själv inte är sjuk.

Försäkringen ersätter merkostnader i samband med karantän, exempel på en merkostnad kan vara kostnader för hotell, mat och ny flygbiljett hem, om du inte kan resa hem som planerat. Försäkringen ersätter max 30.000 kr per person eller max 100.000 kr för en hel familj.

 

Avbeställningsförsäkring

Vi rekommenderar starkt att du också beställer Goudas avbeställningsförsäkring i händelse av att du skulle bli sjuk innan avresa, då Goudas försäkring gäller ända tills du kliver ombord på planet.

Försäkringen kostar 6% av resans pris och du beställer den hos Grönlandsresor

(info@gronlandsresor.se 08-556 269 70)

Shopping

Butiker och banker är vanligtvis öppna antingen från kl. 07.00 eller 08.00 till kl 07.00. eller 8:00 p.m. från måndag till fredag och från 8:00 till 1:00 p.m. på lördagar.
De flesta butiker kommer att acceptera betalning med kort.

Sjukförsäkring

Det är viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring inför resa till Bosnien och Hercegovina.

Sjukvården i Bosnien och Hercegovina har lägre standard än vi är vana vid i Sverige. Vid allvarligare sjukdom, multitrauma är det akutmottagningen på närmaste stads sjukhus som man skall uppsöka. I Sarajevo finns en privat klinik som kan anlitas för krämpor som man skulle gå till vårdcentralen med hemma i Sverige. Tänk på att se över ditt försäkringsskydd innan du reser! En sjukhusvistelse, hemtransport etc. kan bli mycket dyrbar om man inte är försäkrad.

Det rekommenderas att kontakta din ambassad om du behöver läkarvård eftersom ambassader brukar ha listor över läkare som de har goda erfarenheter med.

En allmän rekommendation är att utlänningar från framförallt Västeuropa bör vaccineras mot Hepatit A+B och fästingar före resan till Bosnien-Hercegovina. Läs mer på 1177:s reseråd.

Iaktta försiktighet med lösdrivande hundar då vissa kan vara aggressiva. Blir man biten av en hund skall bettet omedelbart tvättas med vatten och tvål. Därefter bör man omgående uppsöka läkare för bedömning och ställningstagande till vaccinering eftersom man inte helt kan utesluta att rabies finns i landet.

Tax-free shopping

Utlänningar som handlar i Bosnien kan få momsavgiften (VAT) återbetald. Detta innebär en reduktion av upp till 17 % för besökare som lämnar landet inom 3 månader efter att köpet har gjorts. Köpesumman får inte understiga 100 BAM (inkl moms). Mer information om återbetalning av VAT finns på den här länken: http://www.new.uino.gov.ba/en/VAT%20refund

Telefonnummer som kan vara bra att ha:

 • Grönlandsresors journummer: +46 735 00 24 12. Om ni får problem kontakta i första hand er färdledare Paula, men om det inte går att lösa på plats kontakta Grönlandsresor.Numret är igång 24 timmar om dygnet men det kan hända att vi inte svarar omedelbart, lämna i så fall ett meddelande och information vad som är problemet och hur vi kan nå er.
 • Landskod: +387, Sarajevos riktnummer 033
 • Medicinskt nödfall: 124
 • Polis: 122
 • Brandkår: 123
 • Flygplatsen i Sarajevo: 033–289 100
 • Sarajevo busstation: 033-21 31 00, 033-21 30 10
 • Lukavica/Östra Sarajevo busstation: 057 317 377
 • Vägservice: 1282
 • Taxi: 1522, 1516, 033-663 555, 033-660 666

Tidsskillnad

+0 timmar

Vaccination

En allmän rekommendation är att utlänningar från framförallt Västeuropa bör vaccineras mot Hepatit A+B och fästingar före resan till Bosnien-Hercegovina. Läs mer på 1177:s reseråd.

Angående covid-vaccinering så vet vi i dagsläget inte vilka krav som Bosniska  myndigheterna kommer att ha  när det är dags för avresa. För planering så är det bra om ni lämnar besked om ni är vaccinerade eller inte och om ni har planer på att vaccinera er.

Nyheter 27.4 2021 om Coronaviruset i Bosnien och Hercegovina

Oavsett nationalitet kan medborgare i andra länder resa till Bosnien-Hercegovina, men passageraren måste presentera vid gränsen ett intyg om ett negativt COVID-19-test som inte har tagits för mer än 48 timmar sedan. På grund av coronapandemin kan situationen och restriktionerna förändras snabbt och oförutsägbart och de bör verifieras av lokala myndigheter. Resenärer bör notera att staten Bosnien och Hercegovina består av två politiska entiteter med egna förvaltningar och författningar: Federationen Bosnien och Hercegovina (BiH), serbiska Republika Sprska (RS) och utöver dem distriktet Brčko som har självstyre.

Inresa: Oavsett nationalitet kan medborgare i andra länder resa till Bosnien-Hercegovina, men passageraren måste presentera vid gränsen ett intyg om ett negativt COVID-19-test som inte har tagits för mer än 48 timmar sedan.

Utegångsförbud: När man rör sig ute eller i allmänna utrymmen ska man hålla minst 2 meters avstånd till andra människor, utegångsförbud vid 23-05.

Samlingsbegränsningar: Lokala begränsningar varierar beroende på region och bör kontrolleras med lokala myndigheter i BiH.

Skyddsmasker: Det är obligatoriskt att ha munskydd på allmänna platser.

Trafiken: Kollektivtrafiken fungerar. Sarajevos flygplats  fungerar..

Tjänster: Tjänster fungerar nästan normalt (restauranger och kafeer har öppnat, affärer och köpcentret, frisörsalonger, skönhetssalonger och andra småföretagare har öppet).

Sanktioner för brott mot restriktionerna: Om man bryter mot isoleringskravet eller de andra bestämmelserna blir man bötfälld.

Bra att veta: Restriktioner på grund av coronaviruset kan vid behov skärpas i hela landet eller delar av det, också på kort varsel (mindre än 24 h). Alla som befinner sig i landet ska följa de lokala myndigheternas rekommendationer om säkerhet och hygien.

Håll dig själv uppdaterad om läget i Bosnien på den här länken https://um.fi/nyheter-om-coronaviruset/-/asset_publisher/GRSnUwaHDPv5/content/koronavirusuutiset-bosnia-hertsegovinassa/384951

Grönlandsresor har ett avtal med Vaccina som ger ett reducerat pris på Covid-19 test.. Vaccina har testfaciliteter på Arlanda.

Valuta

Konvertibilna marka är den valuta som används i Bosnien och Hercegovina. Sedlar förekommer i två olika utföranden, ett som utfärdas av federationen Bosnien och Hercegovina och ett som utfärdas av Republika Srpska. Båda är dock giltiga i hela landet. Valutan infördes juni 1998 och ersatte bosnisk och hercegovinsk dinar, kroatisk kuna och serbisk dinar som ett resultat av Daytonavtalet. Valutan har en fast växelkurs sedan 2002 till 0,511 euro (EUR €).

Valörer

 • mynt: 1, 2 och 5 marka
 • underenhet: 5, 10, 20 och 50 feninga
 • sedlar: 10, 20, 50, 100 och 200 maraka

Väder

Väder i Sarajevo

Reseöversikt

(preliminära flygtider)

Resa  2021

Måndag den  6 septembetr

Avresa Stockholm/Arlanda med Austrian Airlines kl 09.35

Ankomst Wien kl 11.50

Avång med Austraian Airlines från Wien kl 13.15

Ankomst Sarajevo kl 14.20

Tisdag den 7 september
Solpyramiden och Ravne (healingtunnlarna)

 

Onsdag den 8 september
Zavidovici – Stone Spheres park

 

Torsdag den 9 september
Tumulus, Stentemplet och Månpyramiden Ravne (healingtunnlarna)

 

Fredag den 10 september 
Transfer till flygplatsen i Sarajevo
Buss avgår från hotellet till flygplatsen

Avresa med Lufthansa  från Sarajevo kl 12.30

Ankomst till Frankfurt  kl 14.20

Avresa från Frankfurt kl  15.10

Ankomst Arlanda kl 17.15

Program 6-10 september 2021


Följ med Thoth och Paula på en magisk resa för kropp och själ till de Bosniska pyramiderna och healingtunnlarna. Här får du personligen besöka en av jordens mest högfrekventa platser.

Dag 1 – Måndag den 6 september

Ankomst måndag kl kl 14.20 till flygplatsen i Sarajevo.
Transfer till hotellet, som ligger 22 km från flygplatsen.
Incheckning på hotellet och kvällen fri.
De som önskar följer med på en gemensam middag på kvällen (ingår ej i priset).

Dag 2 – Tisdag den 7 september

Avresa ca 09.00 till utgrävningarna på Solpyramiden, därefter vidare resa upp till solpyramidens topp. Vi vandrar tillsammans sista biten upp till toppen. Om vädret tillåter mediterar vi på pyramidens topp och Thoth kommer att tala med oss och hjälpa oss att höja vår frekvens.

Lunch

Besök i tunnlarna. Guidad tur och tid att på egen hand att utforska tunnlarna.

De som önskar följer med på en gemensam middag på kvällen (ingår ej i priset).

Dag 3 – Onsdag den 8 september

Avresa 09.00 till Zavidovici (resan tar ca 1,5 tim)
Vi besöker denna magiska dal med ca 15 st stenkulor i olika storlekar. Här finns möjlighet att samtala och meditera med Thoth.
Lunch i parken.
Vi besöker också den stora stenen som hittats alldeles nyligen. Den ligger ca 4 km från första stoppet.
Återresa till Visoko
Middag (tillsammans eller var och en, ingår ej i priset)

Dag 4 – Torsdag den 9 september

Guidad tur i Visoko till Tumulus, Stentemplet och vidare till Månpyramiden. Vi kommer att stanna på vägen och få veta mer om samtliga pyramider (Tempel of Mother Earth, The Dragon and the Pyramid of Love som visas på håll). Vi går upp tillsammans till Månpyramidens topp där vi mediterar och samtalar med Thoth.
Lunch på toppen av Månpyramiden

Dag 5 – Fredag den 10 september

Buss avgår från hotellet till flygplatsen
Avresa med flyg kl 12.30
Ankomst Arlanda kl 17.15

Då resan innebär en hel del promenader varje dag är det viktigt att du har lämpliga och bekväma skor/kängor och gärna hopfällbara gåstavar som du kan packa ner i resväskan, sittunderlag samt en liten ryggsäck som du kan ha med dig varje dag, där du kan packa ner extra kläder, vatten och annat du vill ha med dig under våra vandringar.
Tag också med regnkläder, gärna en varm jacka, handskar och en mössa så att du är förberedd för varierande väder och besöket i tunnlarna.

Med reservation för ändringar i programmet

Paula Rabenius

Paula är utbildad i Traditional Chinese Medicine, TCM. Hon arbetar med akupunktur, koppning, Kinesisk Tuina massage samt klassisk massage och healing. Hon verkar även som transmedium och har sin mottagning i Ludvika i Dalarna. Kurser och föredrag håller hon över hela landet.

Paula har genomför ett flertal resor med grupper till Bosniens pyramider. Mer om Paula hittar du på hennes hemsida www.finndinkraft.se och du kan nå henne på följande mailadress: paularabenius@hotmail.com

Fakta & Priser

Bosnien med Paula Rabenius

Pris per person för resan
6-10 september 2021 14.490 SEK Trestjärnigt hotell

Priset inkluderar:

 • Flyg ToR Stockholm-Sarajevo
 • Transfer från och till  flygplats vid ankomst och avresa i Sarajevo
 • Hotel Pyramid of the Sun (3-stjärnigt): del i dubbelrum (4 nätter)
 • 4 Frukost
 • 4 Luncher (varav ett lunchpaket)
 • Utflykter, inträden, aktiviteter enligt program
 • Paula Rabenius är vår ciceron under dagarna i Bosnien
 • Reseförsäkring inkl semestergaranti och karantänskydd

Tillägg:

 • Enkelrum om tillgängligt, 325 SEK

Priset inkluderar ej:

 • Avbeställningsförsäkring
 • Avbeställningsskydd

För att resan till Bosniens pyramider ska genomföras 6-10 september 2021 krävs 18 betalande. Samtliga priser är baserad på rådande valutakurs den 31 januari 2021.

Guide

Lokala, engelsktalande guider vid besök på Solpyramiden, i tunnlarna och på Månpyramiden.

Resa

6-10 september 2021

Följ med Thoth och Paula (läs mer på Paulas hemsida www.finndinkraft.se om Thoth) på en magisk resa för kropp och själ till de Bosniska pyramiderna och healingtunnlarna. Här får du personligen besöka en av jordens mest högfrekventa platser.

Galleri

Frågor om resan?

Vår färdledare under resan till Bosniens pyramider är Paula Rabenius. Har ni några frågor om resans program och innehåll, ring Paula Rabenius (inte Grönlandsresor, då Paula är mest insatt i resans upplägg) Hon kan svara på alla typer av frågor när det gäller innehåll och upplägg av resan. Paula är anträffbar för det mesta efter kl 17 på telefon 073-507 54 20 eller maila dina frågor till paularabenius@hotmail.com