SPF-resa med Hurtigruten

10–17 maj 2022

 

Upptäck magin i det norska landskapet med Hurtigruten
Från arktisk vildmark till världsarvslistad storstadscharm – att segla söderut med Hurtigruten är en fantastisk upplevelse!
Vi startar i Kirkenes strax intill ryska gränsen, porten till Barentsregionen och på vägen mot UNESCO listade Bergen ser vi några av världens vackraste öar, höga fjäll, idylliska fiskelägen, fjordlandskap och unik ren natur.
Seglingen fortsätter genom magiska Lofoten, vyerna längs magnifika Helgelandskusten och möjligheten att besöka Nordkap är en klassiker.
Hurtigrutens expeditionsteam håller dagligen spännande föredrag om Norges natur och kultur ombord. Som rungande höjdpunkt får vi uppleva 17 maj festligheterna i Bergen!

Om Hurtigruten

En resa med Hurtigruten är mer än en kryssning. Faktiskt är det ännu en av de mest norska upplevelser man kan vara med om. Fartygen har varit en självklar del av det norska kustlandskapet ända sedan 1893. Genom åren har otaliga passagerare och mängder med gods färdats mellan städer och öar.

Fartygen färdas 240 mil längs Norges vackra kust, mestadels inomskärs. De stannar till vid 34 hamnar längs vägen med fantastiska utflyktsmöjligheter i städerna och naturen runt omkring. Hurtigruten erbjuder inte bara ett brett utflyktsprogram, deras expeditionsteam ombord håller spännande föreläsningar om Norges kultur-djur- och naturliv dagligen.

Maten ombord håller mycket hög nivå. Råvarorna handlar i längs vägen, mer närodlat och färskt går det inte! Varje dag ingår en stor frukost- och lunchbuffé med en välkomponerad 3 rätters meny på kvällen.

Det norska kryssningsrederiet Hurtigruten erbjuder resor längs en av världens vackraste kustlinjer, precis som de har gjort i över 125 år. Än idag åker Hurtigruten hela vägen mellan Bergen och Trondheim och vidare till Varanger och Kirkenes längst upp i norr, full med både passagerare och gods. En stor del av Nord-Norge hade varken järnvägar eller ordentliga bilvägar förrän efter andra världskriget Så de som bodde i en av de små fiskebyarna längs kusten var nog en smula isolerade.

Allt förändrades den 2 juli år 1893, när Hurtigrutens första ångbåt DS Vesteraalen åkte från Trondheim till Hammerfest. På vägen stannade båten vid 11 hamnar.

1898 förlängdes turen söderut till Bergen.

Tio år senare blef Kirkenes, som ligger vid den ryska gränsen, Hurtigrutens vändpunkt upp i norr.

Under årens gång har Hurtigruten blivit en självklar del av Norges kultur. Rederiet har till och med förevigats i låten ”Hurtigrute” av sångaren och låtskrivaren Kari Bremnes.

Æ hadde bestandig den drømmen
Da æ va ei lita pia
Ved en diger fjord
Om å få komme med ei hurtigrute
Dit æ engang skulle
Særlig om kvelden
Når hurtigruta ropte langt derute fra
Og sa ho va på nord
Og æ sprang ned på kaia for å se
Det va en fest som kom
Et Tusen och en natt med smak av salt
Med avskjed i och herregud der e du
Med pappeske med katte och med egg som ikkje måtte brestes

Med høge rop och trosse som blei kasta hardt
Mod kaia for å festes
Det va den stora världen som la te
Skip i stål med eventyr längs mogna
Kaptein I svarte kläder med ekte gull i stripen
Det va glädje på mörk bunn som
Glede på mörk bunn
Som kom
Æ hadde bestandig den drømmen
Da æ va ei lita pia
Ved en diger fjord
Om å få komme med ei hurtigrute
Dit æ engang skulle

 

Här kan du lyssna på låtarna:

https://www.youtube.com/watch?v=xWcr8fawtg8

Så många berättelser. Fartyg. Öden. Livlinor.

Ännu idag är Hurtigruten en stor del av det lokala vardagslivet längs kusten.

Båtarna är fortfarande för att besöka släkten, när farmor ska till läkaren och när barnen ska på fotbollsturnering, detta blandas med turister som beundrar de omgivande landskapen och kikar upp mot solen som antingen aldrig går ner.

Ungefär 80 procent av maten ombord kommer från norska leverantörer. Förutom att kunna erbjuda närproducerade delikatesser på båtarna ger det också många jobbmöjligheter i de mindre orterna längs kusten. Lokalbefolkningen i norra Norge har levt på “skrei”, det vill säga vandrande arktisk torsk, i över 1 000 år. e På en Hurtigrutenresa kan du också anmäla dig till olika äventyr och utflykter som organiseras av lokala guider och researrangörer

Turen från Kirkenes i norr till Bergen i söder tar dig, förbi holmar, skärgårdar och byar. En del platser går inte att nå vare sig med vanlig båt eller med bil. Hurtigruten har tolv båtar, med en avgång från Bergen varje dag.

Upptäck magin i det norska landskapet

Livet ombord är en otrolig upplevelse, och du omges hela tiden av magnifik natur. Om du vill uppleva den unika norska kusten fullt ut är det värt att kolla in alla utflykter som Hurtigruten erbjuder under resan.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar starkt att du beställer Goudas reseförsäkring som omfattar:

 • Reseskydd för pandemier/epidemier eller händelser som är kopplade till Covid-19
 • Gäller trotsar UD:s avrådan (Gouda undantar inte pandemier eller epidemier)
 • Ersätter sjukvård, hemtransport etc om du insjuknar i Covid 19 eller annan sjukdom/olycksfall under din resa
 • Kommer du inte hem som planerat på grund av att du blir sjuka ersätter försäkringen merkostnader som kan uppstå, t ex kost, logi och nya kostnader

Nyheten med Goudas försäkring är att om du sätter i karantän på resmålet och inte kan resa hem som planerat trots att du inte är sjuk, så gäller försäkringen om du plötsligt och oförutsatt sätt i karantän av en utländsk myndighet på resan på grund av Covid 19 oavsett om du är smittad eller ej.

Försäkringen ersätter merkostnader i samband med karantän, exempel på en merkostnad kan kostnader för hotell, med och nya hem, om du inte kan resa hem som planerat. Försäkringen ersätter max 30 000 kr per person eller max 100 000 kr för en hel familj.

 

Avbeställningsförsäkring

Vi rekommenderar starkt att du också beställer Goudas avbeställningsförsäkring i händelse av att du skulle bli sjuk innan avresa, då Goudas försäkring gäller ända tills du kliver ombord på planeten.

Försäkringen kostar 6% av resans pris och du beställer hos Grönlandsresor

info@gronlandsresor.se  08-556 269 70)

 

 

Vaccination

Ang Covid-19: Lägesbild och reseinformation

Håll dig uppdaterad om läget i Norge genom att gå in på Sweden Abroad https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%c3%b6r-svenska-medborgare/norge/reseinformation/covid-19-l%c3%a4gesbild-och-reseinformation/ regelbundet inför avresan

Du ansvarar, bokar ordnar och bekostar själv eventuellt giltigt negativt PCR test, vaccinationspass om sådant krävs enligt de särskilda resebestämmelser som gäller vid avresa.

Reseöversikt

(preliminärt)

 

Dag 1 – Tisdag den 10 maj

Stockholm – Kirkenes

Dag 2 – Onsdag den 11 maj*

Kirkenes-Berlevåg

Dag 3 – Torsdag den 12 maj

Mehamn – Tromsø; Hammerfest och Nordkapp

Dag 4 – Fredag den 13 maj

Tromsø – Stamsund; Vesterålen, Trollfjorden och Lofoten

Dag 5 – Lördag den 14 maj

Bodø – Rørvik; Polcirkeln och de Syv Søstre

Dag 6 – Söndag den 15 maj

Trondheim – Ålesund; städerna längs västkusten

Dag 7 – Måndag den 16 maj

Fjordar, glaciärer och Bergen

Dag 8 – Tisdag den 17 maj

I Bergen – Stockholm

Program


Dag 1 – Tisdag den 1
0 maj: Stockholm – Kirkenes

Idag flyger vi kl.15.55 med SAS från Arlanda till Oslo och kommer här nästa flyg till Kirkenes i Nordnorge. Vi checkar in på vårt hotell i centrala Kirkenes och njuter av vår första gemensamma middag! Övernattning på Scandic Hotell i Kirkenes.

 

Dag 2 – Onsdag den 1 1 maj: Kirkenes-Berlevåg

Efter en god frukost bär det av på en vacker utflykt till ryska gränsen kl. 09.00. Ta med bagaget då utflykten slutar vid kajen. Vi stiger ombord på omtyckta MS Kong Harald. Vi kan glädja oss att resa med detta fina fartyg, ett lagom stort och personligt skepp. Efter lunchen ombord får vi tillgång till våra hytter, kopplar av och njuter av utsikten över det karga arktiska landskapet. På eftermiddagen lägger fartyget till i Vardø, Norges östligaste hamn. Med kurs söderut går vi sedan längs Varangerhalvön till Båtsfjord, innan vi kommer fram till Berlevåg på kvällen. Här finns en berömd manskör som till största delen består av fiskare.

 

Dag 3 – Torsdag den 1 2 maj:  Mehamn – Tromsø; Hammerfest och Nordkapp

I Honningsvåg kan du som vill följa med på en utflykt till mytomspunna Nordkap på morgonen. (Bokas i förväg). Båten stannar i Hammerfest, staden som grundades 1789 och som med tiden blev Norges polarhuvudstad och utgångspunkt för många expeditioner upp till Arktis. Här hittar du den Unesco listade Meridianbågen, ett monument som restes 1854 för att markera den första exakta mätningen av jordklotet. Vi fortsätter söderut mot Øksfjord och gör ett kort stopp vid den gamla handelsstationen Skjervøy. På sen kväll lägger vi till i Tromsø, i tid för att njuta av en magisk midnattskonsert i Ishavskatedralen för de som bokat detta som tillval.

 

Dag 4 – Fredag den 1 3 maj: Tromsø – Stamsund; Vesterålen, Trollfjorden och Lofoten

Idag har ni möjlighet att följa med på en klassiker i Hurtigrutens utflyktsprogram (bokas i förväg): “En smak av Vesterålen”. Ta del av historien, se orörd natur och upplev några fantastiska sevärdheter som Trondenes kyrka, ett av Norges kulturarv från den sena medeltiden. Ögrupperna i Lofoten och Vesterålen bjuder på några av de mest fantastiska naturupplevelserna under hela resan längs kusten. Lofoten är känd för sin vackra natur med branta fjäll, vildmark och små pittoreska fiskelägen. Vid gott väder besöker vi spektakulära Trollfjorden där de branta klipporna stryker fartygets sidor. Detta är havsörnens rike och här kan de som vill, ta del av en mycket omtyckt havsörnssafari. (Tillval)

 

Dag 5 – Lördag den 1 4 maj : Bodø – Rørvik; Polcirkeln och de Syv Søstre

Att korsa polcirkeln vid 66°33’N är en speciell upplevelse ombord. Längs Helgelandskusten passerar vi hundratals holmar, bördig jordbruksmark och branta granitväggar. Från däck kan du se det unika fjället Torghatten (258 meter över havet) som är känd för sitt karaktäristiska hål på mitten som skapades under istiden. En annan höjdpunkt är fjällkedjan De Syv Søstre, sju fjäll som är mellan 900 och 1 100 meter höga och som idag gör Helgelandskusten till en av de vackraste platserna i världen.Njut av vacker natur utan dess like!

 

Dag 6 – Söndag den 15 maj : Trondheim – Ålesund; städerna längs västkusten

Idag besöker vi Trondheim tidigt på morgonen och tar del av en stadsrundtur i den kungliga staden med inträde i Nidarosdomen. När vi är tillbaka ombord seglar vi igenom den majestätiska Trondheimsfjorden ut längs kusten till Kristiansund, Norges Klippfiskhuvudstad. Dess strategiska läge vid havet har gett staden goda förutsättningar för fiske, skeppsbyggnad och oljeindustri. De som vill kan här ta del av en utflykt längs den berömda Atlanterhavsvägen. (tillval) Fartyget korsar öppet hav på väg mot Molde, känd som ”rosornas stad”. Längs vägen kan du se Romsdalsalpernas branta, gråa fjälltoppar.

 

Dag 7 – Måndag den 16 maj : Fjordar, glaciärer och Bergen

Koppla av och njut den sista dagen ombord innan vi måste checka ut. Se Nordfjorden under den mäktiga Jostedalsglaciären, inloppet till Sognefjorden och skärgården från Fedje in till Bergen. Vi njuter av vår sista lunch ombord innan vi anländer i Bergen kl. 14.30. Bergen är en modern storstad full av liv och rörelse men samtidigt finns mycket av historien och särdragen bevarade. Ett exempel är kvarteret Bryggen som står på Unescos världsarvslista, med färggranna trähus ända från 1300-talet. Vi väntar på vår buss och guidar oss på tre timmars stadsrundtur innan vi fortsätter till vårt hotell i centrala Bergen.Avskedsmiddagpå hotell Rosenkranz.

 

Dag 8 – Tisdag den 17 maj i Bergen – Stockholm

Idag firar Norge sin nationaldag! Det är fest, parader och nationaldräkter så långt ögat när. Strosa runt på egen hand bland de pittoreska gränderna, besök fiskmarknaden och passa på att ta kugghjulsbanan upp på Flöyen och njut av en underbar utsikt över Bergen. Kl. 14.00 tar vi bussen ut till flygplatsen. Fyllda av gemensamma minnen flyger vi nu hem från Bergen till Arlanda via Oslo. Ankomst i Stockholm kl. 18.30.


Med reservation för ändringar i programmet

 

Tillvalsutflykter:

 

 • Frukost på Nordkapp: 2.013 SEK pp

Nordkapsplatån ligger 307 meter över Ishavet och här känns det verkligen att du är vid världens ände. Frukost serveras i Nordkapphallen, där du njuter av en dignande buffé och utsikt över den ändlösa horisonten. Du får också se en imponerande 180 graders panoramafilm om Nordkapsregionen ur olika perspektiv under de fyra årstiderna. Passa på att besöka souvenirbutiken som ligger inbyggd i klippan. Här finns också en utsiktsplats, ett litet kapell och ett thaimuseum till minne av kungen av Siams besök här 1907. Från Honningsvåg kör vi genom en tunnel som förbinder staden med fastlandet. Bussen fortsätter söderut längs den majestätiska Porsangerfjorden innan vi återvänder till kusten och Hammerfest, världens nordligaste stad, där vi går ombord på fartyget igen.

 

 • Midnattskonsert i Ishavskatedralen: 784 SEK pp

Det finns inget vackrare sätt att uppleva Ishavskatedralen än att lyssna på en midnattskonsert. Vid stearinljusens sken fylls denna kyrka av de vackraste tonerna av norsk folkmusik, såväl som av underbara klassiska och religiösa stycken. Musikupplevelsen blir ännu bättre av Ishavskatedralens sublima akustik. Med en kombination av solosång, piano, trumpet och cello samt kör- och orgelmusik väntar dig ett rikt och varierat program på 45 minuter.! Ett stämningsfullt sätt att avsluta dagen!

 

 • En smak av Vesterålen: 1.134 SEK pp

Den här utflykten från Harstad till Sortland är verkligen en av klassikerna i Hurtigrutens program. Vi börjar med en kort sightseeing genom Harstads gator innan vi kör vidare till Trondeneshalvön. En av höjdpunkterna är ett besök till Trondenes kyrka – världens nordligaste medeltidskyrka.Vi kör vidare över Hinnøya, där vi får njuta av vackra fjordar, branta fjäll och frodiga lantbruksområden. Vi korsar Gullesfjorden med färja, och under resan serveras det kaffe/ te och goda hemlagade kakor. Vi fortsätter vår resa längs Sigerfjorden. På Sortland, centrum i den idylliska ögruppen Vesterålen, går vi på Hurtigruten igen.

 

 • Havsörnssafari: 1.749 SEK pp

Detta är en av Hurtigrutens mest populära utflykter. Vid Trollfjorden tar vi oss över i en mindre båt och ser det imponerande skådespelet när Hurtigrutens stora fartyg vänder runt inne i den trånga fjorden. Utflyktsbåten tar oss sedan med ut till sjöss där havsörnarna svävar högt i skyn på jakt efter föda. Det är egentligen här, när fiskmåsarna börjar störtdyka och snappa åt sig fisk direkt ur din hand, som safarin verkligen börjar. Snart ser vi havsörnarna närma sig för att få sin beskärda del. Våra guider låter de, sällsynta rovfåglarna sällar runt några gånger innan de kastar ut fisk i havet som örnarna kan få och äta, och vi ser oftacir på många havsörnar.

 

 • Atlanthavsvägen:1626 SEK pp

Atlanthavsvägen sicksackar sig fram över ett flertal små öar och åtta låga broar längs Atlantens nordligaste del. När vi åker genom det hisnande kustlandskapet är det lätt att förstå varför den 8,2 kilometer långa vägen har blivit ett av Norges mest besökta turistmål. Vi startar med en kort sightseeingtur i den lilla staden Kristiansund innan vi fortsätter ut på ön Averøy. Här besöker vi Kvernes stavkyrka daterad till 1200-talets första hälft. Nästa anhalt är en lokal taverna där vi låter oss väl smaka av husets specialitet, ”bacalao”, tilllagad på regionens berömda ”klippfisk” (torkad torsk) och andra lokala ingredienser. Färden går sedan vidare längs “Atlanterhavsvägen” till Molde, Utflykten avslutas med en kort sightseeingtur i Molde innan vi går tillbaka ombord på vårt fartyg

Hurtigruten 10–17/5 2022

 

Pris:

 • Ospecificerad polar utsideshytt:
  Ospecificerat däck med utsikt eller skymd utsikt: 28.970 SEK per person (minst 2 personer/max 3 personer i hytt)

 

 • Arctic superior hytt:
  Däck 5 eller däck 6 nyrenoverade , ospecificerade hytter med dubbelsäng: 32.920 SEK per person (minst 2 personer i hytt)

 

 • Singel pris på förfrågan

 

För att resan ska genomföras krävs 20 betalande. Samtliga priser är baserade på rådande valutakurs den 22.11.2021

 

I priset ingår:

 • Flyg från Arlanda till Oslo, från Oslo till Kirkenes inkl. skatter och avgifter på flyg.
 • Flyg från Bergen till Arlanda, via Oslo inkl. skatter och avgifter på flyg.
 • Transfer från Kirkenes flygplats till hotell i Kirkenes.
 • Övernattning i dubbel/twin rum på centrala Hotell Scandic Kirkenes.
 • Välkomstmiddag och frukost på hotell Scandic i Kirkenes.
 • Kryssning med MS Kong Harald i vald hyttkategori från Kirkenes till Bergen, 6 dagar
 • Ombord; stor frukostbuffé, stor lunchbuffé och på kvällarna trerättersmenyer.
 • Dagliga föredrag ombord av Hurtigrutens expeditionsteam
 • Utflykt i Kirkenes till ryska gränsen med buss och guide
 • Utflykt: Stadsrundtur i Trondheim med buss och guide inkl. inträde Nidarosdomen.
 • Stadsrundtur med buss och guide i Bergen.
 • Övernattning i dubbel/twin på centrala hotell Rosenkranz i Bergen
 • Frukost och middag på hotell Rosenkranz i Bergen
 • Transfer med buss till flygplatsen i Bergen.
 • Buss Orsa-Arlanda ToR och mellanliggande platser

 

Tilläggsutflykter:

Frukost på Nordkap: 2.013 SEK per person

Midnattskonsert i Ishavskatedralen: 784 SEK per person

En smak av Vesterålen: 1.134 SEK per person

Havsörnssafari: 1.749 SEK per person

Atlanthavsvägen:1626 SEK per person

 

Priset inkluderar inte:

 • Rese- och avbokningsförsäkring
 • Dryck ombord och på hotell (vatten och frukostdryck från buffén ingår)
 • Tillvalsutflykter

Guide

Presentation guide/reseledare

Grönlandsresors Alexandra Widl arbetar sedan många år med resor till Norge och är även dess expert på Hurtigrutenkryssningar. Denna vackra sjöresa är hennes absoluta favorit!

Galleri

Frågor om resan?

Vår färdledare under resan med Hurtigruten är Alexandra Widl.
Har ni några frågor om resans program och innehåll, kontakta Alexandra på:
08-556 269 70 eller på mail info@gronlandsresor.se

Hon kan svara på alla typer av frågor när det gäller innehåll och upplägg av resan. Alexandra är anträffbar mellan 10 – 15 måndag till torsdag.