Islandsresan

10-14 november 2021

Om presentationen av Islandsresan inte kommer upp automatiskt här, klicka på den här länken https://youtu.be/UFmwFhKQlBg

Island är det lilla landet långt ute i Atlanten, med 368 000 invånare och fler får än människor. Island är också landet med den storslagna naturen och underbara sevärdheter som Blå Lagunen, vattenfallet Gullfoss, Geysir med mera. Under en 5-dagars resa hinner du uppleva en hel del av det bästa.

Du bor centralt i Reykjavik med närhet till både restauranger och shopping.
Du bor på Hotel Fron ★★★ som ligger mitt i centrum.

Du väljer själv om du vill göra dagsutflykter tex rida på Islandshäst, åka på Valsafari eller bada i Blå Lagunen eller på egen hand lära känna Reykjaviks spännande historia och kultur samt fina spa-möjligheter. Den isländska huvudstaden har ett pulserande nöjesliv, rikt kulturliv och många riktigt bra restauranger. samt fina SPA-möjligheter.

Fakta om Island

Officiellt namn: Island
Flagga: Rött kors med vita kanter på blå botten. Färgerna är symboliska för Island: rött står för vulkanutbrotten, vitt refererar till snö och glaciärer, medan det blå speglar himlen ovanför.
Storlek: 103 000 km2 , något mindre än Lappland, vilket motsvarar ungefär 1/4 av Sveriges yta.
Befolkning: 368 000 (januari 2014).
Huvudstad: Reykjavík (128 000 invånare).
Styre: Parlamentarisk demokrati, republik.

De största tätorterna är Kópavogur* (36 000), Hafnarfjördur* (29 000), Akureyri (18 000), Reykjanesbær (18 000). *kommuner i huvudstadsregionen.
Medelåldern är 81,8 år.

Språk: Isländska. Engelska förstås av de flesta.
Religion: Huvudsakligen kristendom.
Valuta: Isländsk króna (plural krónur) – ISK. Ca 14 ISK på en svensk krona
Tid: Island följer Greenwich Mean Time (GMT) hela året.
Glaciärer: Glaciärer täcker 11 922 km2 av landets yta. Vatnajökull nationalpark är den största nationalparken i Europa.
Högsta punkt: Hvannadalshnjúkurs topp 2 110 m
Naturresurser: Fisk, vattenkraft, geotermisk energi
Naturliga faror: Vulkanisk aktivitet, jordbävningar, laviner, ”jökulhlaup” eller glaciäröversvämningar (GLOF).

Nyttiga webbplatser:

iceland.is
visiticeland.com
inspiredbyiceland.com
safetravel.is
en.vedur.is (motsvarigheten till SMHI)
road.is

DÄR DET OVÄNTADE HÄNDER VARJE DAG

Island är ett land med skarpa kontraster. Här finns den största glaciären i Europa samt några av världens mest aktiva vulkaner – därför är Island allmänt känt som ”Eldens och isens rike”.

Men Island är också mörkrets och ljusets rike. På grund av läget strax under polcirkeln blir det också långa sommardagar med solljus nästan dygnet runt, i kontrast till korta vinterdagar med nästan inget solljus alls. Lyckligtvis är vintrarna relativt milda trots mörkret och bjuder på ett av naturens mest spektakulära skådespel – Aurora Borealis, norrsken. En mörk och klar natt kan norrskenet ofta ses dansa över himlen i all sin gröna glans. Men du bör vara snabb om du vill hinna se det – det försvinner ofta lika snabbt som det kommit. Det är ungefär så som Islands väder också beter sig, det skiftar på det mest oväntade sätt.

Om du inte gillar vädret räcker det att du väntar i fem minuter. Det påstår åtminstone lokalbefolkningen. Även om den genomsnittliga temperaturen är ganska behaglig kan väderförhållandena snabbt skifta från sol till regn och till sol igen. Detta kan göra det svårt att välja rätt klädsel, men Islands dramatiska väder bidrar till den redan enorma mångfalden av landskap och ljus som ändras vid varje vägkrök och varje ny årstid.

Med tanke på naturens oförutsägbara element är det inte konstigt att islänningarna har en rik folkloretradition full av trollkarlar, spöken, älvor, troll, huldufólk (det osynliga folket) och andra mystiska varelser. Många historier bär prägel av de långa mörka vinterkvällarna, medan andra hör till de korta och ljusa sommarnätterna. Island är både gammalt och nytt – den yngsta landmassan i Europa, men samtidigt har landet kontinentens äldsta parlament, grundat år 930. Parlamentets ursprungliga plats, Thingvellir, finns med på UNESCOs världsarvslista. Den ligger precis där de nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattorna möts och de glider isär med några centimeter varje år. På Thingvellir kan man gå eller till och med dyka mellan de två kontinenterna.

Från de mosstäckta lavafälten i sydväst genom det karga höglandet mitt på ön till de djupa fjordarna i nordväst uppvisar det isländska landskapet och ljuset en enorm mångfald. Det sägs också ofta att delar av Island, såsom det karga höglandet, känns så overkliga att folk tror att de har kommit till Mars. Bilder som tagits av landfarkosten Curiosity på Mars kan verkligen intyga likheten. Inte nog med det – på ett lavafält på norra Island genomförde NASA-astronauterna, däribland Neil Armstrong, sin markträning före deras första expedition till månen. Som om Island inte var häpnadsväckande nog ovan mark finns det ännu mer att se under jordytan. Island har hundratals underjordiska grottor och många av dem kan utforskas i all sin prakt.

VULKANER – EN DEL AV TILLVARON

Vulkanisk aktivitet är en del av livet på Island, där människor har lärt sig att leva med såväl dess nackdelar som dess betydande fördelar, såsom jordvärme och dramatisk natur. Island ligger längst norrut på den mittatlantiska ryggen – en 40 000 km lång spricka i havsbotten som uppstått när de nordamerikanska och eurasiska kontinentalplattorna separerades. Än idag växer landmassan med cirka 2,5 cm per år då den blir allt bredare vid de punkter där de två plattorna möts. Således tillhör den västra delen av Island, som ligger väster om de vulkaniska zonerna, den nordamerikanska plattan medan den östra delen tillhör den eurasiska plattan, vilket innebär att Island faktiskt ligger i två världsdelar, precis som Turkiet. Detta är också ett av de mest vulkaniskt aktiva områdena på jordklotet. I genomsnitt blir det en vulkanisk händelse vart femte år på Island. Alltsedan medeltiden har en tredjedel av all lava som täcker jordens yta kommit upp på Island. Det största registrerade lavaflödet i världshistorien ägde rum på Island under sommaren 1783 då en 25 km lång rad av kratrar, Lakagígar, sydväst om Vatnajökull, vräkte ut 14 km3 lava! Denna geologiska aktivitet har också givit upphov till några av de mest dramatiska inslagen i den isländska naturen. Det bergiga landskapet, de svarta lavafälten, varma källor och gejsrar är resultatet av det ständiga samspelet mellan vulkanisk aktivitet och de naturliga elementen. Islänningarna har också dragit nytta av stora resurser med geotermisk energi. Över 90 % av Islands bostadshus värms upp med naturlig jordvärme – en av de billigaste och renaste energiformer som finns. Varma källor hittar man nästan överallt, och det smältvatten som bildas av vulkaner under glaciärerna förser landet med en riklig källa till vattenkraft. Med all denna energi strax under jordskorpan är säkerheten högsta prioritet på Island. All seismisk aktivitet övervakas noga och infrastrukturen har utvecklats för att kunna hantera naturkatastrofer. Därför är allvarliga incidenter extremt sällsynta.

ISLAND: NATURENS KÄLLA

Jordvärmeenergi värmer mer än 170 simbassänger på Island.
Spa är en modern uppfinning, men att bada i varma bassänger är en gammal tradition som går ända tillbaks till landnamstiden.

Den isländska kosten är rik på kvalitetsråvaror som är odlade, uppfödda eller fångade i ren natur och sedan bearbetade med största möjliga omsorg. Fisket har historiskt sett varit Islands största näringsgren. Det har i huvudsak rört sig om torsk och kolja som länge varit en huvudingrediens i den isländska mathållningen. Lax och röding finns i Islands många älvar och vattendrag. Landets får njuter av ett fridfullt och fritt liv på fjällbete innan de åter vallas ner till bygderna på hösten. Detta goda, naturliga liv är säkert en av anledningarna till att isländskt lammkött är världsberömt för sin utsökt goda smak. Luftkvaliteten på Island är bra tack vare öns nordatlantiska havsklimat och stadiga vindar.

Dessutom tillgodoses majoriteten av landets elbehov med förnybara energikällor. Jordvärmeenergi, ett mycket renare alternativ till fossila bränslen, används för att värma upp mer än 90 % av landets byggnader och de flesta av landets 170 simbassänger. Islänningarna njuter också av naturligt varma källor och laguner, som till exempel den berömda Blå Lagunen och naturbadet vid Mývatn, vars höga halter av silikater och andra mineraler har en särskilt vitaliserande effekt på huden. Simning har länge varit ett populärt tidsfördriv på Island. I huvudstadsområdet finns ett antal bassänger och nästan varje ort på Island, oavsett hur liten den är, har en egen offentlig simhall. Att lära sig simma ingår i skolans läroplan och folk i alla åldrar träffas vid bassängen och njuter av en avkopplande stund i geotermiska pooler, som ofta fungerar som en lokal version av pubar och barer i en del andra länder – här får man ofta höra en del skvaller. Kvaliteten på dricksvattnet på Island är också exceptionellt hög tack vare det rika flöde av sötvatten som strömmar ner från berg och glaciärer. Det är hundraprocentigt säkert (och rekommenderas) att dricka detta vatten direkt vid källan. Annars har du ju alltid nära till en kran.

NJUT AV EN MUNSBIT AV ISLAND

Det bästa med det isländska köket är dess belägenhet. Islands restauranger, nära några av världens finaste fiskevatten och ren natur, kan göra bruk av några av de renaste råvaror som finns. Isländsk livsmedelsproduktion är inriktad på kvalitet och färska råvaror. Oavsett om det rör sig om nyfångad fisk, fritt betande isländska lamm, ekologiskt odlade grönsaker eller havssalt – man gör det på gammalt sätt. Den rena isländska naturen skänker hälsosam mat till lokala och globala marknader, där hållbarhet och säker produktion är viktiga element. I århundraden har islänningarna förlitat sig på sin innovation och kreativitet för att producera, förvara och laga mat. Kreativ mentalitet föder nya, fräscha produkter och spännande delikatesser. Isländsk fisk är känd för sin kvalitet. Eftersom fisket sker på ett hållbart sätt och produceras till högsta industristandard, är fisken väldigt eftertraktad. Isländskt lamm är också en källa till nationell stolthet och det är känt för det möra köttet. Ekologiska grönsaker odlas på många ställen i växthus, uppvärmda med jordvärme, och där produceras en stor del av landets behov. Skyr – en välsmakande mejeriprodukt som liknar yoghurt, med låg fetthalt och hög halt av protein – är en annan unik delikatess på Island. Dessa och andra färska ingredienser ligger till grund för den rika isländska matkulturen. Islands kockar har varit ivriga att anamma det nya nordiska köket. En filosofi som främjar regionala råvaror och värdesätter renhet, enkelhet och etisk produktion. Menyerna kan alltså ändras beroende på vilka ingredienser som finns för säsongen. Den isländska naturen, människorna och kulturen påverkar Islands matproduktion och kök. Utbudet av högklassiga restauranger är stort, och många av dem är specialiserade på inhemska råvaror.

Vissa väljer en traditionell meny medan andra utforskar nya och innovativa vägar i tillberedningen. Många isländska kockar som vunnit högt ansedda internationella utmärkelser flätar samman färska kvalitetsingredienser med den egna familjens mattraditioner, ett innovativt sätt att kunna erbjuda minnesvärda och läckra måltider.

ISLÄNDSKA SPECIALITETER

 • PYLSA MEÐ ÖLLU: Island har med åren blivit känt för sin varmkorv. Vill du beställa på riktigt heter det ”eina með öllu” (en med allt), varpå korven serveras med rå lök, stekt lök, ketchup, senap och remouladsås.
 • SKYR: Skyr är en mejeriprodukt som liknar yoghurt till konsistensen, men den är tekniskt sett en mjukost. Skyr är populärt för sin låga fetthalt och höga halt av protein och är läcker med blåbär och en skvätt grädde till, och kallas gärna Islands ”supermat”.
 • LAMB: Isländska lamm betar fritt hela sommaren på det isländska höglandet. De lever mestadels av vilda fjällörter och gräs, vilket ger detta gourmetkött sin fina smak.
 • PLOKKFISKUR: Plokkfiskur är stuvad fisk med potatis och lök i vit sås som serveras med rúgbrauð. Förr i tiden var detta ett sätt att ta hand om matrester.
 • RÚGBRAUÐ: Isländskt rågbröd är ett mörkt och kompakt bröd, oftast ganska sött, traditionellt bakat i en kruka eller ångat i speciella trätunnor, nedgrävda i marken i närheten av en varm källa. Ofta serveras brödet till fisk. Mycket nyttigt, dessutom.
 • HARÐFISKUR: Torkad fisk, oftast kolja, havskatt eller torsk. Torrfisk är ännu ett exempel på isländsk supermat eftersom den består nästan helt av protein. Ett populärt mellanmål för barn och vuxna, och läckert med lite smör ovanpå.
 • ÍSLENSKT BRENNIVÍN: Även om det inte är en maträtt så utgör den isländska snapsen, allmänt känd som ”Svarti dauði ” (svarta döden), en mycket viktig del av isländsk matkultur. Den tillverkas av potatis och smaksätts med kummin. Serveras vanligen kyld. Var försiktig.
 • SILUNGUR: Fjällrödingen är en läcker sötvattenfisk som fångas längst i norr. En grundråvara i det isländska köket som serveras saltad, rökt eller grillad.
 • ISLANDSK ØL: Förbudet att brygga alkoholhaltigt öl till försäljning inom landet, som blev infört år 1915, upphävdes 1. mars 1989. Under de senaste åren har ett antal mikrobryggerier vuxit upp runt om i landet och isländskt öl är nu lätt att få tag på.
 • KJÖTSÚPA: Isländsk köttsoppa är en rejäl soppa på lammkött med grönsaker, en populär och värmande maträtt.

DET ISLÄNDSKA SPRÅKET

Det isländska språket har alltid varit en viktig del av landets identitet. Jämfört med de moderna nordiska språken liknar isländskan närmast den fornnordiska som en gång talades i de nordiska länderna. Island var det sista landet i Europa att befolkas och än i dag är det kontinentens mest glesbefolkade land. Från början var det utvandrare från Skandinavien och de brittiska öarna som bosatte sig i landet under slutet av 800-talet och början av 900-talet. På grund av läget i Nordatlanten förblev Island en isolerad nation av mestadels bönder och fiskare ända fram till början av 1900-talet. Isoleringen och de extrema naturkrafterna har format den isländska kulturen genom åren och skapat en motståndskraftig nation där familjebanden är täta, känslan av tradition stark och kopplingen till naturen intensiv.

Genom århundradena har islänningarna utvecklat en unik tradition för berättande och litteratur, med början i de högt värderade isländska sagorna som utspelar sig under 900- och 1000-talen.

Det isländska språket har förändrats minst av de nordiska språken genom århundradena och islänningarna kan, om än med viss möda, ännu i dag läsa de gamla sagorna så som de nedtecknades. Detta litteratur- och språkarv formar den isländska kulturen än i dag. År 2011 utsågs Reykjavík, som den första staden i världen utanför det engelska språkområdet, till UNESCOs litteraturstad, och varje år publiceras fler böcker per capita på Island än i något annat land.

Islänningarna bibehåller sin starka anknytning till folklore och tradition. De firar ett antal unika helger och många festligheter relaterar till fornnordiska traditioner, medan andra knyter an till den kristna kalendern, även om de flesta islänningar numera firar dessa på ett mer sekulariserat sätt. Trots de starka rötter som Island har i seder och traditioner är dagens samhälle både modernt och progressivt. Island har en hög levnadsstandard, betydlig politisk frihet, och spelar en aktiv roll inom hållbar utveckling och miljöengagemang.

Den 16 november varje år hålls ”isländska språkets dag” då landets utbildnings- och kulturminister förärar priset till Jónas Hallgrímssons minne till en islänning som på något sätt har bidragit till växt och utveckling av det isländska språket. Detta datum är födelsedagen till Islands älskade nationalskald, Jónas Hallgrímsson – han kämpade för att skydda det isländska språket från danskt inflytande på 1800-talet. Hellre än att anamma främmande ord för nya begrepp strävar man efter att skapa nya och unika isländska ord eller återanvända gamla ord som förlorat sin relevans över tid. Ordet för dator är exempelvis tölva, som är en kombination av tala (“siffra”) och völva (“sierska”). Och ordet för iPad är spjaldtölva, en sammansättning av spjald (“tavla”) och tölva (“dator”). För att ytterligare skydda språket måste alla isländska barn ges ett namn ur en databas över godkända namn, alternativt måste föräldrarna lägga namnförslag fram för en särskild namnkommitté som antingen godkänner eller avvisar namnet, främst baserat på om det är förenligt med isländska regler för ortografi och grammatik. På Island brukas allmänt inte det europeiska systemet med släktnamn utan man upprätthåller traditionen med patronymer eller matronymer. Förnamnet är individens namn, men “efternamnet” anger endast vems son eller dotter man är. Följaktligen tilltalas alla – även presidenten och premiärministern – med förnamn och telefonkatalogen är ordnad efter förnamn. Det har blivit allt mer vanligt att välja moderns namn. Således är Jóhann Pálsson (eller Margrétarson) son till Páll Guðmundsson och Margrét Stefánsdóttir. Jóhann är gift med Katrín Pétursdóttir och deras barn blir då Stefanía Jóhannsdóttir (eller Katrínardóttir) och Karl Jóhannsson (eller Katrínarson). Två isländska ord har faktiskt hittat in i det engelska språket och föga förvånande relaterar båda till geologi. Det är orden ”geyser”, som härrör från en gejser på Island som heter Geysir och ”jökulhlaup”, en vetenskaplig term som används för att beskriva en glacial översvämning efter plötslig och snabb avsmältning av is, exempelvis på grund av ett underglaciärt vulkanutbrott. *Isländsk kultur.

Bra att veta inför resan

Affärstider

Vanlig kontorstid är 09:00-17:00 och sommartid 08:00-16:00, juni, juli och augusti. Butikerna är öppna mån-fre 09:00/10:00-18:00, lör. 10:00-13:00/14:00/ 15:00 eller 16:00. Några stormarknader har öppet till kl. 23:00 sju dagar i veckan. Bankernas öppettider är mån-fre 09:15-16:00.

Bank och post

Öppettider är måndag-fredag 09:00-16:00. Dygnet-runt-öppna bankomater finns i städer och byar runt om i landet. Leta efter skylten ”Hraðbanki”. Alla vanliga kredit- och betalkort accepteras, speciellt på hotell, restauranger, butiker och bensinstationer över hela landet. Resecheckar accepteras på många hotell och turistbyråer. De vanligaste korten på Island är MasterCard och VISA. Valutaväxling: Islands myntenhet är króna (ISK). Alla isländska banker växlar utländsk valuta. Postkontor: Allmänna öppettider är mån-fre 09:00-18:00. Mer information finns på www.postur.is/en

Bilkörning på Island

Ringleden Nr 1 runt Island är 1 332 km lång. Den allmänna hastighetsbegränsningen är 50 km/t i tätbebyggelse, 80 km/t på grusvägar på landsbygden och 90 km/t på asfalterad landsväg. Större huvudvägar är asfalterade. De flesta fjällvägar är stängda fram till slutet av juni, eller ännu längre, på grund av snö och leriga förhållanden som gör dem oframkomliga. Ytterligare information finns på www.safetravel.is

De flesta vägar i inlandet har lösgrusbeläggning, som ofta är särskilt lös längs vägrenen. Fjällvägarna är ganska smala och inte gjorda för körning i hög hastighet. Det samma gäller för vissa broar som enbart tillåter att en bil åt gången passerar. Information om vägförhållanden, kan fås på tel: +354 522 1000, dagligen 08:00-16:00. www.road.is

All terrängkörning och körning utanför markerade vägar är förbjuden enligt lag. Den isländska naturen är känslig och däckspår från terrängkörning kan orsaka betydande skador på vegetationen samt lämna märken som varar i decennier. Respektera naturen och kör försiktigt. På vissa fjällvägar rekommenderas det starkt att två eller flera bilar kör tillsammans. Passagerare både fram och bak i bilen är enligt lag skyldiga att använda säkerhetsbälten. Isländsk lag förbjuder körning under påverkan av alkohol och det är också förbjudet att köra bil när man pratar i mobiltelefon.

Dricks

Serviceavgifter och moms är genomgående inkluderade i priserna på Island.

Elektricitet

220 Volt, 50 Hz

Flygtid

Cirka tre timmar från Stockholm

Handikappade besökare

Handikappade turister som reser på Island kommer inte att ha särskilda problem, om man planerar sin semester på förhand. Det bästa är att resa med en följeslagare, för även om många hotell och restauranger är inrättade för handikappade, är det inte alla som kan ge fullständig service. Några hotell i Reykjavík och Akureyri har speciellt utrustade rum för handikappade gäster. Större shoppingcentrum är vanligtvis lätt framkomliga för rullstolar. En kustfärja “Baldur” är specialutrustad och detsamma gäller Vestmannaöarfärjan “Herjólfur”. Alla flygbolag på sträckan till och från Island är special utrustade med tanke på handikappade passagerare. På begäran kan bussar utrustade för personer i rullstol anskaffas. För hotell och turistattraktioner för rörelsehindrade: www.sjalfsbjorg.is

Hälsa/Apotek/Nödhjälp

Islänningar lever ett sunt liv tack vare ren luft, rent vatten och förstklassig fisk. Man kan tryggt dricka kranvattnen överallt. Apotek heter “apótek” på isländska och har öppet under ordinarie affärstid. Många har kvällsöppet. I Reykjavík finns många privatpraktiserande läkare och specialister. Många tar emot patienter med kort varsel. Det finns också många vårdcentraler med offentliganställda husläkare. De tar emot patienter med kort varsel under kontorstid. För information ring +354 585 1300 eller besök www.heilsugæslan.is

Innan du reser

Pass / nationellt ID-kort är obligatoriskt.
Isländska myndigheter kräver att även svenska medborgare skall visa
upp pass alt. nationellt identitetskort (utfärdat av svenska polismyndigheten)
Ett vanligt id-kort som Skatteverket utfärdar eller ett svenskt körkort duger inte som resehandling.
För ytterligare information gällande pass och visumkrav samt Schengenområdets regler, vänligen besök det isländska migrationsverkets hemsida.

Isländska Turistrådet har en jättebra hemsida med all nödvändig information om Island. Gå in på deras hemsida och läs mer innan du åker på din Islandsresa www.visiticeland.com

Kvalitetssäkring

Vakinn är den officiella organisation som ansvarar för kvalitetssäkring inom isländsk turism. Endast de företag som upprätthåller högsta standard i alla avseenden beträffande affärsmetoder samt uppfyller omfattande bedömningskriterier har rätten att bära Vakinn, Islands officiella kvalitetsmärkning inom turism. När du ser ett företag som skyltar med Vakinn-symbolen, kan du vara säker på att det är pålitligt och professionellt. Övernattningsfaciliteter är uppdelade i flera kategorier. Inom varje kategori kan betyg från en till fem stjärnor tilldelas, som de flesta känner till.

Läkarhjälp

Det finns vårdcentraler eller sjukhus i alla städer och i några tätorter. På Island är nödnumret 112 (dygnet runt).

Medicinsk behandling

Apotek heter även på isländska ”Apótek” och de har normala affärstider. Endast ett fåtal är öppna nattetid. Läkarvård kan erhållas genom att besöka en vårdcentral som på isländska kallas ”Heilsugæslustöð” under respektive öppettider. För information, ring +354 585 1300 eller besök www.heilsugaeslan.is

Medicinsk hjälp: Det finns en vårdcentral eller ett sjukhus i alla städer och tätorter på Island. Nödnummer (dygnet runt) är 112. Sjukförsäkring: Medborgare i EES-länderna måste medföra sitt europeiska sjukförsäkringskort eftersom man annars debiteras fullt ut. Medborgare utanför EES omfattas inte av dessa regler utan debiteras hela kostnaden. För ytterligare information kontakta den isländska sjukförsäkringen. Tel: +354 515 0100, Fax: +354 515 0051. Öppettider: 10:00-15:00. www.sjukra.is. Speciella vaccinationer behövs inte vid besök på Island.

Midnattssol

Om sommaren är nätterna ljusa över hela Island. I juni går solen aldrig helt ned på Nordlandet. Man arrangerar speciella utflykter till ön Grímsey som ligger vid Polcirkeln, där man kan uppleva midnattssolen. Tänk dock på att solen inte värmer lika mycket om natten som om dagen, så ta med en tröja.

Mobiltelefoni – GSM

Det finns 4 GSM-operatörer på Island. Siminn, Tal, Nova och Vodafone. Tillsammans täcker de nästan hela landet inklusive alla orter med över 200 invånare. Dessa båda bolag säljer GSM-telefonkort och erbjuder GSM/GPRS service. Telefonkort säljs på bensinstationer runt hela landet. Man kan hyra GSM-telefoner i Siminn, Ármúli 27, Reykjavík.

Nationalparker

Det finns tre nationalparker på Island, som alla har sina egna särdrag. Thingvellir ligger i en förkastningssänka mellan de nordatlantiska och eurasiska kontinentalplattorna. Det är en plats med stor historisk, kulturell och geologisk betydelse som står på UNESCO:s världsarvslista. Nationalparken Snæfellsjökull med sin vulkan och glaciär genomsyras av mystik och romantik – det är den enda parken som når hela vägen från kusten upp till bergstopparna. Vatnajökull nationalpark är den största nationalparken i hela Europa, med en yta på 13 600 km2. Parken omfattar bland annat glaciären Vatnajökull, Skaftafell, Jökulsárgljúfur, Lakagígar och Langisjór.

Pass- och visabestämmelser

Island är medlem av Schengenavtalet, som undantar resenärer från personkontroll vid gränserna mellan 22 EU-länder. För boende utanför Schengenområdet krävs ett pass med minst tre månaders giltighetstid efter dagen för ankomst. För information om pass- och visumkrav samt föreskrifter för Schengenområdet kan du besöka det isländska migrationsverket på www.utl.is

Polis

Reykjavík polis: Telefon endast för information +354-444 1100. Nödnummer 112 (dygnet runt).

Postkontor

Det finns postkontor på alla större tätorter på Island. Allmänna öppettider är: mån-fre 09:00-16:30. Postkontoret på Grensásvegur 9 är öppet på lördagar året runt från 10:00-14:00. Postkontoret på Þönglabakki 4 är öppet mån-fre 10:00-18:00. För ytterligare information: https://www.posturinn.is/en/

Religion

Den evangelisk-lutherska kyrkan är Islands statskyrka

Resecheckar, Debetkort och Kreditkort

Accepteras i stor utsträckning på Island. De vanligaste korten på Island är EUROPAY/MASTERCARD och VISA. Vänligen notera att det kan förekomma skillnader mellan den officiella växlingskursen på Island och den kurs som kreditkortsföretagen använder sig av.

Shopping

Isländska butiker håller internationell standard och har ett stort varusortiment. Lokala specialiteter är ullvaror som t.ex. ylletröjor, koftor, mössor och vantar; handgjord keramik, glas och silversmycken. Dessutom erbjuds en mängd olika havsdelikatesser av förstklassig kvalitet.Allmänna öppettider är 10-18. Lördagar 10/11-14/18.

Sjukförsäkring

Nordiska medborgare måste visa pass vid läkarbesök. EU-medborgare måste ha EU-kortet (European Health Insurance Card), för att slippa betala fullpris. EU-kortet ersätter E-111 blanketten och intygar om samma rättigheter. Medborgare från andra länder måste betala utgifterna själva.

Snus

Snus är helt förbjudet att ta med in till Island. De som åker fast med snus i tullen blir av med det och betalar böter ISK 8 för varje gram. (okt.2015)

Språk

Isländska är det nationella språket. Engelska talas allmänt. Danska är det tredje språket som lärs ut i skolorna på Island.

Tax-free shopping

Utlänningar som handlar på Island kan få momsavgiften (VAT) återbetald. Detta innebär en reduktion av upp till 15% för besökare som lämnar landet inom 3 månader efter att köpet har gjorts. Köpesumman får inte understiga ISK 4000 (inkl. moms) per affär och alla varor (med undantag för ullvaror) måste uppvisas inför tullen före incheckning. Detta gäller enbart på flygplatsen i i Keflavík om återbetalningen överstiger ISK 5 000. Återbetalning kan erhållas i kontanter i Landsbanki Íslands i avgångshallen.

Telefon

Man kan ringa direkt till alla delar av Island. Landsnummer till Island är +354 + sjusiffrigt nummer. Från Island kan man ringa direkt till Europa och USA genom att slå 00+landets kodnummer+abonnentens nummer.

Tidszon

Island följer Greenwich Mean Time (GMT) hela året och har inte sommartid.
Svensk tid – 2 timmar sommartid. Minus1 timme vintertid

Vaccination

Det krävs inga vaccinationer för att komma till Island.

Valutaväxling

Islands myntenhet är “króna”. Myntens valör är 100 kr., 50 kr., 10 kr., 5 kr. och 1 kr. Sedlars valör är 5000 kr., 2000 kr., 1000 kr. och 500 kr. Valutaavdelning finns på alla banker, öppettider mån-fre 09:15-16:00. Exchange rate – Central Bank of Iceland

Väder/Klädsel

Information om väder på engelska, tel: +354 902 0600, ankn. 44. E-post: office@vedur.is, www.vedur.is/english. Till en resa på Island bör man ta med sig lätta ylleplagg, en tröja eller kofta, vind- och regntäta ytterkläder och kraftiga skor. Resenärer som ska campa eller färdas i inlandet, behöver varma underkläder och strumpor, gummistövlar och en varm sovsäck.

Klimat

Tack vare Golfströmmen har Island ett kyligt, tempererat kustklimat, kyligt om sommaren och milt om vintern. Vädret kan skifta och turister måste vara förberedda på alla slags väder.

Klimat och kläder

Tack vare Golfströmmen har Island ett svalt, tempererat kustklimat. Det är svalt på sommaren och milt på vintern. Dock kan vädret skifta snabbt och som besökare bör du vara beredd på det oväntade. För väderinformation på engelska, ring 902 0600, http://en.vedur.is

När du reser på Island bör du medta lätta ylleplagg, en tröja eller kofta, en regntät (vindtät) jacka och rejäla promenadskor. Resenärer som campar eller reser inåt landet behöver varma underkläder och strumpor, gummistövlar och en varm sovsäck.

Genomsnittstemperatur

Månad Reykjavík Akureyri
Januari -0.2°C -1.5°C
Februari -0.2°C -0.4°C
Mars 0.8°C -1.4°C
April 3.9°C 1.4°C
Maj 8.6°C 8.0°C
Juni 10.6°C 9.1°C
Juli 12.5°C 12.4°C
Augusti 11.5°C 11.5°C
September 9.4°C 9.8°C
Oktober 2.8°C 1.2°C
November 2.8°C 1.1°C
December 1.1°C -0.3°C

Medeldygnstemperatur månadsvis i Reykjavik

Månad Medeldygnstemperatur
Januari +1.0°C
Februari -1.3°C
Mars -0.3°C
April +3.9°C
Maj +6.0°C
Juni +8.4°C
Juli +12.0°C
Augusti +11.3°C
September +7.9°C
Oktober +5.6°C
November +3.9°C
December +2.8°C

Reseöversikt

Onsdag den 10 november 2021
Avresa Stockholm / Arlanda kl. 13.50 med FI 307
Ankomst Keflavik kl. 15.30

Kort stadsrundtur på väg till hotellet
Välkomstmiddag

Torsdag den 11 november 2021
Heldagstur med buss ”Gyllene cirkeln”

Fredag den 12 november 2021
Västra Island och Islands historia

Lördag den 13 november 2021
Fri dag för utflykter, se program

Söndag den 14 november 2021
Tidig avresa från hotellet
Avresa Keflavik kl. 07.35 med FI306
Ankomst Stockholm / Arlanda kl. 12.40

Med reservation för ändringar i programmet.
För genomförande av resan krävs minst 20 antal personer.

Program

Avresa:
Stockholm / Arlanda med FI 307 kl. 13.50
Ankomst Keflavik kl. 15.30

Hemresa:
Avgång från Keflavik med FI306 07.35
Ankomst Arlanda kl. 12.40

Dag 1 – Onsdag den 10 november 2021

Avresa med buss från Orsa till Arlanda

Avresa med flyg till Island 13.50

Ankomst till Island ca 15.30.

Kort stadsrundtur på väg till hotellet

Gemensam välkomstmiddag.

Dag 2 – Torsdag den 11 november 2021

Utflykt: Den Gyllene Cirkeln – klassikern

Avresa från hotellet kl.09.00

Åter hotellet ca kl. 16-17.00

Den Gyllene Cirkeln

Dagen ägnas åt rundturen “Den Gyllene Cirkeln”, till Thingvellir, Gullfoss och Geysir. Först kör vi till nationalparken Thingvellir där Alltinget grundades år 930. Där samlades man varje sommar för att bestämma de lagar och regler som skulle gälla på Island. Vi fortsätter till det berömda geotermiskt aktiva området runt Geysir, där Strokkur sprutar kaskader av kokande vatten högt mot himlen var tionde minut. Turens tredje höjdpunkt är Gullfoss, ett av Islands mäktigaste vattenfall. Vi äter sen lunch tillsammans i ett av Islands finaste växthus och beger oss efteråt tillbaka till Reykjavik

Dag 3 – Fredag den 12 november 2021

Nyhet! Utflykt: Västra Island och Islands historia

Avresa från hotellet kl.09.00

Åter hotellet ca kl. 16-17.00

Vi börjar dagen med att köra till Deildartunguhver, Europas kraftfullaste hetvattenkälla. Turen går vidare till Reykholt, platsen där Snorri Sturlason levde på 1200-talet. Han skrev bl.a. Snorre-Eddan och Heims-kringlan.

Efteråt besöker vi vattenfallen Hraunfossar och Barnafoss och därefter byn Borgarnes och besöker Settlement Center där vi äter lätt lunch. De som önskar kan besöka en utställning om Egil Skallagrimsson samt historien om Islands ursprung.

På vår färd tillbaka till Reykjavik kör vi igenom Islands enda undervattenstunnel.

Vi avslutar denna kväll med gemensam middag.

Dag 4 – Lördag 13 november 2021

Fri dag Förslag till utflykter:

2-4 timmars utflykter både morgon och eftermiddags avgångar.

Nyhet ! Vulkanutbrottet med Helikopter

Pris 3700; –

Har du någonsin undrat hur det känns att vara nära en vulkan och blicka ner på den hällande heta lavan? Nu är din chans!

En 45–60 minuters utsiktstur med helikopter till utbrottsplatsen i Geldingadalur.

Vi landar nära utbrottsplatsen och stannar ca. 15 minuter på marken. Under tiden beskådar vi detta otroliga skådespel.

Vi flyger med två helikoptrar, 5- och 6-sitsiga.

Observera att helikopterturen är väderberoende.

Bada i Blå Lagunen

Pris från 1000; –

Blå Lagunen ligger ca 45 minuters bilresa sydost om Reykjavik, nära fiskebyn Grindavik. Blå Lagunen är internationellt berömd för sitt varma och mineralrika vatten, som bl.a. ska hjälpa mot psoriasis. Det är en helt speciell upplevelse att sitta mitt i det turkosgröna vattnet och gona ner sig i värmen, omgiven av lava och karg natur. Lagunen håller en temperatur på ca 36–29 grader. Missa inte tillfälle att bada i Blå Lagunen, minne för livet.

Valsafari

Pris 900; –

Det finns få platser där den vilda naturen är mer tillgänglig än på Island. Längs hela Islands sydvästra kust lever många olika arter av delfiner och valar, vars graciösa ytkrusningar, hopp och spektakulära dykningar kan beskådas bara en kort båttur från Reykjaviks hamn. Ni kliver på katamaranen Hafsulan i Reykjavik hamn för en imponerande naturupplevelse. Målet är att komma delfiner, vikval, knölval och även späckhuggare riktigt nära. Om förutsättningarna är de rätta finns även chansen att träffa på världens största djur, blåval

Förslag till andra aktiviteter:

Besök några av Reykjaviks museer

https://guidetoiceland.is/reykjavik-guide/top-11-museums-in-reykjavik

Besök Perlan

Äta eller fika på restaurang Perlan. Under en glaskupol placerad på sex cisterner som försörjer Reykjavik med hett vatten ligger en roterande restaurang som bjuder på en fascinerande vy över staden.

Vill du bara njuta av utsikten går det också bra att gå ut på den omgivande balkongen eller njuta en kopp kaffe och italiensk glass i kafeterian. I entréplanet finns Saga museum som presenterar Islands historia med naturtrogna vaxdockor. Utanför Perlan finns en konstgjord gejser som sprutar hett vatten.

Bada i en av de stora utomhusbassängerna

Heldagsutflykt:

Nyhet! Vandra till vulkanutbrottet ca. 8 timmar.

Pris 950; –

Följ med oss ​​på vulkanvandringen och se inte bara hur Island började utan hur det fortsätter att växa och förändras.

På vulkanvandring reser du genom de mossiga äldre lavafälten på Reykjaneshalvön till den spektakulära platsen för Islands senaste vulkanutbrott och besöker ett annat geotermiskt aktivt område på halvön. Vår expertguide ger nödvändig säkerhetsutrustning och information för att hjälpa besökare att njuta av denna unika upplevelse.

När vi väl har kommit fram till leden är det en 1,5 till 2 timmars vandring upp till utbrottet genom ojämn terräng men det är väl värt det. Beroende på väderförhållandena kan du se böljande rök och en röd glöd som reflekterar mot molnen innan du äntligen ser kratrarna själva som höjer sig över dalen och sprutar rödorange lava hundratals meter i luften.

Det finns flera kratrar som aktivt bryter ut i rad längs samma magmasprickor. Sedan utbrottet startade den 19 mars 2021 har den smälta lavan långsamt fyllt upp dalarna som omger kratrarna och har förändrat landskapet.

Vi kommer att tillbringa 2–3 timmar på utbrottet så att du får gott om tid att utforska området. Du kan till och med se lavan flyta i ljusa glödande floder, eller du kanske bara vill sitta och titta på lava som sprutar från kratrarna och lyssna på den skonsamma sprakningen när den stelnar till nybildad sten.

På vägen tillbaka till Reykjavik tar vi ett kort stopp vid Krysuviks geotermiska område där du kan ta en promenad mellan de kokande lerbassängerna och de naturliga vulkaniska ångventilerna. Därifrån kommer vi att besöka den största sjön på Reykjaneshalvön, Kleifarvatn. Sjön ligger på Mid-Atlantic Ridge och är 97 meter en av Islands djupaste sjöar. En jordbävning år 2000 gjorde att vattennivån i sjön plötsligt sjönk. Vattennivån har sedan dess återgått till det normala men längs sjöns södra strand kan du fortfarande se ånga från många varma källor som avslöjades efter jordbävningen 2000.

Vänligen notera!

Vandringen till utbrottsplatsen är cirka 1,5 till 2 timmar varje väg över ojämn terräng.

Kom ihåg att ha bra vandringsskor och ta med vind / vattenavvisande kläder

Leden kan ändras baserat på lavaflödet från utbrottet.

Morgonavgång 4–5 timmar

Rida Islandshäst; Alvturen (Älvturen)

Pris 975; –

1,5–2 timmars ridning & lunch

Naturväsen är viktiga på Island. De får bestämma var vägarna kan gå och var hus kan byggas. Isländska myndigheterna förändrar bland planerna för vägbyggen, eftersom vägen skulle passera ett område där huldrefolket trivs! På den här turen ser vi några platser som bebos av dessa speciella varelser, huldrefolk, men eftersom de är osynliga kommer vi inte att kunna se dem på riktigt! Vi passerar stenen Alfakví och det gamla fårhuset som man inte får flytta på om man inte är beredd på allvarliga konsekvenser. Vissa alver är musikaliska, Skjólaklettur är alvkyrkans plats och där har man hört sånger sjungas. På vår väg till älvernas kulle, Einbui, som bebos av vänliga och ibland sjungande alver, får vi rida på fina ridstigar som är perfekta att prova islandshästens speciella gångart “tölt”. Inkluderat.1,5–2 timmars ridning och lätt lunch på Hotell Eldhestar (soppa, bröd etc.)

Dag 5 – Söndag den 14 november 2021

Avresa från hotellet tidigt på morgonen

Avresa Keflavik kl. 07.35 FI306

Ankomst Stockholm / Arlanda kl. 12.40

Buss till Orsa

För genomförande av resan krävs minst 20 antal personer.
Med reservation för ändringar i programmet.

Fakta och priser

Islandsresan

10-14 november 2021

Pris per person i dubbelrum
12.695 SEK

Enkelrumstillägg 2.350 SEK

Priset inkluderar

 • Buss mellan Orsa och Arlanda tur och retur
 • Flyg från Stockholmtill Keflavik t/r ink flygskatter
 • 1 incheckad väska 23 kg. och 1 handbagage 8 kg.
 • 4 nätter på Hotel Fron centralt i Reykjavik med frukost

Utflykter som ingår:

 • Transfer mellan flygplats och hotell på Island tur och retur
 • Kort stadsrundtur med buss på vägen till hotellet dag 1.
 • Västra Island – heldagstur
 • Gyllene Cirkeln – heldagstur
 • Egen buss och svensktalande driverguide.

Inträden till följande:

 • Fridheimar växthus information föreläsning.
 • Snorrastofa Snorri Sturluson
 • Settlement center

Måltider:

 • 4x frukost
 • 2x middag (dag 1 och 3)
 • 2x luncher (dag 2 och 3)

Tillägg
Enkelrum 2.935 SEK

Priset inkluderar ej:

 • Rese- och avbeställningsförsäkring
 • Måltidsdryck
 • Extra utflykter

För genomförande av resan krävs minst 20 betalande resenärer.

Guide

Svensktalande guide på transfer från flygplats till hotell samt rundtur Gyllene Cirkeln.