Fullbokad – Upplev Färöarna med SPF Daladistriktet 11–15 juni 2023

Den färöiska naturen är hänförande vacker. Upplev det genuina, den friska luften, betande får, gröna dramatiska berg, färgglada bosättningar och se de närliggande öarna som majestätiskt stiger i horisonten. Njut av lokala specialiteter och kulturella upplevelser i en natur utan dess like!

Om Färöarna

Färöarna är en ögrupp norr om Brittiska öarna som tillsammans med Grönland ingår i det danska kungariket. Dock är Färöarna självstyrande i många lokala frågor sedan 1948 och har egen frimärksutgivning sedan den 1 april 1976. Färöarna och Grönland står utanför Europeiska unionen, trots att resten av det danska riket är med. Färöarnas kultur är i huvudsak nordisk.

På de 18 öarna bor knappt 50 000 personer, varav ungefär 17 000 i huvudstaden Tórshavn och 5 000 i Färöarnas näst största stad Klaksvík. Ekonomin är liten och handelsberoende, kretsar kring fiske och största handelspartner är Danmark, Norge, Tyskland och Ryssland; 56 % av all handel är med Europeiska unionen. Andra viktiga näringsgrenar är olja/gas och turism.

Färöarna ligger på 62 grader norr, 7 grader väst i Nordatlanten. Öarna ligger norr om Hebriderna, nordväst om Shetlandsöarna, väster om Norge och sydost om Island. Ögruppen är med sina 18 öar och 11 holmar, från Enniberg på Viðoy i norr, till Sumbiarsteinur söder om Suðuroy, 118 kilometer lång. Kustlinjen är på 1 117 kilometer. Särskilt västkusten är markant med sina höga, lodräta fågelberg. Den genomsnittliga bergshöjden är 300 meter över havet.

Slættaratindur, 882 meter, är det högsta berget på Färöarna. Enniberg är en av Europas högsta klippor (se även Färöarnas ytterpunkter). Berggrunden består av basalt av paleogen ålder. Färöarna har varit nedisade vid flera tillfällen under kvartärperioden, men de högsta topparna har troligen aldrig varit täckta av is. Stora delar av öarna täcks av torv som dock på många håll har brutits och använts för bl.a. uppvärmning. I torven har tefralager från isländska vulkanutbrott påträffats.

Längsta avståndet till kusten är 5 kilometer. De flesta orter ligger skyddade på östkusten vid en bukt eller fjord, förutom Fámjin och Sumba som har skydd av västliga skär.

Färöarnas sammanlagda yta är ungefär hälften så stor som Gotlands, men har nästan lika stor befolkning och alltså dubbelt så hög befolkningsstat. Tórshavns invånarantal är dock ungefär hälften av Visbys.

Källa: Wikipedia

Bra att veta inför resan

Affärstider

Butiker har öppet från 9.00 till 17.30 (måndag-fredag) och från 9.00 till 12.00 (lördag).

Alkohol

Fram till 1992 fick alkohol endast serveras i speciella medlemsklubbar men sedan dess är det tillåtet för restauranger och bara att sälja alkoholhaltiga drycker. Det är fritt att föra in produkter för personligt bruk som du kan packa in i ditt bagage och visa upp för tullen. Det är dock begränsning på hur mycket man får föra in av vissa produkter: Alkoholdrycker över 22%; max 1 liter + 1 liter vin och upp till 22%; 2 liter bordsvin + 2 liter öl. Tobak får max föras in med 100 cigaretter eller cigariller.

Ankomst och transfer

På resan till Färöarna flyger vi direkt från Köpenhamns flygplats och landar på Vágar flygplats. Vágar flygplats är Färöarnas enda flygplats och den ligger 1,5 km från staden Sørvágur på ön Vágar. Vår lokala guide välkomnar oss på flygplatsen.

Bank

Banker har öppet från 9.30 till 16.00 (måndag-fredag), torsdag öppet till 18.00.

Dricks

En serviceavgift är inkluderad på restaurangnotan. Om ni får utmärkt service så är dricks uppskattat men inte förväntat.

Dricksvatten

Det går att dricka vatten från kranen på Färöarna.

Elektricitet

Färöarna har 220V som standard och fungerar normalt att använda vår utrustning direkt i deras kontakter.

Handla

Stickade tröjor, sockor och mössor av färöisk ull är uppskattade presentatör. Det finns flera butiker i Tórshavn som säljer stickat hantverk och fårskinn.

Klädsel

Vädret på Färöarna är opålitligt och kan växla snabbt och man måste förbereda sig därefter. Klä dig i flera lager med material som kan andas och föra ut fukten med ett vindtätt och regnskyddande material ytterst. Handskar och mössa är bra att stoppa i fickan. Solskydd kan behövas och solglasögon för den lågt stående solen. Kikare är också bra att ha med.

Konsulat

Tórshavn, Färöarna
Tel: +298 35 17 10
E-post: hp@adv.fo
Fax: +298 35 17 11

Sveriges generalkonsulat
Generalkonsul Bjørn á Heygum
Postmoga 164 FO-110
Tórshavn
Färöarna

Måndag-fredag ​​kl. 09.00 – 12.00 samt 13.30 – 16.00.

Kreditkort

De flesta butiker och restauranger accepterar kreditkortsbetalning. Vanligtvis VISA och Dankort men även MasterCard, EuroCard och Maestro är brukbart. Det är möjligt att ta ut pengar på bankomater på många ställen. Kontanter rekommenderar när resan går till de mindre öarna och byarna.

Momsåterbäring

Alla som inte är färöiska medborgare har rätt att få tillbaka moms på det som köpts i landet om det som förs ut har ett värde över DKK 300. Om ni handlar där det finns en skylt med ”TAX FREE for tourists” (över 220 affärer) så fråga efter en momsåterbäringscheck. Skriv ditt namn, adress och passnummer på checken och lämna in det till tullen innan ni lämnar landet.

Pass/giltigt ID

Nordiska medborgare behöver inte visa pass när de reser mellan länderna. Men vi måste kunna visa att vi är nordiska medborgare och normalt står det endast i passet och på det nya EUIDkortet.

Telefon och internet

Landskoden till Färöarna är +298.
Normalt fungerar svenska mobiler på Färöarna. Hör efter med din operatör vilket färöiskt nät som är mest förmånligt att använda. Alternativt kan man köpa kontantkort som finns till salu i telebutiker, bensinmackar och supermarkets
Internet är utbyggt så i princip 100% av befolkningen har tillgång till bredband.
”Surfspots” eller fria internetterminaler finns på många turistkontor, bibliotek, hotellreceptioner och en del caféer.

Telefonnummer för nödsituationer

SOS Larmcentral 112
Polisen i Torshamn +29835
14 48
Sjukvårdens journummer 1870

Reseförsäkring

Innan resan påbörjas, är det viktigt att teckna en reseförsäkring eller kontrollera om sådan ingår i hemförsäkringen.

Med reseförsäkring kan du få hjälp om du blir sjuk, skadad eller behöver sjuktransport till Sverige.

Kontakta ditt försäkringsbolag för att ta reda på vad som gäller för din försäkring.

För den som tecknats och reseförsäkringen eller har en vanlig hemförsäkring och råkar ut för en olycka, stöld eller annat som kan täckas av försäkringen, ska så fort som möjligt ta direktkontakt med SOS International, Europeiska ERV eller Falck Global Assistance.

SOS International är de nordiska hemförsäkringsbolagens serviceorganisation i samband med utlandsskador. Syftet med verksamheten är att hjälpa utlandsresenärer till de nordiska försäkringsbolagens vägnar.

Reseförsäkring bör man alltså ha (Grönlandsresor kan hjälpa till om så önskas). Reseförsäkring ingår i de flesta hemförsäkringar men innehåller ofta vissa begränsningar:

  • Självrisk vid varje skadetillfälle
  • Olycksfall-invaliditetsersättning
  • Ingen hjälp på plats – Assistans av SOS-alarm endast vid större personskador och man får lägga ut pengar själv
  • Ersätter endast sjukvård på allmänna sjukhus – kan vara bristfällig i många delar av världen
  • Semestergaranti
  • Resa för nära anhörig vid allvarlig skada

Är du inte nöjd med ditt reseskydd i hemförsäkringen kan du köpa ett komplement. du får då:

  • Självriskersättning eller ersättning för småskador som inte uppgår till självrisken
  • Olycksfall-Invaliditetsersättning
  • Extra bagageskydd
  • Semestergaranti – du får ersättning om din termin inte går att genomföra som planerat. Exempel på ersättning: Dagsersättning om man blir sängliggande på resmålet pga sjukdom eller olycksfall. Ersättningsresa om mer än halva resan blir förstörd, ”Komma i kapp-resa” och förseningar (även bagageförseningar).

 

Tidsskillnad

Färöarna ligger i tidszonen GMT på vintern och har som vi sommartid vilket gör att de alltid ligger 1 timme efter Sverige.

Valuta

Det är danska kronor som används på Färöarna. Färöarna trycker egna sedlar men inga mynt. Den danska kronan är knuten till € och följer eurons kurssvängningar.

På följande sida hittar du information om växelkurser som kan vara användbara för att planera din resa: www.ecb.europa.eu

Väder

Klimatet på Färöarna bör upplevas på plats! Vädret kan växla väldigt snabbt och inom en timme så kan man få uppleva alla de fyra årstiderna! Golfströmmen gör att det är ganska små skillnader mellan vinter och sommartemperaturerna.

Genomsnittstemperaturen för den kallaste månaden är 3,5°C och för den varmaste månaden 12°C. Havet är fritt hela året och havstemperaturen varierar från 510° C. Den kortaste dagen är 5 tim och den längsta är 19,5 timmar.

Vinden på Färöarna är för det mesta från väst eller sydväst och påverkas inte mycket av topologin. De värsta stormarna som inträffade de senaste århundradena har inträffat mellan 1988 – 1993.

Reseöversikt

Dag 1, söndag 11 juni 2023

Transfer med eftermiddagsbuss från Dalarna till Arlanda.

Middag och övernattning på hotell på Arlanda flygplats

 Dag 2, måndag 12 juni 2023

Transfer till terminal 5. Flyg från Arlanda kl 07.05 via Köpenhamn ankomst på Färöarna kl. 12.15. Guidad tur. Övernattning och middag på hotell i Torshavn.

Dag 3, tisdag 13 juni 2023

På morgonen sightseeing i Torshavn

På eftermiddagen tar vi en båttur till de fantastiska fågelklipporna utanför Vestmanna. Övernattning och middag på hotell i Torshavn.

Dag 4, onsdag 14 juni 2023

Rundtur och Färöisk afton i Gjogv.

Övernattning på hotell i Torshavn.

 Dag 5, torsdag 15 juni, 2023

Frukost och check ut i Torshavn. Besök Färöarnas historiska kulturella högborg Kirkjubøur.

Flyg från Färöarna  kl 12.05 via Köpenhamn till Arlanda kl 17.15

Gemensam bussfärd till Dalarna.

 

Program

Upplev Färöarna med SPF Daladistriktet 11–15 juni 2023

Dag 1, söndag 11 juni 2023

Transfer med eftermiddagsbuss från Dalarna till Arlanda.

Middag och övernattning på hotell på Arlanda flygplats

 Dag 2, måndag 12 juni 2023

Transfer till terminal 5. Flyg från Arlanda kl 07.05 via Köpenhamn ankomst på Färöarna kl. 12.15. Vår lokala guide välkomnar oss på flygplatsen och tar oss med på en spännande sightseeingtur på ön Vágar som bl.a. går till de små pittoreska byarna Bøur och Gásadalur. Utflykten bjuder på en enastående utsikt över fjorden, vattenfallet och öarna Tindhólmur samt Mykines. Färden går vidare till vårt hotell i Torshavn. Övernattning och middag på hotell i Torshavn.

Dag 3, tisdag 13 juni 2023

På morgonen sightseeing i Torshavn där vi ser “Tinganes” som är världens äldsta parlament, den charmiga stadsdelen “úti á Reyni” och fortet Skansin. Därefter beger vi oss till Vestmanna med lunch vid kajen.

På eftermiddagen tar vi en båttur till de fantastiska fågelklipporna utanför Vestmanna där vi färdas in i trånga passagerare och genom grottor i ca 2 timmar. På klippväggar sjuder det av fågelliv, här häckar bl.a. tretåiga måsar och sillgrisslor. Övernattning och middag på hotell i Torshavn.

Dag 4, onsdag 14 juni 2023

Efter frukost beger vi oss norrut och besöker Vid Air, norra hemisfärens enda bevarade valfångsstation, idag ett intressant museum som vittnar om forna tiders hårda liv här på öarna. Hör om valarnas betydelse för det färöiska folket och hur valarna förädlades till olika ändamål. Därefter beger vi oss uppför bergen till den pittoreska lilla byn Saksun där vi ser kyrkan och Dúvugarðar, den fina gamla bondgården som idag vi kommer att besöka. Naturhamnen här blev förstörd då tonvis med sandspolade upp och fyllde inloppet till följd av en tsunami på 1700 talet. Utflykten för oss vidare förbi Färöarnas största vattenfall innan vi fortsätter till charmerande lilla byn Gjógv. Vägen mellan Eiði och Gjógv erbjuder många platser med fantastisk utsikt. Vi passerar Slættaratindur, Färöarnas högsta berg (880 meter) och ser de mytomspunna klipporna ”Kæmpen och kællingen” resa sig upp ur havet. På vägen hittar vi en vacker plats att äta vår medhavda lunchmatsäck.

I Gjogv tar vi en promenad genom byn, ån och minneslunden vid kyrkan. Vi besöker Gjogvs dolda underverk som även får dess namn, en ravin som skär djupt ner i basalten vid det obevekliga havet och bildar en skyddad naturhamn. I kväll upplever vi en härlig Färöisk afton i Gjogv med typisk färöisk mat, musik och kedjedans som alla generationer deltar i vid högtider. Transfer tillbaka till Torshavn där vi övernattar.

 Dag 5, torsdag 15 juni, 2023

Frukost och check ut i Torshavn. Vi får med oss ​​en lunchmatsäck. Därefter åker vi vidare till Färöarnas historiska kulturella högborg Kirkjubøur – där vi besöker Europas äldsta trähus Roykstovan med sina 900 år. Här finns även den äldsta kyrkan från år 1111 och ruinerna av st. Magnus katedralen.

Därefter ger vi oss iväg till flygplatsen via den gamla fjällvägen “Oyggjarvegurin” till ön Vagar.

Flyg från Färöarna kl 12.05 via Köpenhamn till Arlanda kl 17.15

Gemensam bussfärd till Dalarna.

 

Med glada minnen välkomna hem!

 

 

Reseledare

Alexandra Widl är sedan många år tillbaka Grönlandsresors expert på Färöarna. Hon har utforskat ögruppen otaliga gånger och även ledsagat grupper till detta fascinerande resmål i Atlanten.

Fakta och priser

Upplev Färöarna med SPF Daladistriktet 11–15 juni 2023

 Pris och bokningsvillkor:

Pris per person i dubbelrum: 21.950 kr

Enkelrumstillägg: 4550 kr

I priset ingår:

  • Busstransfer tur och retur Dalarna, olika uppsamlingsplatser längs med vägen.
  • Övernattning i twinrum på Arlanda flygplats inkl. middag och frukost
  • Flyg tur och retur Färöarna från Arlanda via Köpenhamn, inkl. skatter och avgifter.
  • Grönlandsresors reseledare tur och retur Arlanda
  • Buss för alla transfers och utflykterenligt enligt program.
  • Lokal kunnig skandinavisktalande guide enligt program.
  • 3 nätter i twinrum på trevligt turistklasshotell i Torshavn, inkl. frukost.
  • 2 x två rätters middagar på hotellet.
  • 1 Färöisk kulturafton inkl. musik, traditionell kvaddans och middag.
  • Båttur till Vestmanna fågelklippor och grottor
  • Lunch på bistro Fjørðukráin + lunchmatsäck x 2
  • Inträde på Valstationen
  • Inträde på farmmuseet Dúvugarðar och kyrkan i Saksun
  • Inträde i Roykstovan och kyrkan i Kirkjubø

 

I priset ingår inte:

  • Dryck till maten ( förutom vid frukost och i lunchpaket)
  • Rese- och avbokningsförsäkring

 

 

Minimum 20 deltagare, maximum 25 deltagare.

Sista möjliga anmälningsdag den 09 mars 2023. Därefter på förfrågan.

Vid anmälan debiteras 20% anmälningsavgift. Då säkrar du din plats på resan.

Handpenningen ska betalas inom 10 dagar efter anmälan.

Slutbetalning den 19 mars 2023.

 För att resan ska genomföras krävs minst 20 deltagare.

 

Galleri