Fullbokad – Nya Kiruna och dess vackra omgivning

SPF Daladistriktet

 

25–28 augusti 2023
Upplev några fullspäckade dagar i Kiruna, en stad mitt i förändring! Vi besöker Nationalparken Abisko i lysande höstfärger och hälsar på Samevistet Márkanbáik och Jukkasjärvi kyrka, den äldsta bevarade kyrkan iLapplandmed Bror Hjorths berömda altartavla. Vi möter en värld av fascinerande isskulpturer på Ishotellet och tar steget till rymdteknologin på Esrange Space besökscenter. Och vad vore en resa till Kiruna utan ett spännande besök på LKAB´s gruva?

Kiruna

Kiruna  är en tätort och centralort i Kiruna kommun i nordligaste Sverige och den största tätorten i landskapet Lappland med 17 513 invånare 2020[3].

Kiruna är ett utpräglat gruvsamhälle beläget mellan de två bergen Luossavaara och Kiirunavaara, båda med stora järnmalmfyndigheter, och sydsluttningen på det tredje stadsberget Haukivaara.

Kiruna grundades år 1900, och Hjalmar Lundbohm räknas som dess grundare. Han var disponent vid gruvbolaget LKAB som påbörjade brytning av järnmalm i Kiirunavaara i slutet av 1890-talet.

Fredagen den 25 augusti
Buss från Dalarna till Arlanda och flyg med SAS till Kiruna. Guidad tur.

 

Lördagen den 26 augusti
Utflykt till Abisko.

 

Söndagen den 27 augusti
Utflykt till Jukkasjärvi och Esrange Space Center

 

Måndagen den 28 augusti
Besök LKAB´s gruva.
Flyget hem avgår kl. 14.45.och vi landar på Arlanda kl. 16.15.

Fredagen den 25 augusti

Buss från Dalarna (diverse hållplatser) till Arlanda där vi möter vår erfarna reseledare från Grönlandsresor.

Vi flyger med SAS till Kiruna kl. 12.00 och beräknas anlända i Kiruna kl.13.30.
Väl framme välkomnas vi av vår lokala guide som direkt efter ankomsten till oss med en spännande historisk stadsrundtur i Kiruna. I Kiruna flyttas en del av staden pga gruvnäringen. Den pågående stadsomvandlingen som sker i Kiruna är en unik händelse i hela världen. Vi kommer att följa historien om Kiruna, besöka den vackra kyrka som kommer att flyttas med start år 2025. Dessutom kommer ni att få se det nya centrum som är under uppbyggnad och besöka vårt nya stadshus Kristallen. Checka in på nya Scandic Hotell i Kiruna, middag kl. 18.00

Lördagen den 26 augusti

I dag bär det iväg på en utflykt ut i den orörda fjällvärlden, närmare bestämt till l Abisko, Vi tar en Abisko är Norrbottens mest besökta nationalpark. Genom parken går den välkända Kungsleden som börjar – eller slutar – vid Abisko fjällstation. Leden följer Abiskojåkka, som forsar fram genom Abisko kanjon innan den mynnar ut i ett vackert delta i Torneträsk.

Vi besöker Naturum och får en guidning genom utställningen som handlar om Abisko nationalpark. Idag är nationalparken ett landskap i förändring. Utställningen belyser fjällvärldens känsliga ekosystem och nationalparkens unika geologi, flora och fauna.

 

Vi får även ta del av ett bildspel här. I anslutning beger vi oss ut på en liten runda i den vackra kanjonen, vi går ca 1,5 km på tillgänglighetsanpassad – hänförande vacker terräng.

Lunch på mysiga Mountain Lodge. Innan vi tar vägen hem, besöker vi i Tornehamns kyrka, vackert utsmyckad av lokala konstnärer. Vi tar oss ner till Torneträsk och lär oss mer om traditionella pimpelark – en slags flyttbar stuga som skjuts ut på isen på medar, med hål i golvet som man pimplar igenom. Middag på Scandic Hotell kl. 18.00

 

Söndagen den 27 augusti

Efter en god frukost bär det idag av till närbelägna Jukkasjärvi, 20 mil norr om Polcirkeln! Här besöker vi Márkanbáiki, ett sameviste på den gamla marknadsplatsen som numer är ett friluftsmuseum med renar och kåtor. Vi får en guidad rundvisning bland utställningar som rör både samernas nomadtid och modern samisk livsstil. Därefter bjuds vi till lunch på den samiska nationalrätten suovas med kokkaffe invid elden. För de som önskar finns det lokala hantverk att köpa i butiken.

 

På eftermiddagen passar vi på att besöka Jukkasjärvi kyrka, den äldsta bevarade kyrkan i Lappland och som är känd för sin vackra altartavla, skulpterad av Bror Hjorth .

I Jukkasjärvi finner vi även Ishotellet med sina hänförande konstutställningar av snö och is. Konstnärlig kreativitet, vildmark och kristallklar är från Torne älv kommer i återfödelsen av ett nytt hotell varje år. Ishotellet har smält ner för säsongen i september men vi besöker likväl Ishotell 365 som bevarar sin iskonst året runt.

 

Drygt fyra mil nordost om Kiruna ligger rymdbasen Esrange Space Center. Här sänder det statliga rymdbolaget SSC (Swedish Space Corporation) upp sondraketer och stratosfäriska ballonger i forskningssyfte. På Esrange finns också en av världens största markstationer för kommunikation med satelliter. Basen är inte öppen för allmänheten, men besökscentret intill grindarna ner till rymdbasen ger oss fin inblick i dess arbete. Middag på Scandic hotell kl.18.00. Vem vet, vi kanske ser magiskt norrsken någon av dessa kvällar!

 

Måndagen den 28 augusti

Vi avslutar vår vistelse i Kiruna med en god frukost innan vi checkar ut från hotellet och beger oss till LKAB´s gruva kl.10.00. Turism, gruvdrift och rymdteknologi är Kirunas tre huvudnäringar.

Gruvan i Kiruna är världens största underjordiska järnmalmsgruva. En fascinerande verksamhet där malmen bryts långt under markytan med fjärrstyrda maskiner och förarlösa tåg. Bussen tar oss rakt in i berget och ner till LKAB:s Visitor Centre, på 540 meters nivå. I den autentiska gruvmiljön finns utställningar, filmer och maskiner som visar hur gruvbrytningen och förädlingen går till. Guiden berättar om modern gruvbrytning och hur den kan få en hel stad att flytta.

Vi får en matig baguette med oss ​​på vägen till flygplatsen.
Flyget hem avgår kl. 14.45.och vi landar på Arlanda kl. 16.15.
Välkomna hem igen efter några händelserika dagar i Kiruna och dess vackra omgivning! Buss tillbaka till Dalarna, diverse hållplatser.

Pris och bokningsvillkor:

Pris per person i dubbelrum: 19.300 kr

Singeltillägg: 1650 kr

Priserna inkl. moms.

 

Följande ingår i paketpriset:

 • Busstransfer tur och retur Dalarna – Arlanda
 • Flyg tur och retur Arlanda – Kiruna inkl skatter och avgifter
 • Reseledare från Grönlandsresor från Arlanda
 • Buss på alla utflykter enligt program
 • 3 x övernattning del i twin på nya Scandic hotell i Kiruna inkl. frukost
 • 3 x tvårättersmiddag på hotell
 • 1x Lunch på utflykt i Abisko
 • 1x Lunch på utflykt i Jukkasjärvi
 • Guidad stadsrundtur i Kiruna
 • Guide på heldagsutflykt till Abisko
 • Guide på heldagsutflykt i Jukkasjärvi
 • Lokal guide på Samecentret
 • Guidad tur i LKAB gruvan, inkl. LKAB´s egna buss och lunchbaguette.
 • Inträden som nämns i program Samecenter, Ishotell, Naturum, Esrange Space center, LKAB gruvan, Jukkasjärvi kyrka samt Kiruna Kyrka.

 

Bokningsvillkor:

 1. 20% handpenning inom 10 dagar efter anmälan. Då säkrar du din plats på resan.
 2. Slutbetalning av resan senast den:21 juni 2023
 3. Anmälningar via https://www.inspiredjourneys.se/spf-resor/
 4. Vid frågor: Alexandra Widl, tel: 08- 556 269 70 alexandra.widl@gronlandsresor.se

Grönlandsresors Alexandra Widl arbetar sedan många år med resor i bl a Skandinavien.

Galleri

Frågor om resan?

Vår färdledare under resan är Alexandra Widl.
Har ni några frågor om resans program och innehåll, kontakta Alexandra på:
08-556 269 70 eller på mail info@gronladsresor.se

Hon kan svara på alla typer av frågor när det gäller innehåll och upplägg av resan. Alexandra är anträffbar mellan 10 – 15 måndag till torsdag.