Upplev New York tillsammans med Paula Rabenius
16 – 21 augusti 2024

Följ med Paula och Thoth till New York på en magisk och andlig weekend, där vi även kommer att knyta band till ursprungsbefolkningen, bl.a. Lenape-stammen som var de ursprungliga invånarna på Manhattan.

Landet i korthet

USA:s förenta stater består av femtio delstater med Washington DC som huvudstad. USA är drygt 20 gånger större än Sverige. Från öster till väster mäter kontinenten 4 500 km. Den till ytan största delstaten är Alaska följt av Texas, som är nästan lika stort som Skandinavien.

Bra att veta inför resan

Affärstider

Många matvarubutiker har öppet 24 timmar per dygn Vissa Apotek har också öppet 24 timmar per dygn.

Ankomst och transfer

Bussen möter oss på flygplatsen och tar oss till Civilian Hotel
305 W 48th Street, New York, NY 10036

Anmäl din utlandsvistelse

Resenärer bör alltid vara försäkrade, resa med marginaler och vara beredda på att kunna hantera snabba förändringar, förseningar. Ambassaden uppmanar alla svenska resenärer att anmäla sig till Svensklistan. Det gör du på den här länken https://www.swedenabroad.se/sv/svensklistan/
Du bör också ladda ner appen UD Resklar och aktivera pushnotiser för USA. På den här länken kan du läsa mer om appen https://www.swedenabroad.se/sv/om-utlandet-f%C3%B6r-svenska-medborgare/reseinformation/ud-resklar-mobilapp/
Glöm inte att avanmäla dig från svensklistan när du lämnar landet.

Apotek

Flera apoteket har öppet 24 timmar per dygn.

Bagage

Incheckat bagage som du låser med ett vanligt hänglås måste klippas upp av säkerhetspersonalen om de anser att de vill kolla vad som finns i den. Det bästa är att ha ett TSA lås, som är godkänt av Transportation. Till USA får du inte använda ett vanligt hänglås, då det går emot deras regler. Du får lämna den olåst, men det känns ju osäkert.
Fördelen med ett TSA-lås är att all säkerhetspersonal som finns världen runt har oftast en särskild säkerhetsnyckel som kan öppna alla godkända TSA-hänglås. Bra att slippa få låset uppklippt!

Banker

Bankerna är normal öppna mellan 9–17 på vardagar och mellan 9-13 på lördagar. Avvikelser förekommer.

Dricks

Som svensk bör man komma ihåg att ge dricks till servitörer, taxichaufförer och andra inom servicesektorn. Generellt ges mellan 15–20% dricks för restaurangnotor.

Dricksvatten

Du kan dricka vatten från kranen, men vi rekommenderar flaskvatten.

Elektricitet

110 V. Adapter behövs.

Hotell

Under resan bor vi på följande hotell
Civilian Hotel
305 W 48th Street, New York, NY 10036

Hälso- och sjukvård

Det finns ett stort utbud av såväl läkare som tandläkare i USA. Standarden på sjukhusen varierar men är vanligtvis god. Utan försäkring är kostnaderna för läkar- och tandvård mycket höga. Besökare bör ha reseförsäkring/hemförsäkring som täcker sjukvårdskostnader i USA. I regel krävs betalningsgaranti före behandling. Tänk på att ta med nödvändiga mediciner och ett läkarintyg på engelska med diagnos och eventuell medicinering.

Jetlag

Det fenomen som uppstår, då kroppen inte anpassat sig till den nya dygnsrytmen. En tumregel när man reser västerut: håll dig vaken så länge som möjligt och gå till sängs mätt! När man reser österut: Försök somna så snart du kommit ombord på flyget. Efter ankomst till Skandinavien försöker du hålla dig vaken till normal läggdagstid.

Kaffe

Det amerikanska kaffet är mycket svagare än vi är vana vid. Tag därför gärna med en liten burk nescafé att bättra på styrkan med.

Klädsel

Först på tipslistan är att ha bekväma kläder under flygningen. Även lager på lager är att föredra så man lätt kan ta av och på vid temperaturskillnader. Om bagaget inte kommer fram, är det bra att ha ett extra ombyte med sig i handbagaget.

Då resan innebär en hel del promenader varje dag, där det finns ojämna ytor och ibland kuperad terräng, är det viktigt att du har lämpliga och bekväma skor och gärna hopfällbara gåstavar som du kan packa ner i resväskan, samt en liten ryggsäck som du kan ha med dig varje dag, där du kan packa ner extra kläder, vatten och annat du vill ha med dig under våra dagsutflykter.

Konsulat

Sveriges generalkonsulat i New York
Besöksadress:
One Dag Hammarskjöld Plaza, 885 Second Avenue, vid hörnet av 47th Street på Manhattan
Tel
+1 212 583 2560
E-post generalkonsulat.new-york@gov.se
Telefontid: måndag-fredag kl. 14-15
Om en nödsituation uppstår utanför ordinarie kontorstid, vänligen ring generalkonsulatets växel och följ anvisningarna.

Mediciner

Tar du någon form av medicin ska du packa ner den i handbagaget, och helst då så mycket att det räcker under hela resan. Det finns alltid en risk att bagaget inte kommer fram, och allt annat kan du köpa om olyckan skulle vara framme, men det kan vara svårt att hitta exakt rätt medicin i USA, och den kan du inte undvara.

När du reser till USA på medicinering omfattas du av ett antal regler och riktlinjer utfärdade av FDA, US Customs and Border Protection (CBP) och Transportation Security Administration (TSA). Alla läkemedel ska tas med i originalförpackningen, med bruksanvisningen tryckt på förpackningen.
Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina förpackningar där det framgår vad det är för läkemedel. Vid receptbelagda läkemedel bör du även ha med dig intyg från din läkare och packa ner det tillsammans med medicinerna i ditt handbagage.

Mobiltelefoni

Din mobiltelefon kommer att fungera bra i USA, du kan ladda den som vanligt i USA om du har en reseadapter med dig. Landskoden i USA är +1, vill du ringa hem till Sverige från USA måste du använda Sveriges landskod (+46). I USA kommer du oftast att ha bra täckning och din svenska operatör kommer fungera bra om du inte har någon utlandsspärr. Även internet fungerar med full hastighet. Det du inte får missa är att ringa och surfa i USA kommer det att bli mycket dyrt om du gör detta med ditt svenska abonnemang. Läs nedan om billigare och smartare alternativ.
Kontantkort i USA
Ett alternativ är att du skaffar ett kontantkort i USA, du kommer då kunna ringa inom USA och surfa till fast pris. Vill du ringa till Sverige bör du använda Whatsapp, Skype, Viber eller liknande då vanliga samtal till Sverige blir dyrt. Ditt svenska nummer kommer inte att fungera om du väljer att byta ut det till ett amerikanskt. Flera amerikanska operatörer erbjuder prisvärda kontantkort, oftast med en startavgift för simkortet på 10 dollar. De två största i USA är T-Mobile och AT&T. (Då brukar det ingå även fria sms och telefonsamtal inom USA för detta pris).

Mått och storlekar

Km 5 10 20 40 50 75
Miles 3 6 12 24 30 45

Celsius 0 5 10 15 20 25
Fahrenheit 32 41 50 59 68 75

1 Gallon = 3,78 liter
1 Quart = 0,94 liter
1 Pint = 0,47 liter

1 Pound (LB) = 0,45 kg
1 Ounce (OZ) = 28 gram

Skjortor
Svensk storlek 37 38 39 40 41
Amerikansk 14,5 15 15,5 16 16,5

Blusar
Svensk storlek 38 40 42 44 46
Amerikansk 30 32 34 36 38

Herrkonfektion
Svensk storlek 46 48 50 52 54
Amerikansk 36 38 40 42 44

Damkonfektion
Svensk storlek 38 40 42 44 46
Amerikansk 10 12 14 16 18

Packning

Kopior: Vill du vara förberedd på det värsta så ta med dig kopior på ditt pass, körkort, sjukkort, kreditkort osv. Reser du med andra kan ni med fördel byta, så att ni har kopior av varandras dokument. Skulle någons väska då bli stulen har ni dokumentation på allt det viktigaste i en annan väska. Skicka dem också till din egen mail, så du kan nå dem online om kopiorna försvinner.
Tag gärna med en liten uppsättning ”första hjälpen” med plåster, huvudvärkstabletter osv. Om du har med dig mediciner bör de förvaras i sina förpackningar där det framgår vad det är för läkemedel
På den här länken https://www.reseledaren.nu/packlistan/ finns tips på packlista

Pass/Visum

Ditt pass måste vara maskinläsbart och giltigt under hela din resa till USA.
Som svensk behöver man inte ansöka om visum men numera krävs en s.k. ESTA-ansökan.
Namnet på biljetten ska stavas exakt på samma sätt som i ditt pass.
Du bör ha en returbiljett bokad för att inte amerikanske myndigheter ska tro att du vill stanna kvar i USA illegalt, utan returbiljett riskerar du att inte komma in i landet.

ESTA – inresetillstånd till USA
För att resa in i USA krävs inget visum för nordiska medborgare, däremot behövs ett inresetillstånd. Detta tillstånd får du genom ESTA (Electronic System for Travel Authorization) och måste ansökas av alla resenärer som ska flyga in i USA, även svenska medborgare. Tillstånd via ESTA blev obligatorisk 12 januari 2009 och gäller även vid transfer i USA.

ESTA ansökan
Du ansöker om inresetillstånd via ESTA genom att fylla i ett elektroniskt formulär online. Tänk på att det finns flera företag som förmedlar inresetillståndet till ett dyrare pris, så vi rekommenderar att du ansöker genom ESTA på den officiella webbsidan https://esta.cbp.dhs.gov/esta. Ansökan tar ca 20 minuter att fylla i och man får oftast svar direkt. Tillståndet kostar f.n. $21 och måste betalas med ett kreditkort. Får du din ansökan godkänd måste du skriva ut ditt ansökningsnummer, ha det med dig under hela din vistelse, samt kunna visa upp det vid incheckning på flygplatsen.

Du behöver följande för att ANSÖKA

Ett kreditkort att betala med, MasterCard och VISA går bra

  • Ditt pass
  • Din e-postadress.
  • Din hemadress och telefonnummer.
  • Telefon och e-postadress till närmast anhörig
  • Information om var du kommer att bo i USA, namn, adress och telefon, ange:

Civilian Hotel
305 W 48th Street, New York, NY 10036
Tel 646-692-8012
https://www.civilianhotel.com/

E-pass
Det är sedan den 1 april 2016 obligatoriskt med ett maskinläsbart e-pass vid resa till eller via USA. Byter du pass krävs det en ny ESTA-ansökan.
Att ansöka om inresetillstånd ligger under resenärens eget ansvar. Svar på en ansökan via webbsida kan ses där inom 72 timmar efter ansökan är gjord.
Observera att vid saknad av godkänt USA-ESTA blir du vägrad ombordstigning på planet eller inresa till USA.

Telefonnummer för nödsituationer

Motsvarigheten till det svenska larmnumret 112 för polis, ambulans, brandkår m m är 911. Detta nummer gäller i hela USA.

Kreditkort

I USA kan du betala med de flesta MasterCard, VISA på de flesta ställen.

Reseförsäkring

Innan resan påbörjas, är det viktigt att teckna en reseförsäkring eller kontrollera om sådan ingår i hemförsäkringen.

Reseförsäkring och avbeställningsförsäkring
Eftersom sjukförsäkringen i Sverige inte täcker kostnader för hemtransport och läkarbehandling i vissa länder är det viktigt att du har tecknat och reseförsäkring som täcker både kostnader för behandling av sjukdom, samt hemtransport. Dessutom rekommenderar vi att försäkringen täcker skadat eller förlorat bagage. Det är viktigt att ha en försäkring som gäller under hela resan och täcka planerade aktiviteter. Kontakta ditt försäkringsbolag och kontrollera villkoren för din försäkring.
Grönlandsresor har ett samarbete med Gouda Reseförsäkring som säkrar att hjälpen alltid är i närheten när du behöver den. Med Gouda i ryggen är du säkrad extra trygghet på resan.
Goudas egen larmcentral är bemannad dygnet runt där kompetenta skandinavisktalande medarbetare sitter redo för att hjälpa just dig. Med Goudas reseförsäkring får du både snabb hjälp på plats och bra täckningar, bl.a. obegränsad sjukdoms- och olycksfallsförsäkring, reseavbrott, tillkallande av anhörig, ersättningsgaranti (kompensation för sjukdom under resan) och resegodstäckning.
Du kan teckna Goudas reseförsäkring och avbeställningsförsäkring hos Grönlandsresor.
Läs mer på den här länken https://gronlandsresor.se/forsakring.html

Sales Tax

Amerikansk moms, varierar från stat till stat. Läggs på samtliga priser när man betalar för varan. OBS! Alla priser i butiker och på matsedlar anges utan sales tax.

Tidsskillnad

Det skiljer 6 timmar mellan östra USA och Sverige. Det skiljer 9 timmar mellan västra USA och Sverige. Det skiljer 11 timmar mellan Hawaii och Sverige. https://www.usa.se/fakta/tidszoner/

Vaccination

Det krävs f.n. inga särskilda vaccinationer för att besöka USA, men du ansvarar själv för att ha de vaccinationer som kan komma att krävas för inresa. Tag kontakt med din vaccinationscentral för att kolla vilka vaccinationer som rekommenderas för att resa. På den här länken kan du läsa om vad som gäller för vaccinationer vid inresa till USA
https://www.vaccinationsguiden.se/vaccinationsguiden/landrek_.html?land=US

Valuta

Valuta i USA kallas för dollar och det går 100 cent på en dollar. Alla sedlar har samma storlek och grön färg oavsett valör varför det är lätt att ta fel. Idag finns sedlar i valörerna 1, 2, 5, 10, 20, 50 och 100 dollar. Mynt finns i valörerna 1, 5, 10, 25 och 50 cent samt 1 dollars mynt. 5 cent kallas nickel, 10 cent kallas dime och 25 cent quarter.
På den här länken https://sv.wikipedia.org/wiki/Amerikansk_dollar
kan du se bilder på sedlar och mynt
På följande sida hittar du information om växelkurser som kan vara användbara för att planera din resa: https://www.pengar.se/valuta

Väder

Temperatur i New York månadsvis
Januari: -3 till +4
Februari: -2 till +6
Mars: +2 till +10
April: +7 till +16
Maj: +13 till +22
Juni: +18 till +26
Juli: +21 till +29
Augusti: +20 till +28
September: +16 till +25
Oktober: +11 till +18
November: +5 till +12
December: 0 till +7

Reseöversikt

Dag 1 – 16 augusti 2024
Avresa Stockholm, Arlanda flygplats kl 10.45  med SK 903 
Ankomst till New York kl 13.15
Vår lokala guide Eva Engman välkomnar oss på flygplatsen och tar oss till hotellet.
Checka in på hotellet.

Dag 2 – 17 augusti 2024
6 timmar guidad tur uptown och downtown Manhattan med Eva Engman som guide,

Dag 3 – 18 augusti 2024
Guide för dagen: Eva Engman
Transport med tåg och gemensam lunch (ingår ej)
Morgon: Besök i Inwood Hill Park och meditation
Eftermiddag: Besök på Native American Museum på Bowling Green

Dag 4 – 19 augusti 2024
Morgonmeditation i Central Park med Paula
Ledig dag i New York
Fullmåne-meditation med Paula

Dag 5 – 20 augusti 2024
Transfer till flygplatsen
Avresa New York kl 17.15 med SK 904

Dag 6 – 21 augusti 2024
Ankomst Stockholm, Arlanda 07.10

Program

Dag 1 – 16 augusti 2024
Avresa Stockholm, Arlanda flygplats kl 10.45 med SK 903
Ankomst till New York kl 13.15
Vår lokala guide Eva Engman välkomnar oss på flygplatsen och tar oss till hotellet.
Checka in på hotellet.

Dag 2 – 17 augusti 2024
6 timmar guidad tur uptown och downtown Manhattan med Eva Engman som guide, där vi kommer att se både Metropolitan opera och museum, Harlem, Rockefeller center, the Village, 911 Memorial och mycket annat

Dag 3 – 18 augusti 2024
Guide för dagen: Eva Engman
Morgon: Besök och meditation Inwood Hill Park
Transport med tåg och gemensam lunch (ingår ej)

På Manhattans norra spets, en tjugo minuters promenad från tunnelbanan, finns en historisk plats, de majestätiska “indianska grottorna” i Inwood Hill Park som en gång användes som ett säsongsläger av Lenape-folket som bodde i regionen innan upptäcktsresanden Henry Hudsons ankomst 1609.
Lenape -stammen var de ursprungliga invånarna på Manhattan, New York tills de tvingades lämna för 300 år sedan.

Eftermiddag: Besök på Native American Museum på Bowling Green
Den permanenta museiutställningen Infinity of Nations visar historia och konst från olika indiska nationer. Det är ett urval av miljontals objekt som den välbärgade New Yorker George Gustav Heye (1874 – 1957) samlat under sina resor genom Nord-, Syd-och Centralamerika. På första våningen där även entrén finns ingången till själva utställningen.
Här kan du läsa mer om museet
https://www.newyork.se/national-museum-of-the-american-indian-i-new-york/

Dag 4 – 19 augusti 2024
Morgonmeditation i Central Park med Paula
Ledig dag i New York
Fullmåne-meditation med Paula

Dag 5 – 20 augusti 2024
Transfer till flygplatsen
Avresa New York kl 17.15 med SK 904

Dag 6 – 21 augusti 2024
Ankomst Stockholm, Arlanda 07.10

Med reservation för ändringar i programmet

Fakta & Priser

Pris per person i tvåbäddsrum 29.950 kr
Enkelrumstillägg: 7.000 kr

I priset ingår:

Priset innehåller:

  • 4 nätter på hotell Civilian i dubbelrum inkl frukost
  • Flyg ToR Stockholm-New York
  • Transfer från och till flygplats vid ankomst och avresa
  • Guide turer enligt program
  • Paula Rabenius är vår färdledare under dagarna i New York

Priset inkluderar ej:

  • Avbeställningsförsäkring
  • Reseförsäkring
  • Min 20 deltagare / max 24
  • Sista möjliga bokningstillfälle: 1 april 2024
  • Boka i tid för garanterad plats
  • 20% handpenning inom 10 dagar efter bokning
  • Slutbetalning 12 juni 2024

Priset är baserat på rådande valutakurs 2024-01-12

Hela beloppet ska vara arrangören tillhanda senast 65 dagar före avresan.
Vid sen beställning, senare än 65 dagar före avresan:
Hela beloppet ska erläggas i samband med beställningen.

Kort
Grönlandsresor tar inte emot kortbetalningar då företag enligt svensk lag inte får ta ut de kortavgifter som företagen belastas med. Däremot så brukar det gå bra att få de försäkringar som är knutet till kortet om kortet är knutet till ett svenskt eller norskt bankkonto och betalningen görs därifrån på nätet. Hör med din bank vad som gäller för ditt kort.

Avbeställningsskydd
Ett avbeställningsskydd ska beställas innan man betalar anmälningsavgiften. I undantagsfall kan det gå att försäkra delar av resan om man senare vill komplettera med ett skydd. Kontakta oss så får vi titta på hur det ser ut för er del.
Läs mer på vår sida om försäkringar https://www.gronlandsresor.se/forsakring.html

Reseförsäkring
Vi erbjuder försäkringsskydd från Gouda och hittar information om de olika försäkringarna på vår sida om försäkringar https://www.gronlandsresor.se/forsakring.html

Kammarkollegiets resegaranti
Grönlandsresor har ställts en resegaranti hos Kammarkollegiet.

Frågor om resan

Frågor om resan?
Vår färdledare under resan till New York är Paula Rabenius. Har ni några frågor om resans program och innehåll, ring Paula Rabenius (inte Grönlandsresor), då Paula är mest insatt i resans upplägg. Hon kan svara på alla typer av frågor när det gäller innehåll och upplägg av resan. Paula är anträffbar för det mesta efter kl 17 på telefon 073-507 54 20 eller maila dina frågor till paularabenius@hotmail.com

Kursledare

Paula Rabenius

Paula Rabenius, som är färdledare på resan har genomfört ett flertal resor med grupper till Bosniens pyramider, men även till Peru, Egypten och Jordanien. Hon är utbildad i Traditional Chinese Medicine, TCM, verkar även som transmedium och håller kurser och föredrag över hela landet och tar med grupper på olika resor.

Mer om Paula hittar du på hennes hemsida www.finndinkraft.se och du kan nå henne på följande mailadress: paularabenius@hotmail.com

Presentationsguide/reseledare

Eva Engman

Eva Engman är certifierad sound healer och REIKI Master, bosatt i New York hela sitt vuxna liv. Med många strängar på sin lyra är hon även utbildad musikalartist, licenserad guide och borgerlig vigselförrättare. På somrarna samlar hon ny energi i Sverige, och har ofta konserter med helande tema, senast med ett program som heter Kraften av tacksamhet.