Resa till Bosniens pyramider

18–25 maj 2024

Följ med Thoth och Paula (läs mer på Paulas hemsida www.finndinkraft.se om Thoth) på en magisk resa för kropp och själ till Bosniens pyramider och healingtunnlarna. Här får du personligen besöka en av jordens mest högfrekventa platser.

Bosnien i korthet

Bosnien-Hercegovina, ofta benämnt enbart Bosnien, ligger på Balkanhalvöns område och gränsar till Kroatien, Serbien och Montenegro. Landet utgörs av regionerna Bosnien och Hercegovina och är befolkade av tre konstitutionella folkgrupper; bosniaker, serber och kroater. Landet har en knappt 20 km lång kust längs Adriatiska havet.
Efter att Titos partisaner befriade landet från Nazityskland 1945 blev Bosnien en republik i den nya socialistiska federationen Jugoslavien. Socialismen i Jugoslavien blev säregen eftersom den var självständig från Sovjetunionen. Tito styrde landet fram till sin död 1980.
Bosnien-Hercegovina blev en självständig stat den 5 april 1992 och erkändes som sådan av FN, EU, USA, Ryssland och Kina. Samma dag utbröt krig i landet mellan serber och icke-serber. Internationellt blev kriget ofta kallat för “The Dirty War” på grund av dess ovanliga grymma natur. Kriget tog slut 1995.
Sammanlagt beräknas att cirka 100 000 människor dödades under kriget. Uppskattningsvis 1,5 miljoner människor flydde landet, medan 1,3 miljoner tvingades på flykt inom landet. Den berömda bron Stari Most i Mostar från 1500-talet förstördes under kriget. Efter kriget rekonstruerades den efter donationer från USA, Kroatien, Nederländerna, Italien och Turkiet. Bron återinvigdes den 23 juli 2004.

Reseguiden Lonely Planet rankade år 2006 Sarajevo på 43:e plats bland världens bästa städer att besöka, nummer 2 på Balkanhalvön efter Aten.

Sarajevo är huvudstaden i Bosnien och Hercegovina. Sarajevo hade ca 642 000 invånare (fyra kommuner) under juni 2008. Kommunens area är 1 900 km² (augusti 2009). Den är belägen på Sarajevofältet (500 meter över havet), omgiven av bergskedjorna Bjelasnica, Igman, Jahorina och Trebevic. Av stadens befolkning är cirka 80 procent bosniaker (muslimer), 10 procent katoliker (oftast kroater), 8 procent ortodoxa serber och 2 procent övriga.
Staden blev tidigt känd som mångkulturell då den ansågs förena öst och väst. Den grundades 1461 av osmaner. 1914 mördades den österrikiske ärkehertigen Franz Ferdinand och hans maka i staden, en händelse känd som skotten i Sarajevo och som kom att bli startskottet för första världskriget. 1984 hölls de olympiska vinterspelen i Sarajevo. Bosnien och Hercegovina har föreslagit att staden ska bli ett av Unescos världsarv, med motiveringen att den är “en specifik symbol för universell multikultur”.

Visoko är en stad i centrala Bosnien och Hercegovina belägen mellan Zenica och huvudstaden Sarajevo. Staden har stor betydelse som knutpunkt vid floden Bosna.
Precis intill Visoko som ligger strax utanför huvudstaden Sarajevo ligger de växtbeklädda ”kullarna” som fått arkeologer att rynka pannan. Vad kullarna är, vem som har skapat dem, hur och varför, det råder det delade meningar om. Nu finns det arkeologer som har gjort utgrävningar som tyder på att det är pyramider. De har nämligen hittat organiskt material från en tid långt innan vi började räkna den.
Området ska ha funnits länge, men det var för bara några år sedan 2005, som Dr Semir Osmanagich, antropolog och arkeolog upptäckte pyramiderna. Den jämna lutningen, de tydliga kanterna och de fyra likadana sidorna som pekar åt alla fyra väderstrecken tyckte Dr Osamanagich lite väl distinkta för att kunna vara naturens skapelse. Han hittade flera bevis för att de pyramidliknande kullarna är byggnadsverk och han anser att det är betongblock tillverkade av upphettad sandsten och vatten.

Dr Osamnagich och hans team har funnit fem pyramidliknande byggnader i trakten. Solpyramiden är den högsta, 220 meter. Månpyramiden är 190 meter hög. I området finns också Kärlekspyramiden och Drakpyramiden samt ett område som kallas för Jordens Tempel.
På Solpyramidens topp har man gjort mätningar och hittat en elektromagnetisk stråle på 28 kHz, med en radie på cirka 4,5 meter. Strålen fortsätter vertikalt uppåt, med en styrka som ökar med avståndet. Man vet inte riktigt vad det betyder, men att det finns energi i pyramidområdet har man kunnat mäta. Precis som vid de egyptiska pyramiderna har man i Visoko hittat ett tunnelsystem med en riktning mot pyramiderna. Tunnelsystemet består av ett konglomerat, ett material av hårt pressad sten och sand. Man har kunnat mäta en högre syrehalt ju längre in man kommer i tunnlarna. Högre värden av negativa joner har också uppmätts nere i tunnlarna. Negativa joner lär ha en hälsofrämjande effekt då de neutraliserar bakterier och virus. Man har också hittat helande rum, där man funnit keramiska megalitiska block. Ett av dem är en 8 ton tung megalit tillverkad av keramisk sten. I stenen har man genom radar kunnat se en kristall. Varför och hur den placeras där vet man inte, men det anses som en perfekt plats att meditera på.

Bra att veta inför resan

Affärstider

Butiker och banker är öppna antingen från kl. 07.00 eller 08.00 till kl 07.00. eller 8:00 pm från måndag till fredag ​​​​och från 8:00 till 1:00 pm på lördagar. De flesta butiker kommer att acceptera betalning i Euro-sedlar.

Ambassad

Sveriges ambassad
Ferhadija 20
71000 Sarajevo
Bosnien och Hercegovina
Tel: +387-33-27 60 30
Fax: +387-33-27 60 60
E-post: ambassaden.sarajevo@foreign.ministry.se
Hemsida: www.swedenajevoad.

Ankomst och transfer

Minibussar tar oss till vårt hotell.

Apotek

För att hitta ett apotek, fråga om “Apoteka”. I stora centra finns det många av dem. Dessa apotek kommer i allmänhet att ha alla vanliga receptbelagda läkemedel tillgängliga. I byar och mindre städer kan du inte hitta ett apotek alls. Om du hittar ett, kanske de inte lagrar vad du behöver.

Bank

Det finns många bankautomater i alla större städer. Amerikanska dollar, brittiska pund, yen och andra stora valutor kan bytas vid bankerna. De byter också dina kvarvarande KMs tillbaka till någon av dessa huvudvalutor. De flesta banker har inte en avgift, men tar en procentandel av det totala beloppet.
VISA och Master Card accepteras på de flesta ställen, men det är ingen garanti med American Express.

Bagageregler

Incheckat bagage 23 kg

Handbagage max 10 kg tillsammans

1 undersätesväska

(30 x 20 x 38 cm)

eller

1 överliggande kabinväska

(55 x 40 x 23 cm)

Dricks

Dricks är inte nödvändigt, men uppskattas alltid. Eftersom maten är så billig, och de flesta arbetar så hårt för mycket lite pengar, är det en fin gest att ge dricks i Bosnien. Hur mycket beror på service, men även 1 KM kan göra skillnad.

Dricksvatten

Mat och kranvatten är i allmänhet säkert att äta och dricka.

Elektricitet

Elektricitet och eluttag i Bosnien-Hercegovina

 • Spänning: 220 V
 • Frekvens: 50 Hz
 • Typ av stickkontakt: C, F
 • Behövs adapter: Nej, svenskar behöver inte adapter.

Färdledare

Vår färdledare under resan till Bosniens pyramider är Paula Rabenius. Du kan nå Paula på telefon 073-507 54 20 eller maila till paularabenius@hotmail.com

Klädsel

Då resan innebär en hel del promenader varje dag är det viktigt att du har lämpliga och bekväma skor/kängor.
Tag också med regnkläder, gärna en varm jacka, handskar och en mössa så att du är förberedd för varierande väder och besök i tunnlarna.

Minrisk

Sedan kriget ligger många mol kvar i landet. Tätbefolkade områden anses idag vara säkra att besöka, men vissa områden på landsbygden bedöms fortfarande vara osäkra. Den stående rekommendationen är att i dessa områden inte gå utanför asfalterat eller stensatt område utan guide.

Mobiltelefoni

Bosnien ingår inte i den fria roamingen inom EU/EES (om inte operatören gjort ett särskilt undantag). Kolla med din operatör.

Kontantkort för telefon

I Bosnien och Hercegovina kan du tyvärr inte använda ditt kontantkort.

Packning

Då resan innebär en hel del promenader varje dag är det viktigt att du har lämpliga och bekväma skor/kängor och gärna hopfällbara gåstavar som du kan packa ner i resväskan, sittunderlag samt en liten ryggsäck som du kan ha med dig varje dag, där du kan packa ner extra kläder, vatten och annat du vill ha med dig under våra vandringar.
Tag också med regnkläder, gärna en varm jacka, handskar och en mössa så att du är förberedd för varierande väder och besök i tunnlarna.

Pass/giltigt ID

Svenska medborgare måste ha giltig resehandling för att resa i Bosnien-Hercegovina.
Giltig resehandling är pass, som visar ditt medborgarskap. Resehandlingen måste vara giltig minst 90 dagar efter planerad utresa ur Bosnien-Hercegovina.

Kreditkort

Möjligheterna att betala med kort är relativt goda men vissa mindre restauranger och affärer tar inte emot betalning med kort. Det finns gott om uttagsautomater.
VISA och Master Card accepteras på de flesta ställen, men det är ingen garanti med American Express.

Reseförsäkring

Vi rekommenderar att du beställer Goudas reseförsäkring om du inte har en heltäckande reseförsäkring via din hemförsäkring. Tag kontakt med ditt försäkringsbolag och kontrollera vad som ingår i din hemförsäkring.
Du kan boka Goudas reseförsäkring på den här länken https://www.gronlandsresor.se/forsakring.html

Avbeställningsförsäkring

Vi rekommenderar att du också beställer Goudas avbeställningsförsäkring i händelse av att du skulle bli sjuk innan avresa, då Goudas försäkring gäller ända tills du kliver ombord på planeten.
Försäkringen kostar 6% av resans pris och du beställer hos Grönlandsresor
Du kan boka Goudas försäkring på den här länken https://www.gronlandsresor.se/forsakring.html

Handla

Butiker och banker är allmänna öppna antingen från kl. 07.00 eller 08.00 till kl 07.00. eller 8:00 pm från måndag till fredag ​​​​och från 8:00 till 1:00 pm på lördagar.
De flesta butiker kommer att acceptera betalning med kort.

Sjukförsäkring

Det är viktigt att ha en heltäckande reseförsäkring inför resa till Bosnien och Hercegovina.
Sjukvården i Bosnien och Hercegovina har lägre standard än vi är vana vid i Sverige. Vid allvarlig sjukdom är det akutmottagningen på närmaste stads sjukhus som man ska uppsöka. I Sarajevo finns en privat klinik som kan anlitas för krämpor som man skulle gå till vårdcentralen med hemma i Sverige. Tänk på att se över ditt försäkringsskydd innan du reser! En sjukhusvistelse, hemtransport etc. kan bli mycket dyrbar om man inte är försäkrad.
Det rekommenderas att kontakta din ambassad om du behöver läkarvård eftersom ambassader brukar ha lista över läkare som har goda erfarenheter med.
En allmän rekommendation är att utlänningar från framför allt Västeuropa bör vaccineras mot Hepatit A+B och fästingar före resan till Bosnien-Hercegovina. Läs mer på 1177:s reseråd .
Iaktta försiktighet med lösdrivande hundar då vissa kan vara aggressiva. Blir man biten av en hund skall bettet omedelbart tvättas med vatten och tvål. Därefter bör man omgående uppsöka läkare för bedömning och ställningstagande till vaccinering eftersom man inte helt kan sluta att rabies finns i landet.

Skattefri shopping

Utlänningar som handlar i Bosnien kan få momsavgiften (VAT) återbetald. Detta innebär en reduktion av upp till 17 % för besökare som lämnar landet inom 3 månader efter att köpet har gjorts. Köpesumman får inte understiga 100 BAM (inkl moms). Mer information om återbetalning av VAT finns på den här länken: https://www.uino.gov.ba/portal/en/

Telefonnummer som kan vara bra att ha:

 • Grönlandsresors journummer: +46 735 00 24 12. Om ni får problem kontakta i första hand färdledare Paula, men om det inte går att lösa på plats kontakta Grönlandsresor. Numret är igång 24 timmar om dygnet, men det kan hända att vi inte svarar omedelbart, lämnar i så fall ett meddelande och information vad som är problemet och hur vi kan nå är.
 • Landskod: +387, Sarajevos riktnummer 033
 • Medicinskt nödfall: 124
 • Polis: 122
 • Brandkår: 123
 • Flygplatsen i Sarajevo: 033–289 100
 • Sarajevo busstation: 033-21 31 00, 033-21 30 10
 • Lukavica/Östra Sarajevo busstation: 057 317 377
 • Vägservice: 1282
 • Taxi: 1522, 1516, 033-663 555, 033-660 666

Tidskillnad

+0 timmar

Vaccination

En allmän rekommendation är att utlänningar från framförallt Västeuropa bör vaccineras mot Hepatit A+B och fästingar före resan till Bosnien-Hercegovina. Läs mer på 1177:s reseråd.
Angående covid-vaccinering så vet vi i dagsläget inte vilka krav som bosniska myndigheter kommer att ha när det är dags för avresa.

Valuta

Konvertibilna marka är den valuta som används i Bosnien och Hercegovina. Sedlar förekommer i två olika utföranden, ett som utfärdats av federationen Bosnien och Hercegovina och ett som utfärdats av Republika Srpska. Båda är dock giltiga i hela landet. Valutan infördes juni 1998 och ersatte bosnisk och hercegovinsk dinar, kroatiska kuna och serbiska dinar som ett resultat av Daytonavtalet.

Valörer

 • mynt: 1, 2 och 5 marka
 • underenhet: 5, 10, 20 och 50 feninga
 • sedlar: 10, 20, 50, 100 och 200 mark

Väder

Väder i Sarajevo

Reseöversikt

Lördagen den 18 maj 2024
Avresa från Stockholm Arlanda 08.50
Ankomst till flygplatsen i Sarajevo 11.30
Transfer till hotellet – Incheckning på hotellet.

Söndagen den 19 maj 2024
Guidad tur i Sarajevo

Måndagen den 20 maj 2024
Guidad tur i tunnlarna och att på egen hand utforska tunnlarna
Resten av dagen ledig tid

Tisdagen den 21 maj 2024
Solpyramiden

Onsdagen den 22 maj 2024
Zavidovici – Stone Spheres park

Torsdag den 23 maj 2024
Tumulus, Stentemplet och Månpyramiden
Besök Ravne (healingtunnlarna)

Fredag den 24 maj 2024
Besök Drakpyramiden och om tillstånd ges Kärlekspyramiden
Ravne (healingtunnlarna)

Lördag den 25 maj 2024
Besök i tunnlarna
Transfer till flygplatsen i Sarajevo
Avresa kl 12.15
Ankomst Stockholm/Arlanda kl 14.55

Med reservation för ändringar i programmet

Program 18 – 25 maj 2024

Följ med Thoth och Paula på en magisk resa för kropp och själ till de Bosniska pyramiderna och healingtunnlarna. Här får du personligen besöka en av jordens mest högfrekventa platser.

Preliminärt program

Dag 1 – Lördag den 18 maj 2024
Avresa från Stockholm Arlanda 08.50
Ankomst till flygplatsen i Sarajevo 11.30
Transfer till hotellet – Incheckning på hotellet.

Dag 2 – Söndag den 19 maj 2024
Guidad tur i Sarajevo

Dag 3 – Måndag den 20 maj 2024
Besök i tunnlarna. Guidad tur och tid att på egen hand utforska tunnlarna.
Resten av dagen ledig.

Dag 4 – Tisdag den 21 maj 2024
Avresa ca 09.00 till utgrävningarna på Solpyramiden, därefter vidare resa upp till solpyramidens topp.
Vi vandrar tillsammans sista biten upp till toppen. Om vädret tillåter mediterar vi på pyramidens topp och Thoth kommer att tala med oss och hjälpa oss att höja vår frekvens.
Lunch
Utforska tunnlarna på egen hand
De som önskar följer med på en gemensam middag på kvällen (ingår ej i priset).

Dag 5 – Onsdag den 22 maj 2024
Avresa 09.00 till Zavidovici (resan tar ca 1,5 tim)
Vi besöker denna magiska dal med ca 15 st stenkulor i olika storlekar. Här finns möjlighet att samtala och meditera med Thoth.
Lunch i parken.
Vi besöker också den stora stenen som hittats alldeles nyligen. Den ligger ca 4 km från första stopp.
Återresa till Visoko. Besök i tunnlarna.
Middag (tillsammans eller var och en, ingår ej i priset)

Dag 6 – Torsdag den 23 maj 2024
Guidad tur i Visoko till Tumulus, Stentemplet och vidare till Månpyramiden. Vi kommer att stanna på vägen och få veta mer om alla pyramider (Tempel of Mother Earth, The Dragon and the Pyramid of Love som visa på håll). Vi går upp tillsammans till Månpyramidens topp där vi mediterar och samtalar med Thoth.
Lunch på toppen av Månpyramiden.
Besök i tunnlarna.
Middag (tillsammans eller var och en, ingår ej i priset)

Dag 7 – Fredag den 24 maj 2024
Vi besöker Drakpyramiden och om vi lyckas få tillstånd besöker vi även Kärlekspyramiden.
Lunch
Besök i tunnlarna och parken.
Middag (tillsammans eller var och en, ingår ej i priset)

Dag 8 – Lördag den 25 maj 2024
Besök i tunnlarna, om tiden medger, innan avresa till flygplatsen.
Transfer till flygplatsen i Sarajevo och hemresa
Avresa kl 12.15
Ankomst Stockholm/Arlanda kl 14.55

Med reservation för ändringar i programmet

Fakta & Priser

Bosnien med Paula Rabenius
Pris per person: 19.750 SEK
Tillägg för enkelrum 2.800 SEK

Priset innehåller:

 • 2 nätter på hotell Europe 5* i Sarajevo i dubbelrum inkl frukost
 • 5 nätter i Visoko på hotel Verma 4* i dubbelrum inkl frukost
 • Flyg ToR Stockholm-Sarajevo
 • Transfer från och till flygplats vid ankomst och avresa i Sarajevo
 • 4 Luncher
 • Utflykter, inträden, aktiviteter enligt program
 • Paula Rabenius är vår färdledare under dagarna i Bosnien

Priset inkluderar ej:

 • Avbeställningsförsäkring
 • Reseförsäkring

För att resan till Bosniens pyramider ska genomföras 18–25 maj 2024 krävs 15 betalande. Samtliga priser är baserade på rådande valutakurser den 1 december 2023.

Kursledare

Paula Rabenius

Paula Rabenius, som är färdledare på resan har genomfört ett flertal resor med grupper till Bosniens pyramider, men även till Peru, Egypten och Jordanien. Hon är utbildad i Traditional Chinese Medicine, TCM, verkar även som transmedium och håller kurser och föredrag över hela landet och tar med grupper på olika resor.

Mer om Paula hittar du på hennes hemsida www.finndinkraft.se och du kan nå henne på följande mailadress: paularabenius@hotmail.com

Presentation guide/reseledare

Lokala, engelsktalande guider