SPF Daladistriktet till vackra Lofoten på våren

Under ett fåtal dagar besöker vi majestätiska Lofoten med dess höga fjälltoppar och djupa fjordar, vita sandstränder och turkosskimrande hav. Under århundraden har ögruppen lockat till sig all världens konstnärer, fiskare och naturälskare. Vi besöker Saltstraumen, världens största malström och färdas några timmar från Bodö till Stamsund på Havilas moderna skepp. Vi besöker pittoreska fiskelägen och lokala museer där vi lär oss allt från vikingatiden till nutida konst, följer med på en båttur in i Trollfjorden i havsörnarnas rike och bor i Reine, ett av de vackraste fiskelägren på Lofoten.
1–6 maj 2024

Lofoten i korthet

Lofoten är en ögrupp i norra Norge. Ögruppen ligger i fylket Nordland, längs Vestfjordens nordsida.

Lofoten är ett populärt turistmål, med bland annat sina små “fiskevær”. Det är vanligt att man hyr ut, det som i Norge kallas för “rorbuer” till övernattning för turister. “Rorbuer” är små hus som tidigare användes av alla tillresande fiskare under Lofotfisket. Numera bor som regel fiskarna på sina båtar.

På sommaren kommer det också mycket cruisebåtar på besök. Det finns flera museer i Lofoten. Här kan nämnas Lofotmuseet i Kabelvåg, Lofotakvariet och Norsk Fiskeværsmuseum i Å, där man har bevarat hela “fiskeværet” med kompletta byggninger. På Borg (Vestvågøy) ligger Lofotr Vikingmuseum. Här har man byggt upp ett hövdingsäte från Vikingatiden.[1]. Sedan 2015 finns också golfbanan Lofoten Links på ön Gimsøy, som är världens nordligaste linksbana.

Källa Wikipedia.

Reseöversikt

Dag 1–1 maj 2024

Transfer på förmiddagen med buss från Dalarna till Arlanda.
Vi flyger med SAS till Oslo kl. 17.45 och flyger vidare till Bodö ca en timme senare, med ankomst kl. 21.25. Transfer till vårt hotell, check in på Radisson Hotel Bodö ca. 22.00. Kvällssmörgås.

Dag 2–2 maj 2024

Utflykt till vackra Saltstraumen, kryssning till Stamsund på Lofoten
Middag och övernattning i Statles Rorbuer

Dag 3 – 3 maj 2024

Besök södra delen av Lofoten

Dag 4 – 4 maj 2024

Vi utforskar de centrala och norra delarna av Lofoten
Tre timmars kryssning i den berömda trånga Trollfjorden.
Besök Lofoten Galleri med bl.a. konst av Lars Lerin.

Dag 5 – 5 maj 2024

Besök Viking museum i Borg, Kabelvåg, Lofotens äldsta by och ”huvudstad” Nordnorges största träkyrka, Lofoten katedralen.
Transfer med buss och guide till Evenes flygplats.
SK 4095 från Evenes till Oslo kl. 18.15.
Ankomst i Oslo kl. 19.55
SK 1488 från Oslo kl. 20.40
Ankomst på Arlanda kl. 21.35.
Transfer till vårt Connect hotell vid flygplatsen.

Dag 6 – 6 maj 2024

Transfer tillbaka till olika stopp i Dalarna.

Program

1 maj 2024

Transfer på förmiddagen med buss från Dalarna till Arlanda.
Vi flyger med SAS till Oslo kl. 17.45 och flyger vidare till Bodö ca en timme senare, med ankomst kl. 21.25. Transfer till vårt hotell, check in på Radisson Hotel Bodö ca. 22.00. Kvällssmörgås.

2 maj 2024

Frukost på hotell och sovmorgon.
Resan börjar vid lunch med en utflykt till vackra Saltstraumen, världens starkaste malström och lunch på plats. Därefter stiger vi ombord på ett av de nyaste Halvila fartyg – samma rutt som Hurtigruten och njuter av en vacker kryssning till Stamsund på Lofoten där vi anländer på kvällen kl. 19.30. Här möter vi vår buss och vi kör till Statles Rorbuer i Mortsund ca 25 minuter. Middag och övernattning i Statles Rorbuer, trevliga stugor direkt vid vattnet med privat dusch/wc för varje tvåbädds- och singelrum. Här bor vi de kommande 3 nätterna.

3 maj 2024

Kl. 09.00. Vår guide och buss hämtar oss från Statles Rorbuer. I dag besöker vi södra delen av Lofoten, vi färdas ända till sydspetsen i Å och vi gör besök på konstgallerier, idylliska fiskebyar, ser dramatiska bergstoppar och vackra stränder som exempelvis i Ramberg. Vi besöker Norsk Fiskvaersmuseum i en av Norges bäst bevarade gamla fiskebyar med olika bodar och historiska trädgårdar – allt i extremt natursköna omgivningar. Tid för lunch. Vi besöker vackra Reine och vi får inte missa Nusfjord, en av Norges mest idylliska fiskebyar. Kvällsmat och övernattning i Statles Rorbuer.

4 maj 2024

Dags att utforska de centrala och norra delarna av Lofoten; Vår buss och guide kör oss direkt till Svolvaer, det största samhället på Lofoten.
Kl. 10.30 Stiger vi ombord på ett utflyktsfartyg på en tre timmars kryssning in i den berömda trånga Trollfjorden.
Därefter beger vi oss till Henningsvaer där vi besöker Lofoten Galleri, det mest omfattande konstmuseet på Lofoten med bl.a. konst av Lars Lerin. Här har vi tid att strosa runt i den pittoreska byn och ta en kaffe för de som önskar. Middag och övernattning i Statles Robuer.

5 maj 2024

Frukost och utcheckning. Idag besöker vi Lofotr Viking museum i Borg med bl.a. världens största långhus. Guidning och rustikal lunch på Vikingamuseet. På vägen till Evernes besöker vi Kabelvåg, Lofotens äldsta by och ”huvudstad” i över 700 år. Här finns även Nordnorges största träkyrka, Lofoten katedral. Transfer med buss och guide till Evenes flygplats där vi anländer ca 17.00. Vårt flyg via Oslo avgår kl. 18.15,och vi anländer på Arlanda kl. 21.35.
Transfer till närliggande Connect hotell vid flygplatsen.

6 maj 2024

Efter frukost, kl. 11.00 Transfer tillbaka till olika stopp i Dalarna. Rutten bestäms när vi vet var alla bor som bokat resan. Välkomna hem!

Fakta och priser

Pris per person i tvåbäddsrum: 24.670 kr
Enkelrumstillägg: 2.200 kr

I priset ingår:

 • Reseledare under hela resan, vi möts på Connect Hotel Arlanda
 • Busstransfer tur och retur Dalarna (hållplatserna bestäms utifrån de som bokat resan)
 • Flyg Arlanda / Oslo/ Bodö inkl skatter och avgifter
 • Flyg Evenes/ Oslo/ Arlanda inkl skatter och avgifter
 • 5 x övernattning i tvåbäddsrum med egen dusch/wc, inkl. frukost
 • 3 x middagar på hotell + 1 x kvällssmörgåspaket
 • 1 x matsäck dag 5
 • 4 x luncher
 • Buss och lokal guide i Bodö, utflykt till Saltstraumen
 • Buss and lokal guide på Lofoten, ( ej på 25 min transfer till hotell när vi anländer)
 • Havilakryssning Bodö till Stamsund, ca 4 timmar
 • Utflyktskryssning med havsörnssafari till Trollfjorden
 • Inträden; Nussfjord, Galleri Lofoten, Vikingamuseet Borg och norska Fiskvaermuseum.

   • Min 20 deltagare / max 30
   • Sista möjliga bokningstillfälle: 15 februari 2024
   • Boka i tid för garanterad plats
   • 20% handpenning inom 10 dagar efter bokning
   • Slutbetalning 25 februari 2024
   • Bokas via Inspried Journeys hemsida: “SPF resor”
    https://www.inspiredjourneys.se/spf-resor/

Presentation guide/reseledare

Reseledare

Reseledaren Alexandra Widl / Reseproducent Grönlandsresor:
“Jag älskar mitt yrke även efter 30 år i branschen! När jag planerar resor för SPF vill jag framför allt skapa variationsrika program med rikt innehåll, inte luft. Under våra resor har jag lärt mig vad deltagare värdesätter; att tillsammans resa bekvämt från hemorten med god mat och utmärkta lokala guider – och naturligtvis en god natts sömn!”

[/vc_column]